marți, septembrie 17, 2024

Ultima ora

Sport

„Dolju-n bucate”, proiect pe gustul doljenilor de pretutindeni

Că e desert sau fel principal, mâncarea trebuie făcută cât mai simplu posibil și respectând întocmai rețeta. Dacă și ingredientele sunt naturale, rezultatul este unul pe măsura așteptărilor. Aceasta este părerea celor mai pricepute dintre gospodinele județului prezente la ediția din acest an a evenimnetului „Dolju-n bucate”. Ca și la edițiile anterioare ale proiectului, fiecare comunitate rurală participantă s-a prezentat la acțiune prin port popular, prin preparate tradiționale specifice Olteniei sau altor regiuni de peste Prut, a căror bucătărie este păstrată aici de cei pe care viața i-a adus în acest colț de țară.

Saramură de pui, sarmale de tot felul, fasole bătută, salată de vinete cu usturoi, carne de la garniță, varză cu cârnați și coaste de porc, piureuri din spanac cu usturoi, murături, zacuscă, dulceață de trandafiri, smochine sau ardei iute, plăcintă cu brânză sau mere, gogoși picate, turtă-n foi, salam de biscuiți sau prăjituri de casă, de toate aceste bunătăți s-au bucurat, marți, oaspeții evenimentului „Dolju-n bucate”. Manifestarea a fost găzduită de sediul Casei Universitarilor din Craiova, curtea locației devenind neîncăpătoare.

Așa e la noi, la țară. Nu avem meniuri sofisticate, dar sunt sănătoase”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Masa celor de la Bârca, una dintre comunele prinse în proiect, a fost una îmbelșugată. La mare căutare au fost turta-n foi, pâinea pe vatră și varza la cuptor cu cârnați și coaste de porc. Rețetele sunt simple, spun gospodinele, important fiind ca fiecare fel de mâncare să fie făcut în tihnă și cu produse cât mai proaspete. „Turta-n foi este un fel de plăcintă cu brânză, foarte important fiind modul în care practic frământăm aluatul să ne iasă acele foi. Brânza trebuie să fie tare pentru a se sfărâma foarte bine și dacă respecți pașii rețetei nu ai cum să dai greș. La noi, în Bârca, este foarte apreciată această bunătate. O făcea și bunica mea, apoi mama și acum o fac și eu pentru cei dragi. Mai avem pe masă prăjitură cu mere și gogoși, asta legat de acel ceva dulce pe care îl căutăm cu toții. Înainte de desert, însă, merge de minune o porție de saramură de pui sau un pește bine prăjit, cu o bucată de brânză de capră și pâine caldă. Am adus și ceapă verde, din grădină, pentru că nu avea cum să lipsească de pe masă. Așa e la noi, la țară. Nu avem meniuri sofisticate, dar sunt sănătoase”, a spus Florentina Mateescu din Bârca.

Identitatea noastră poate fi scoasă la iveală prin gastronomie”

Potrivit Ameliei Etegan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, instituție care a implementat și

face posibilă derularea acestui proiect, „Dolju-n bucate” este un eveniment care a prins foarte bine, un eveniment care scoate la iveală identitatea noastră, a oltenilor.

Mă bucur să văd că „Dolju-n bucate” este un proiect foarte bine gustat de toată lumea. Este un proiect care a debutat în 2014 și iată că se bucură de succes. Avem alături de noi foarte mulți tineri. Sunt studenți care au vrut să facă voluntariat în acest proiect. Ne-au încântat, cu frumusețea cântecului popular, Liviu Olteanu – acompaniat la vioară de nea Aurică Voinescu – membru al cunoscutului Taraf din Grecești. Prezenți cu jocul tradițional au fost membri ai Ansamblului „Hora Desnățuiului” al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” de la Bârca. De asemenea, am admirat obiectele decorative din lemn realizate de Rodica și Viorel Dîlganu din Craiova. Anca Dumitrescu a readus în peisaj covorul oltenesc țesut în atelierul din comuna doljeană Măceșu de Jos, iar Liliana Dobrițoiu a prezentat din nou cu drag frumoasa ie românească. Proiectul își propune să dovedească faptul că identitatea noastră poate fi scoasă la iveală prin gastronomie. Vorbim despre felurile de mâncare din gospodăria țărănească, din anumite zone, despre reprezentări gastronomice ale unor etnii, despre ceea ce ne leagă pe noi de ideea de identitate și tradiție. La ediția din acest an, în premieră am avut și un stand al nostru, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Inclusiv eu am gătit. Le mulțumesc colegilor mei pentru suport în proiect, pentru susținere în tot ceea ce înseamnă Dolju-n bucate”, a precizat Etegan.

Voluntari de toate vârstele

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Universitatea din Craiova, cu sprijinul voluntarilor din localitățile Bârca, Dăbuleni, Calafat, Urzicuța, Izvoare, Grecești – Cernătești, Plenița, Mischii, Bratovoești, din asociațiile studențești de la Facultățile de Litere și Horticultură, din Asociația Studenților Basarabeni din Craiova, precum și de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. De la început, din 2014, proiectul „Dolju-n bucate” a implicat îndeosebi comunitatea locală, cetăţenii fiind primii susţinători ai acestuia.

Politica