duminică, iulie 21, 2024

Ultima ora

Sport

Patronul clubului de noapte din Craiova, judecat pentru trafic de persoane, menținut în arest la domiciliu

Gheorghe Laurențiu Capotescu, patronul clubului de noapte din Craiova care coordona o grupare de traficanți de persoane și proxeneți, a fost menținut, ieri, în arest la domiciliu – măsură luată față de el luna trecută, de Curtea de Apel Craiova. Tribunalul Dolj a menținut și măsura controlului judiciar față de alți patru inculpați, doi dintre ei fini ai lui Capotescu. Nu mai puțin de 13 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar, în sarcina lor fiind reținute infracțiuni de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism sau mărturie mincinoasă, după caz, cu toții fiind acuzați și de constituire de grup infracțional organizat. Pe fond, procesul a fost amânat pentru data de 27 septembrie a.c.

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au decis, ieri, menținerea în arest la domiciliu a patronului clubului de noapte craiovean acuzat de trafic de persoane și proxenetism, Gheorghe Laurenţiu Capotescu, dar și menținerea sub control judiciar a altor patru dintre inculpați. Hotărârea a fost luată în cadrul procesului în care Capotescu și alte 12 persoane sunt judecate pentru trafic de persoane și proxenetism: „Amână cauza la data de 27.09.2018 în vederea respectării principiului continuității completului de judecată. Menţine măsura arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpatul CAPOTESCU GHEORGHE LAURENȚIU, prin Încheierea Penală nr 261/13.06.2018 a Curţii de Apel Craiova. Fixează termen intermediar pentru verificarea măsurii controlului judiciar dispusă față de inculpații Florescu Radu Alin, Mitrulescu Alin Marius, Bulacu Ahmed Cristian și Ciucă Gheorghe Sorin, precum și a măsurii arestului la domiciliu, menținută față de inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu, la data de 30.07.2018. Fixează termen fond la data de 27.09.2018. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.07.2018”, se arată în hotărârea instanței.

Reamintim că, gruparea a fost destructurată la începutul lunii aprilie 2017, când procurorii DIICOT Craiova anunțau că i-au reținut pe Gheorghe Laurențiu Capotescu, patronul unui club de noapte din Craiova, Ahmed Cristian Bulacu, Radu Alin Florescu și Gheorghe Sorin Ciucă. Potrivit DIICOT, „în perioada anilor 2014 – 2017, inculpaţii Capotescu Gheorghe Laurențiu, Bulacu Ahmed Cristian şi Florescu Radu Alin au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism, grup la care a aderat, în cursul anului 2015 și inculpatul Ciucă Gheorghe Sorin. Având în vedere natura legăturii dintre inculpați (Capotescu Gheorghe Laurențiu este nașul inculpaților Bulacu Ahmed Cristian şi Florescu Radu Alin), a existat o colaborare optimă, strânsă și constantă, rolurile lor în realizarea activității infracționale nefiind aceleași, modalitatea concretă în care își împărțeau sarcinile fiind determinată de împrejurările de fapt și de necesitățile practice ale realizării scopului infracțional – obținerea de venituri în mod facil din exploatarea sexuală a victimelor. Inculpații au profitat de naivitatea, situaţia materială precară, lipsa educaţiei și starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, multe minore, și aflate în situație conflictuală cu familia, pentru a le recruta fie prin inducere în eroare, în sensul că le promiteau locuri de muncă în străinătate, bine remunerate, fie profitând de vulnerabilitatea lor vădită”, au comunicat anchetatorii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procurorii au mai arătat că, începând din 2014, Gheorghe Laurențiu Capotescu, patronul unui club de noapte din Craiova, a recrutat mai multe tinere, majoritatea minore, pe care le adăpostea într-un apartament care aparținea familiei soției lui Capotescu.

Inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu a folosit un club de noapte situat pe raza municipiului Craiova, în scopul recrutării victimelor, majoritatea minore, oferindu-le „locuri de muncă” și iluzia unei vieți confortabile. În realitate, inculpatul a exploatat victimele prin limitarea libertăţii de acțiune, impunând anumite condiții, cum ar fi interdicția de a stabili relații cu clienții clubului în afara programului sau de a schimba numerele de telefon cu aceştia. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că inculpatul a exercitat o supraveghere permanentă a victimelor fiindu-le limitată libertatea de deplasare, mai ales în situația în care acestea erau adăpostite în apartamentul aparţinând familiei soției inculpatului. De asemenea, inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu le impunea dansatoarelor din club, chiar și în situația în care acestea erau minore, „să facă consumație”, respectiv să consume alcool cu clienții, având beneficiul de 25% din încasări”, arată DIICOT. Procurorii mai precizau că o parte din victimele recrutate au fost direcționate, la vârsta majoratului, spre un club din Spania, aducându-și aportul în acest sens și inculpații Bulacu Ahmed Cristian şi Florescu Radu Alin. Aceștia promiteau tinerelor un viitor împreună, ori locuri de muncă bine plătite în străinătate. Numai că, odată ajunse în Spania victimele erau obligate să se prostitueze, iar dacă refuzau erau amenințate.

Odată ajunse în Spania, victimele erau constrânse de către inculpați să se prostitueze, în condițiile în care nu cunoșteau limba și nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în țară la momentul în care își dădeau seama de situația reală. Atunci când victimele își exprimau dorința de a rupe legătura cu inculpații, aceștia le amenințau, folosindu-se și de relația pe care o aveau cu inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu, care intervenea cu amenințări, uneori, personal în demersul celorlalți doi inculpați în scopul de a păstra controlul asupra victimelor. Inculpatul Ciucă Gheorghe Sorin s-a alăturat și el demersului infracțional al celor trei inculpați, în sensul că, în unele situații participa la transportul victimelor și folosea aceeași locație cu ceilalți inculpați, în Spania”, au mai reținut anchetatorii.

Procurorii DIICOT au efectuat în acest caz 9 percheziții domiciliare pe raza județulului Dolj, în urma cărora au ridicat suma de peste 17.000 de euro, aproximativ 7.000 de lei, înscrisuri, 18 telefoane mobile, 12 cartele SIM, 2 laptop-uri, un hard disk, un pistol airsoft şi 85 de alice, calibru 4,55 mm.

Pe 14 noiembrie anul trecut, s-a dispus, la Tribunal, începerea procesului în care sunt inculpați Capotescu Gheorghe Laurenţiu, Bulacu Ahmed Cristian, Florescu Radu Alin, Ciucă Gheorghe Sorin, Mitrulescu Alin Marius, Barbu Cristian-Aurel, Ciucă (Tucă) Maria-Luciana, Dobrin Constanţa, Dunăreanu Florentina-Andreea, Dunoiu Laura, Gheorghe Teodora-Maria, Lopăţel Ana-Maria şi Tucă Mihaela Alexandra. Curtea de Apel le-a respins contestațiile, astfel că a început judecarea dosarului.

Politica