vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cetățean francez condamnat definitiv la 12 ani de pușcărie pentru că a ucis un doljean

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins apelul și au menținut pedeapsa cetățeanului francez condamnat, pe fond, la 12 ani închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de omor. Francezul, în vârstă de 48 de ani, care venise în vizită la o doljeancă pe care o cunoscuse în Paris, a împușcat în cap un tânăr de 22 de ani din comuna Bârca, amic de-al femeii, pe marginea drumului, în comuna Podari. Francezul este după gratii de pe 7 aprilie 2017, anul trecut, la o zi după comiterea faptei.

Curtea de Apel Craiova a respins apelul declarat de cetățeanul francez, Samuel David Parra, împotriva hotărârii prin care Tribunalul Dolj l-a condamnat, în martie, la o pedeapsă totală de 12 ani închisoare cu executare pentru că a ucis un doljean împușcându-l în cap. În schimb, instanța a decis majorarea despăgubirilor pentru două dintre părți: „majorează cuantumul despăgubirilor morale acordate acestor părţi la câte 100.000 lei fiecare. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţă. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpat şi părţile civile Ioniţă Florian, Ioniţă Serenada, Ioniţă Florin Cătălin, Ioniţă Alin, Ioniţă Dana Nicoleta, Ioniţă Robert şi Ioniţă Marta. Deduce din pedeapsă durata arestului preventiv de la 09.03.2018 la zi. Obligă inculpatul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se arată în hotărârea instanței, care este definitivă.

Samuel David Parra a fost trimis în judecată în august 2017 pentru comiterea infracțiunilor de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și contrabandă, după ce a împușcat în cap un tânăr de 22 de ani, din Dolj, cu un pistol pe care nu l-a declarat la intrarea în țară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat cercetările în acest caz, Samuel David Parra, în vârstă de 48 de ani, din Paris, a venit în România pe 6 aprilie 2017, în comuna Bârca, la domiciliul Doinei A., cu care a mers până la Segarcea, apoi au revenit la locuinţa din Bârca, unde îi aşteptau Ulis Ghiusi Ioniţă, de 22 de ani, şi Daniel Andrei, acesta din urmă recomandându-se a fi soţul Doinei, iar celălalt o cunoştinţă. Între francez şi cei prezenţi s-au iscat o serie de discuţii legate atât de relaţiile fiecăruia cu Doina, cât şi de faptul că francezul ar fi oprit din banii pe care femeia îi câştiga în Paris din activitatea practicată „la stradă”. Văzând că discuţiile se aprind, Parra a completat două file CEC, în valoare de 20.000 euro fiecare, pe numele presupusului soţ şi pe cel al cumnatei Doinei. Le-a declarat, ulterior, anchetatorilor, că a înţeles că doljenii vor să-l lase fără bani, însă știa că banii nu se pot încasa de la nici o bancă din România. Au venit în Craiova, însă băncile erau închise aşa că, după ora 23.00, au pornit înapoi spre Bârca. Pe drum, pe DJ 561, pe raza satului Gura Văii, comuna Podari, francezul a oprit autoturismul pe partea dreaptă a carosabilului şi a coborât din maşină, pentru necesități fiziologice, împreună cu Andrei Daniel şi Ioniţă Ulis Ghiusi, dar înainte să coboare, fără ca nimeni să-l observe, şi-a pus la centură un pistol pe care îl ţinea în autoturism.

La întoarcerea către maşină, francezul a scos pistolul şi l-a îndreptat către Ioniţă Ulis Ghiusi, care era chiar în faţa sa, şi a tras un foc în direcţia acestuia, împuşcându-l în cap, în zona occipitală. A vrut să-l împuşte şi pe Andrei Daniel, dar pistolul s-a blocat. Doljenii au urcat rănitul în maşină şi au plecat spre spital, iar francezul s-a ascuns în zona verde din laterala drumului, unde a fost găsit a doua zi, pe 7 aprilie, în jurul prânzului, de poliţişti. A fost reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost arestat preventiv, de atunci fiind în spatele gratiilor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată pe cetăţeanul francez, iar în luna septembrie dosarul a ieșit din camera preliminară, judecătorii dispunând începerea procesului.

Vineri, 9 martie a.c., Tribunalul Dolj a pronunțat sentința. Inculpatul a fost condamnat, pentru cele trei infracțiuni, la o pedeapsă totală de 12 ani închisoare: „Condamnă pe inculpatul PARRA SAMUEL DAVID la pedeapsa de 10 (zece) ani închisoare. Condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare. În baza art 271 din Lg 86/2006 cu aplic art 375 şi art 396 alin 10 C.pr.pen Condamnă acelaşi inculpat la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare. Contopeşte pedepsele aplicate mai sus inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate (2 ani închisoare + 4 ani închisoare), urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 12 (doisprezece) ani închisoare”, după cum se arată în sentința pronunțată pe fond.

Politica