Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Referendum pentru schimbarea denumirii județului Olt, pe 10 iunie

Publicat

pe

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că referendumul local privind modificarea numelului judeţului va fi organizat pe aceeaşi dată cu cel pentru redefinerea familiei, care va fi organizat la nivel naţional.
Reprezentanţii Parlamentului au declarat, joi, că referendumul pentru redefinirea familiei va fi organizat pe 10 iunie. Oprescu spune că, dacă data va deveni oficială, şi Consiliul Judeţean va apropa o hotărâre pentru organizarea referendumului privind schimbarea denumirii judeţului în Olt-Romanaţi, la aceeaşi dată.
„Aşteptăm promulgarea Legii referendumului, care a fost modificată. Dacă Parlamentul îşi va exprima clar intenţia de a avea referendumul privind familia pe 10 iunie, probabil că vom aproba şi noi hotărârea de consiliu prin vom organiza referendumul local, în acelaşi timp cu cel naţional”, a afirmat Oprescu.
Oltenii vor fi chemaţi să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”. Pentru ca această schimbare de denumire să se producă, la vot trebuie să se prezinte 30% dintre oltenii aflaţi în listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre aceştia să voteze „da”.
Un grup de iniţiativă, format din reprezentanţii unor asociaţii, ai autorităţilor judeţene şi locale, dar şi parlamentari din toate partidele, s-a reunit, în luna aprilie, la Caracal pentru a propune adăugarea la numele judeţului Olt a denumirii de Romanaţi, ca reparaţie istorică pentru vechiul judeţ din perioada interbelică ce avea reşedinţa la Caracal.
Din grupul de iniţiativă fac parte reprezentanţii unor asociaţii din Caracal, dar şi prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul din Caracal, Liviu Radu, viceprimarul Octavian Stănescu, alături de senatorii Paul Stănescu, Renică Diaconescu (ambii PSD), Siminica Mirea (PNL) şi deputaţii social-democraţi Florin Iordache, Marius Iancu, Alexandru Stănescu şi Dan Ciocan. De asemenea, iniţiativei de adăugare a numelui de Romanaţi la cel al judeţului Olt a aderat şi episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Sebastian.

© 2022. Toate drepturile rezervate.