vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ISU Dolj: Simulare intervenţie la accident feroviar

Astăzi, 22.11.2018, începând cu ora 13.00, se desfășoară un exercițiu cu forţe şi mijloace în teren în zona podului feroviar peste râul Amaradia – DN6 (E70), vizând gestionarea unor situaţii de urgenţă determinate de deraierea unui tren ce aparține Sucursalei Regionale de Transport Feroviar Călători care circula pe ruta Timișoara – București și care avea la bord circa 80 de persoane. Datorită nerespectării restricției de viteză, a deraiat, vagoanele 2 și 3 ieșind de pe șine și provocând avarii la structura podului. În urma impactului izbucnește un incendiu la instalația electrică a vagonului numărul 3, existând pericolul propagării la celelalte vagoane. Din cauza fumului dens și a imposibilității autoevacuării ca urmare a defectării sistemelor de acționare a ușilor de la vagoane, în interior au rămas surprinși mai mulți pasageri.

Șeful de tren împreună cu mecanicul de locomotivă au luat următoarele măsuri:

– anunțarea șefului de tură despre producerea evenimentului;

Policlinica Buna Vestire Craiova

– evacuarea rapida a persoanelor din vagoane;

– acționarea asupra focarului cu mijloace de primă intervenție (stingătoare P6);

– solicitarea întreruperii alimentării cu energie electrică pe cele două linii.

 

Pe lângă situația generală creată au mai fost gestionate încă patru situații noi apărut pe parcursul intervenției:

SITUAŢIA SPECIALĂ NR. 1

După verificarea fiecărui vagon de pasageri, comandantul acțiunii e informat că în vagonul trei sunt încarcerate 2 persoane.

SITUAŢIA SPECIALĂ NR. 2

Din cauza panicii create călătorii s-au îndepărtat de zona incendiului, deplasându-se în direcții diferite. Comandantul acțiunii e informat de un pasager al trenului că după ce au coborât din tren copilul lui în vârstă de 12 ani a dispărut.

SITUAŢIA SPECIALĂ NR. 3

Comandantul intervenţiei este informat că, pe malul râului Amaradia s-a găsit un recipient suspect pe care era marcat un simbol de avertizare pentru existența substanțelor radioactive.

SITUAŢIA SPECIALĂ NR. 4

La ora 13.30, acţiunile de intervenţie sunt oprite, întrucât incendiul a fost lichidat, iar situaţiile tactice create au fost realizate în totalitate.

Specialişti din cadrul structurilor abilitate desfăşoară misiuni de cercetare a cauzei producerii incendiului, consecinţele acesteia precum şi continuarea operaţiunilor în vederea restabilirii stării de normalitate.

Scopul exerciţiului este acela de verificarea asigurării unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei iniţiale şi stabilirea variantelor optime de intervenţie pentru conducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor unui accident feroviar produs pe un pod de cale ferată.

OBIECTIVE

  • verificarea viabilităţii Concepției de acțiune a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltenia” al județului Dolj pentru intervenția la podurile de cale ferată din zona de competență, în cazul producerii unor situații de urgență ;
  • verificarea interoperabilităţii forţelor angrenate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendiu și eșecul utilităților publice;
  • însuşirea concepţiei de acţiune şi antrenarea întregului personal în executarea atribuţiilor ce îi revin pe timpul intervenţiei.
  • exersarea cooperării interinstituţionale, precum şi aplicarea procedurilor existente la nivelul domeniilor de competenţă;
  • dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forţelor de intervenţie.

STRUCTURI PARTICIPANTE:

Sucursala Regională C.F. Craiova;

Sucursala Electrificare Craiova;

Sucursala Regională Transport Feroviar Călători Craiova;

Secția Regională de Poliție Transporturi Craiova;

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă;

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj;

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare;

Inspectoratul de Poliţiei al Judeţului Dolj;

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj;

Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova;

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj;

Reprezentanţii mass-media.

Compartimentul Informare și Relații Publice ISU DOLJ

Politica