vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protest la Ambulanța Mehedinți

Protest pentru salarii la Serviciul Județean de Ambulanţa Mehedinţi, unde mai bine de 50 de salariaţi au ieşit în curtea unităţii sanitare nemulţumiţi de reducerea unor sporuri. Oamenii au cerut socoteală conducerii unităţii, care nu ar fi solicitat de la minister sumele necesare pentru plata sporurilor acordate. Ei acuză că personalul TESA a primit sporuri mai ridicate decât cei care lucrează în activitatea de urgenţă.

 

Mai bine de 50 de salariaţi au venit din timpul liber să protesteze în curtea instituţiei, nemulţumiţi că, în ultimele două luni, veniturile lor au scăzut vertiginos. Salariaţii spun că s-ar intenţiona şi tăierea sporului pe care îl primesc pentru că vin la lucru sâmbăta şi duminica şi în zilele de sărbători legale, pentru a acoperi cu aceşti bani sporul pentru condiţii de risc.

Există o nemulţumire totală în cadrul salariaţilor şi dacă aceste sporuri vor fi diminuate, aceşti oameni nu pot să mai vină la serviciu să mai facă gărzi pentru populaţie şi astfel, viaţa şi sănătatea oamenilor va fi pusă în pericol. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că muncă făcută trebuie şi plătită, în condiţiile legii”, a declarat Crişan Dumitraşcu, lider de sindicat în cadrul SJA Mehedinţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Protestatarii au aflat că personalul TESA a primit sporuri de 50 la sută, în timp ce ei, în ultima lună, au primit un spor de doar 36 la sută.

Managerul SJA Mehedinţi le-a răspuns protestatarilor că nu exită intenţia tăierii sporurilor de sâmbătă şi duminică. ,,Conform circularei venită de la Ministerul Sănătăţii, în şedinţa comitetului director, în luna aprilie a fost stabilit acest spor, deci sporul orelor prestate, s-a stabilit la nivel de unitate, dar cu procent aferent unităţii noastre, dat de către Ministerul Sănătăţii, în procent de 50 la sută. Fiecare serviciu de ambulanţă din ţară a primit un procent diferit. Noi am primit 50 la sută, iar pe ordonator de credite nu aveam voie să depăşim 30 la sută. Este un articol 25, în Legea cadru 153 a salarizării, când nu ai voie să dai un procent mai mare, pentru că altfel încalci legea. În ce priveşte sporurile de sâmbătă şi duminică, în şedinţa comitetului director din luna aprilie s-a aprobat la maxim plata orelor de sâmbătă şi duminică şi sărbători legale şi a orelor suplimentare, adică a gărzilor pentru următorul trimestru, deci nu se diminuează absolut nimic”, a declarat Doina Leuştean, managerul SJA Mehedinţi.

Protestatarii sunt hotărâți să își solicite în continuare drepturile și chiar să declanșeze un conflict de muncă, dacă nu le vor fi respectate solicitările.

Politica