marți, noiembrie 12, 2024

Ultima ora

Sport

Foto/VIDEO Eroii Marii Uniri, comemorați la Vârvoru de Jos

Oamenii din comuna doljeană Vârvoru de Jos și-au comemorat, sâmbătă, înaintașii care s-au sacrificat pentru înfăptuirea Marii Uniri. 103 țărani din localitate au fost identificați, până acum, ca făcând parte din trupele ce au luptat în Primul Război Mondial, însă se crede că numărul lor a fost de trei ori mai mare.

Pentru a le mulțumi pentru jertfa făcută, Primăria Vârvoru de Jos, împreună cu Parohia Ciutura, Asociația „Tradiții Ostășești” și Casa de Cultură din localitate, a organizat un eveniment comemorativ la Biserica Sfinții Voievozi, din satul C

iutura.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Evenimentul de astăzi se leagă cu un alt eveniment, la nivel național. Este o acțiune organizată de Consiliul Județean Maramureș, iar inițiator este un irlandez, Peter Hurley, care locuiește de vreo 25 ani în România și, între alte acțiuni, a realizat patru ediții ale Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel. În urma invitației primite de la CJ Maramureș, am considerat că este necesar să ne legăm și de Centenarul Marii Uniri și să organizăm și noi un eveniment pentru omagierea soldaților comunei Vârvoru de Jos căzuți la datorie în Primul Război Mondial. Din datele certe pe care le avem până la această oră sunt 103 militari căzuți la datorie, din fosta comună Vârvor, dar cred că sunt peste 300 de oameni, țărani, plecați de la coarnele plugului să lupte pe front pentru înfăptuirea Marii Uniri. Suntem în curs de identificare”, a declarat primarul comunei Vârvoru de Jos, Nicu Tabacu.
După oficierea unei slujbe religioase, copiii din comună au citit numele celor 103 eroi identificați până acum, apoi la mormintele eroilor au fost depuse coroane de flori.

În cadrul evenimentului, copiii și nu numai au putut vedea o bucată din istoria armatei române în cadrul unei expoziții prezentate de Gheorghe Claudiu Vulpan, reprezentat al Asociației „Tradiții Ostășești”.
„Sunt piese din colecția personală adunată de-a lungul timpului. Fac parte dintr-o asociație de reconstituire istorică, Asociația Tradiții Ostășești, și reconstituim istoria armatei române din Războiul de Independență până în Al Doilea Război Mondial. Unele dintre obiecte sunt cumpărate de pe internet, unele donate de anumite persoane cărora le-am împărtășit pasiunea mea, dar marea majoritate sunt cumpărate. Am un aparat foto pe plăci de sticlă, un târnăcop militar, o colecție de baionete: o baionetă pentru pușca românească, o baionetă germană, colecția mea de decorații: virtutea militară – cea mai înaltă distincție pe care putea să o obțină un soldat, Bărbăție și Credință, Avântul Țării, Crucea Comemorativă a Primului Război Mondial. De asemenea consider că cele mai valoaroase lucruri din colecția mea sunt aceste plăcuțe de identificare pe care le purtau ofițerii, subofițeii și soldații în Primul Război Mondial. Bogăția informațiilor transmise de fotografii este excepțională. Ne putem face o idee asupra felului în care purtau echipamentul. Observăm chiar și piese de armament, multe tipuri de mitraliere. Am o fotografie din Primul Război Mondial cu elevii Liceului Militar din Craiova, școală strămutată la Iași, deoarce în 1916 Craiova a fost ocupată de germani. Și atunci, Liceul Militar din Craiova a fost mutat la Iași”, ne-a declarat Claudiu Vulpan.

El a povestit istoria armatei române tuturor celor care au dorit să o afle.

Evenimentul de sâmbătă, de la Vârvoru de Jos, s-a încheiat cu o serbare câmpenească.

 

 

Politica