vineri, februarie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Secretara penală de la „Gheorghe Bibescu”, condamnată la 5 ani și 8 luni de închisoare

Magistrații Tribunalului Dolj au soluționat procesul Ancăi Daniela Chivu, secretara penală a Şcolii Gimnaziale nr. 36 „Gheorghe Bibescu” din Craiova. Femeia, judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată (trei acte materiale) şi două infracţiuni de înşelăciune în formă calificată, fiind acuzată că a cerut şi primit sume cuprinse între 1.000 de lei şi 15.000 euro pentru a facilita angajarea unor persoane în unităţi de învăţământ din Craiova, a primit o pedeapsă totală de 5 ani și 8 luni închisoare cu executare. Hotărârea, pronunțată vineri, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat, vineri, 15 iunie a.c., sentința în  procesul în care Anca Daniela Chivu, secretara Şcolii Gimnaziale nr. 36 „Gheorghe Bibescu”, a fost judecată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată (trei acte materiale) şi două infracţiuni de înşelăciune în formă calificată. Instanța a condamnat-o pentru fiecare act material în parte, pedepsele fiind contopite într-una totală de 5 ani și 8 luni închisoare cu executare.

Cea de-a doua inculpată din dosar, Emilia Amărăzeanu, care i-a dat şpagă secretarei pentru a-i rezolva angajarea la o şcoală din municipiu, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității: „Condamnă pe inculpata Amărăzeanu Anda Emilia, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.(…) Inculpata Amărăzenu Anda Emilia va presta pe parcursul termenului de încercare o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la Primăria Mun. Craiova, jud. Dolj, sau la o altă instituţie din comunitate, care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probaţiune Dolj. 2. (…) Contopeşte pedepsele menţionate anterior, în pedeapsa cea mai grea aceea de 3 ani închisoare, la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse (1/3 x 8 ani = 2 ani şi 8 luni închisoare), respectiv 2 ani şi 8 luni închisoare, astfel încât inculpata Ispas (Chivu) Anca Daniela va executa în total pedeapsa de 5 ani şi 8 luni închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatei Ispas (Chivu) Anca Daniela, durata reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la 10.02.2016 la 26.07.2016”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim că, în perioada decembrie 2015 – februarie 2016, au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj mai multe denunţuri ale unor persoane care sesizau faptul că, în perioada 2015 – 2016, Anca Daniela Chivu, de 43 de ani, secretara de la Şcoala Gimnazială nr. 36 „Gheorghe Bibescu” Craiova, le-a cerut sume de bani cuprinse între 1.000 lei şi 15.000 euro pentru a le facilita angajarea la diverse instituţii publice din Craiova, mai exact în alte unităţi de învăţământ. Miercuri, 10 februarie 2016, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au fost conduse mai multe persoane în vederea audierii şi stabilirii întregii activităţi infracţionale, cercetările efectuându-se pentru probarea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă şi înşelăciune. În aceeaşi zi, ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au efectuat două percheziţii pe raza municipiului Craiova, la domiciliul secretarei, dar şi la unitatea şcolară unde aceasta îşi desfăşoară activitatea, fiind găsite şi ridicate mai multe documente folosite la probarea activităţii infracţionale. În baza probatoriului administrat, în aceeaşi zi procurorul de caz a dispus reţinerea inculpatei pentru o perioadă de 24 ore, iar o zi mai târziu, joi, 11 februarie, a fost prezentată Tribunalului Dolj, care a dispus arestarea preventivă a femeii pe o perioadă de 30 de zile. Pe 20 aprilie 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au trimis-o în judecată pe Anca Daniela Chivu, secretara şefă de la Școala Gimnazială nr. 36 „Gheorghe Bibescu” Craiova pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată (trei acte materiale) şi două infracţiuni de înşelăciune în formă calificată. În plus, în acelaşi dosar mai este inculpată o femeie, Anca Emilia Amărăzeanu, care i-a dat şpagă secretarei pentru a-i rezolva angajarea la o şcoală din municipiu. Între timp secretara a fost plasată în arest la domiciliu, ulterior scăpând şi de această măsură.

Pe 30 iulie, dosarul a ieşit din camera preliminară, judecătorii de la Tribunal constatând legalitatea probelor şi a rechizitoriului, respingând excepţiile şi cererile formulate de inculpata Anca Daniela Chivu. Femeia a făcut contestaţie, respinsă pe 16 septembrie de Curtea de Apel Craiova, iar pe 20 octombrie 2016, a început procesul.

Anca Daniela Chivu mai are la activ o condamnare la 4 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 4 luni, primită pe 30 ianuarie 2017 la Curtea de Apel Craiova, într-un dosar în care a fost acuzată de fals intelectual pentru că ar fi modificat fişa matricolă a unui elev, contra unei sume de bani.

Politica