Suspiciune de pestă porcină în Olt

Pesta porcină africană loveşte, conform primelor rezultate ale analizelor efectuate de medicii sanitar-veterinari, şi judeţul Olt. Mai exact, o gospodărie din Rusăneşti.

Proprietarul şi-a găsit unul dintre porci mort şi a anunţat medicul veterinar. Au fost prelevate probe, iar la Laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare Olt s-a confirmat prezenţa virusului pestei porcine. Probele vor fi trimise spre analiză şi la Bucureşti, de unde se va da verdictul final.

„Avem o suspiciune de pestă porcină, este prima pe care o avem la nivelul judeţului. Ultima confirmare o face Institutul. În Laboratorul nostru s-a  confirmat pesta, vineri dimineaţă trimitem proba la Bucureşti. Au fost luate probe miercuri şi analizate în Laboratorul DSVSA Olt, practic se confirmă suspiciunea. Ca să vedem clar dacă este pestă, trimitem proba la Institutul de Diagnostic Bucureşit şi sperăm ca vineri să avem un rezultat. Facem anchetă epidemiologică. Suspiciunea a apărut în gospodăria din Rusăneşti, la un porc de 11 luni. Fermierul a spus că a găsit porcul mort. Nu ştim mai multe, din acest motiv am demarat şi ancheta epidemiologică, adică strângem toate datele cu privire la propritar, unde a mers porcul, cu cine a intrat în contac, cauzele bolii, cauzele care au dus la moartea animalului. Dacă mai are porci vor fi ucişi şi îngropaţi, urmând a se face dezinfecţie. Deja reprezentanţi de la noi sunt acolo. O să vedem care sunt cauzele”, a declarat Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt.

Populare

Recomandări

Românii care stau la bloc, obligați să-și schimbe repartitoarele

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică...

Doljul, tot cu oameni bătrâni și tot mai puțini

Doljul rămâne un județ îmbătrânit. Se nasc tot mai...

Prețul lemnului pentru foc, plafonat

Guvernul urmează să adopte miercuri ordonanţa de urgenţă privind...

Un bărbat a murit după ce a mâncat crenvurști de pui

Un bărbat în vârstă de 83 de ani a...