joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Miting anti Kozlodui, în Craiova: „Dacă vom fi mai mulți, vocea noastră va fi mai puternică”

Aproximativ 400 de persoane au lu parte, miercuri seara, la mitingul împotriva centralei nucleare de la Kozlodui și a construirii unui nou reactor nuclear la Radiana. Evenimentul a fost organizat de membrii Platformei Civice anti Kozlodui.
„Atragem atenția autorităților locale și centrale că drepturile noastre trebuie să fie efective, nu doar formale. Degeaba avem Articolul 34 din Constituție care ne asigură dreptul la sănătate, degeaba avem Articolul 35, care ne garantează dreptul la un mediu sănătos, dacă acestea nu sunt, în realitate, respectate. Așa cum noi toți, cei din această platformă civică, venim în spațiu public cu informații, la fel și autoritățile ar trebui să fie transparente, să ne furnizeze informațiile necesare și să nu mai evite problema referendumului, să nu mai neglijeze voința oamenilor. Nu vrem să creăm panică, dacă noi greșim, și ar fi bine să greșim, autoritățile locale și centrale să vină și să dovedească acest lucru cu fapte concrete. Pe voi, craiovenii, vă rugăm să vă alăturați demersului nostru, să ne contactați, să ne transmiteți mesajele dumneavoastră, să vă implicați. Dacă vom fi mai mulți, vocea noastră va fi mai puternică” a spus av. Lucian Săuleanu, președinte ARC și cofondator al Platformei Civice. Lucian Săuleanu a făcut, în ultimele luni, demersuri către instituțiile europene și autoritățile române pentru a evidenția nelegalitatea proiectelor aflate în derulare la Kozlodui și pentru a cere stoparea acestora.
Conf.univ.dr. Luminiţa Simoiu, inginer chimist, a afirmat că centralele nucleare şi depozitele radioactive pun în pericol viața cetățenilor
„Predau o disciplină care are legătură cu acest subiect – chimia fizica proceselor biologice – şi vreau să spun că populaţia trebuie să cunoască dinainte ce se întâmplă pentru că este important să se administreze iodură de potasiu, care este trebuie administrată în cazul unui accident nuclear în prima oră de la producerea acestuia. La nivelul judeţului Dolj, unde suntem aproape de o centrală nucleară care poate sări oricând în aer, iodura de potasiu nu există. Iodura de potasiu este foarte importantă pentru glanda tiroidă care trebuie să se satureze cu iod neradioactiv şi să nu absoarbă iodul radioactiv”, a afirmat Luminița Simoiu, președinte al Asociației Civice pentru Viață.
Despre implicațiile medicale ale iradiațiilor a vorbit și Polixenia Stancu, șefa Clinicii de Oncologie Pediatrică a Spitalului de Urgență Craiova.
„Știu ce înseamnă durerea, ce înseamnă grijile, ce înseamnă viața unei familii cu un copil bolnav de cancer, cu injecții, perfuzii, tratamente de lungă durată. Apar tot mai multe cazuri acum, apar și 4 cazuri de leucemie în același timp. Și în afara cancerului, apar malformații congenitale din cauza iradiațiilor. Dacă în privința factorilor genetici nu putem interveni, trebuie să luptăm să eliminăm factorii de mediu, precum radiațiile”, a spus dr. Stancu.
Unul dintre protestatari, Claudiu, un tânăr din Bechet, le-a vorbit participanților despre drama sa: „Nu cred că este cineva mai afectat ca mine aici. Sunt din Bechet, tatăl meu a murit acum două luni de leucemie acută la vârsta de 47 de ani, o vârstă atipică pentru o astfel de boală. Mama este suspectă de cancer tiroidian. Autoritățile habar nu au ce se întâmplă, îmi pare rău că nu se află aici mai multe persoane din zona de sud, de unde sunt, consiliul local nu s-a implicat.”
Reprezentanții Platformei Civice anti Kozlodui au afirmat că au transmis invitații către primăriile din comunitățile afectate: „Primăria Dăbuleni și Primăria Bechet au transmis mesaje, însă niciun reprezentant nu a fost prezent. Cele două administrații au spus că sprijină inițiativa și se poziționează împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui”.

Politica