sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Meșteri cu mâini de aur din Olt și Romanați”

Consiliul Județean prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt și Școala Populară de Arte și Meserii Slatina, în parteneriat cu primăriile Corabia, Ianca, Vădăstrița, Vădastra, Izbiceni și Giuvărăști organizează, în perioada 6-13 iulie, cea de-a 16-a ediție a Taberei de meșteșuguri „Maestru și ucenic”. Tabăra se va desfăşura la Corabia, iar tema din acest an este „Meșteri cu mâini de aur din Olt și Romanați”.
„Tabăra îşi propune să valorifice patrimoniul imaterial al judeţului Olt și să evidenţieze zestrea culturală, meşteşugărească şi turistică a Oltului, cu zonele sale bine delimitate etnofolcloric: Podișul Cotmenei, Romanațiul, Câmpia Boianului. Totodată, tabăra are rolul de a ajuta la dezvoltarea, la meșterii populari și în special la ucenicii acestora, a unor abilități de comunicare, de promovare și de interpretare a meșteșugurilor practicate la nivelul județului Olt”, a declarat Valeru Ciurea, refent de specialitate în cadrul CJCPCT Olt.
În cele şapte zile, meșterii și ucenicii acestora se vor întâlni cu specialişti etnografi, cu manageri culturali şi cu reprezentanţi ai unor societăţi specializate pe comercializarea produselor de artizanat în vederea găsirii unor soluții viabile pentru ca meșteșugurile să poată continua prin ucenicii pe care, fiecare meșter, la rândul său, este dator să îi instruiască și să le insufle dragostea pentru meșteșugul ales.
Programul Taberei
Vineri, 6 iulie, la ora 9.30 va avea loc deschiderea oficială a Taberei în cadrul unei întâlniri cu oficialitățile locale și județene la Corabia. Va urma vizitarea orașului Corabia, a Cetății Sucidava (Celei) și a stațiilor de pompare apă pentru irigații de la C Zero – Ianca.
Sâmbătă, 7 iulie 2018, vor fi vizitate atelierele meșterilor populari din Vădastra, Dumitru Liceanu (cojocar, Tezaur Uman Viu) și Ionel Cococi, ceramist. Vor avea loc demonstrații, ateliere deschise în care fiecare elev-ucenic va încerca să realizeze obiecte din specificul fiecărui meșter popular.
Duminică dimineața, în 8 iulie 2018, va avea loc o sesiune de comunicări ştiinţifice,  proiecţii de filme documentare, prezentare site-uri ale partenerilor de proiect în cadrul unei mase rotunde cu tema: „Metode şi tehnici moderne de promovare şi vânzare a creațiilor populare și a produselor de artizanat”.
Luni, 9 iulie 2018, va avea loc o deplasare în localitatea Vădăstrița pentru realizarea de țeste pentru copt pâinea cu persoane care cunosc tehnica arhaică.
Marți, 10 iulie 2018, va fi efectuată o excursie de documentare în zona legumicolă Giuvărăști și Izbiceni, în cadrul căreia va avea loc o demonstrație practică „Cum se prepară bulionul de roșii” și un schimb de experiență cu copii și elevi din Izbiceni și Giuvărăști.
Miercuri, 11 iulie 2018, este o zi destinată prezentării locurilor cu destinație cultural-turistică la nivelul județului Olt prin intermediul materialelor de promovare realizate de Consiliul Județean Olt, prin filme documentare sau/și de prezentare realizate de orice alte entități culturale sau economice cu activitate în domeniul turismului etc.
Joi, 12 iulie 2018, vor fi trase concluzii asupra desfășurării activităților Taberei și va avea loc festivitatea de închidere a celei de-a XVI-a ediții a Taberei de meșteșuguri.

Politica