vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE Dolj: Rectificarea bugetară – bani mai mulți de cinci ori față de 2017

Deputat Ion Cupă, Președinte  ALDE Dolj: ”După primele şapte luni din acest an sunt indicii clare că vom avea o creştere a PIB mai mare cu peste 37 miliarde lei faţă de cât estimam iar deficitul bugetar nu depășește 1,3%”.

ALDE a afirmat pe bază de argumente că România se schimbă în bine. Datele economico financiare la șapte luni din 2018 confirmă prognozele noastre. Nicio secundă nu s-a pus problema lipsei banilor pentru salarii și pensii. Toate veniturile populației sunt asigurate până la finele anului. Inclusiv banii pentru recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele speciale de muncă.

Nu există nicio problemă în asigurarea cheltuielilor  privind funcționarea instituțiilor statului. Rectificarea bugetară va fi una POZITIVĂ ceea ce arată că economia românească e pe drumul cel bun.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După primele şapte luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei faţă de programarea iniţială. Comparativ cu anul trecut, la prima rectificare bugetară în acest an avem o sumă de peste cinci ori mai mare faţă de 2017.

În ceea ce priveşte evoluţia PIB-ului, comparativ cu estimarea iniţială, după primele şapte luni din acest an vom avea o creştere a PIB în acest an până la 945 miliarde lei, mai mare cu peste 37 miliarde lei faţă de cât estimam. După primele şapte luni deficitul este de 1,3% din PIB, ceea ce ne oferă suficient spaţiu pentru a ne încadra în ţinta anuală de 3% asumată prin Tratatul Uniunii Europene.

Prioritățile Coaliției sunt la acest moment Sănătatea, Educația, Transporturile și Investițiile. Aici se concentrează sumele prevăzute la rectificare. Totodată, vom asigura toate sumele necesare pentru proiectele de investiţii pe care ne-am angajat că le vom face în acest an, creditele bugetare şi de angajament necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special prin schemele de ajutor şi garanţii de stat.

Sănătatea, domeniu prioritar în viziunea noastră de guvernare, a beneficiat de o suplimentare de 891 de milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată pentru achiziţia de echipamente medicale. Se vor achiziţiona 300 de incubatoare pentru maternităţi, 300 de aparate de testare auditivă pentru nou născuţi şi alte echipamente pentru mame şi copii. S-au alocat sumele necesare pentru derularea proiectului în colaborare cu Banca Mondială pentru achiziţia de echipamente pentru unităţile de urgenţă, aparate de rezonanţă magnetică şi computere tomograf, dar şi screeninguri pentru depistarea precoce a cancerului.

Educația va beneficia de o sumă suplimentară de 178 milioane lei. Aceşti bani vor fi utilizaţi pentru plata burselor, elevilor şi studenţilor, dar şi pentru investiţii în unităţile de învăţământ.

În domeniul agriculturii, s-au alocat 185 de milioane de lei, fiind prevăzută o sumă de peste 110 milioane de lei pentru combaterea şi eradicarea pestei porcine. Aceşti bani vor fi folosiţi inclusiv pentru despăgubirea fermierilor.

O sumă consistentă a fost repartizată autorităţilor locale. Au fost alocați 1,1 miliarde leipentru menţinerea veniturilor comunităţilor locale, cel puţin la nivelul anului 2017 şi pentru asigurarea sumelor necesare privind hrana elevilor.

La aceştia se adaugă alte 300 de milioane de lei destinaţi investiţiilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, PNDL 1 şi PNDL 2, bani care vor fi alocaţi comunităţilor locale prin Ministerul Dezvoltării.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, Transporturile vor primi bani în plus la rectificarea bugetară. Sumele suplimentare sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii din domeniul infrastructurii de transport.

Tot în domeniul investiţiilor, am alocat în buget 21 de milioane lei pentru pregătirea a 21 de proiecte de investiţii prin parteneriat public – privat în infrastructură de transport, în sănătate, agricultură şi turism.

Există, de asemenea, o suplimentare importantă de fonduri în programul Rabla privind acordarea a încă 30.000 de tichete pentru achiziţia de autoturisme, astfel vom ajunge la 50.000 de tichete alocate în acest an programului RABLA, dublu faţă de anul 2017. Totodată, demarăm un program pentru înnoirea aparaturii electrocasnice pentru a încuraja achiziţia de aparate performante cu consum redus de energie.

Toate aceste linii de finanțare arată că guvernul din care ALDE a făcut parte și-a făcut treaba iar apocalipsa profețită de mica Opoziție nu a fost decât un exercițiu nefericit de imaginație și manipulare a opiniei publice.

 

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ

 

Politica