joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE Dolj: Combaterea risipei alimentare- urgență națională

Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova: ”Legea privind diminuarea risipei alimentare trebuie deblocată pentru a putea fi aplicată”

 Combaterea risipei alimentare trebuie să devină cu adevărat o prioritate națională. Acțiunea în acest sens ar fi un veritabil exercițiu  de solidaritate la scara întregii țări. Trebuie depășită faza acțiunilor de conștientizare a acestui flagel și trecut la măsuri concrete.

România/românii risipesc zilnic 6000 de tone de mâncare ceea ce înseamnă peste 2,1 milioane de tone  anual ( cca 130.000 de tiruri în coloană!!!). Locul 9 în Uniunea Europeană la acest capitol deși la nivelul de trai ocupăm încă unul din locurile din coada clasamentului european.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În aceeași realitate, 225.000 de copii se duc zilnic la culcare flămânzi, iar 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă. Dacă mai adăugăm și faptul că sunt câteva sute de mii de români adulți care se hrănesc la limita supraviețuirii avem un tablou menit să îngrijoreze cu adevărat.

Considerăm că două tipuri de măsuri ar trebui luate pentru ca deopotrivă comercianții și consumatorii (inclusiv cei din Dolj) să fie mai responsabili în gestionarea alimentelor.

Prima măsură are în vedere  deblocarea Legii privind risipa alimentară prin finalizarea normelor de aplicare. Această lege propune operatorilor agroalimentari luarea unor măsuri bine stabilite pentru a se reduce pe cât posibil acest fenomen îngrijorător. Prin această lege, operatorii economici care vor dona alimentele vor beneficia de facilități fiscale: reducerea impozitului, scăderea bazei de impozitare etc.

O a doua măsură legată organic de prima este extinderea programelor de tip Share Food prin care și cetățenii să dobândească deprinderea de a dona în timp util  produsele alimentare pe care nu le folosesc.

Există încă mulți oameni în nevoie și în Craiova și în județul nostru pentru care hrana insuficientă constituie o problemă. Efortul de a crea mecanisme concrete, operaționale de reducere a risipei alimentare va ajuta enorm ca și acești oameni să ducă o viață normală măcar din perspectiva unei alimentații decente”, apreciază Anișoara Stănculescu, liderul ALDE Craiova

 

 

 

 

 

 

 

 

Politica