joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Emil Boroghină va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Univesității din Craiova

Joi, 26 aprilie 2018, de la ora 11,00, în Sala Albastră a Universității din Craiova va avea loc decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Univesității din Craiova oferit directorului fondator al Festivalului Internațional Shakespeare, Emil Boroghină.

Numele și reputația domnului Emil Boroghină, actor, Societar de Onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”, fost director al Teatrului Național din Craiova, Director Fondator al Festivalului Internațional Shakespeare, Președinte al Fundației Shakespeare și Vice-Președinte al Rețelei Europene de Festivaluri Shakespeare, sunt recunoscute pe plan național și internațional, atât de criticii de teatru, de universitari și shakespeareologi, de jurnaliști cât și de publicul larg.

Emil Boroghină a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, secția actorie, studiind apoi și regia de teatru. A devenit actor la Teatrul Național din Craiova. Pe lângă cariera de actor, domnul Boroghină a inițiat numeroase evenimente culturale pentru promovarea poeziei lumii. Încă de atunci a creat propriul său recital din opera lui Wiliam Shakespeare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Între 1990 și 2000, în timpul directoratului lui Emil Boroghină, Teatrul Național din Craiova a devenit cel mai important teatru din România, fiind invitat să își prezinte marile spectacole, regizate de Silviu Purcărete, în cadrul celor mai importante festivaluri din lume, începând cu Festivalul Internațional de la Edinburgh, din 1991, unde spectacolul „Ubu Rex cu scene din Macbeth” a primit Premiul Criticii și Premiul Fundației Hamada pentru excelență. Teatrul Național din Craiova și-a prezentat spectacolele în peste 35 de țări, în mai mult de o sută de turnee, fiindu-i decernate în jur de o sută de premii naționale și 12 premii internaționale.

În 1994 Emil Boroghină a instituit Festivalul Internațional Shakespeare, eveniment care a avut loc o dată la trei ani la primele ediții și o dată la doi ani începând din anul 2006, când Festivalul s-a extins și la București. Festivalul International Shakespeare, considerat de specialiști drept unul dintre cele mai importante festivaluri din lume și unul dintre cele mai valoroase festivaluri tematice, a prezentat, până acum, spectacole ale unor regizori renumiți puse în scenă de unele dintre cele mai bune teatre și companii.

Reputatul om de teatru Paul Taylor a salutat prima ediţie într- un entuziast articol publicat în The Independent, iar John ELsom a conchis: „Noi nu avem în Marea Britanie festivaluri international Shakespeare de valoarea celui de la Craiova”. George Banu definea Festivalul Shakespeare drept: „extreme de curajos, extrem de radical. Dacă festivalul de la Sibiu este unul de deschidere, cel de la Craiova este unul de focalizare.” Michel Vais scria în amplul său articol din revista canadiană, Le Jeu, că „este, fără îndoială, cel mai important festival din lume, de acest fel, consacrat bardului englez, într-o ţară nonanglofonă”, iar Maria Shevtsova, în revista New Theatre Quarterly, de la Cambridge University Press, spunea că este „un festival uluitor”.

Festivalul Internaţional Shakespeare este „opera vieţii lui Emil Boroghină”, după cum nota Alice Georgescu în revista Dilema veche în 2010. „Pentru mine, Festivalul Shakespeare al lui Emil Boroghină, este un fel de zbor. Atât cât am putut să parcurg din el, am reușit să mă reîntâlnesc cu artiști mari, de respirație largă, majestuoasă, urmăriți de ficțiunile lui Shakespeare și ale lor, de ceva fundamental legat de oameni și de teatru ca substanță vitală” scria Marina Constantinescu în revista România literară, în 2010.

Ediţia din anul 2010 s-a desfăşurat cu subtitlul „Constelaţia Hamlet (Shakespeare şi noua realitate teatrală)”, iar cea din anul 2012 s-a numit „Lumea-i o scenă şi toţi oamenii actori”. Ediţia din 2014, „Shakespeare al tuturor”, al cărei program Michael Dobson – director al Institutului Internaţional Shakespeare de la Stratfordupon – Avon – l-a apreciat ca fiind „senzaţional”, a fost un prilej de sărbătorire a marelui dramaturg (450 de ani de la naştere), iar cea din 2016 (anul comemorării a 400 de ani de la moartea dramaturgului), a avut ca temă „Shakespeare pentru eternitate”.

În calitate de director al Teatrului Național Craiova și al Festivalului Internațional Shakespeare, Emil Boroghină a primit Premiul pentru cel mai bun director de teatru din România, Premiul pentru cea mai importantă personalitate a teatrului românesc, Premiul de Excelenţă al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, în vreme ce Festivalul Internațional Shakespeare a primit Premiul de Excelență pentru calitatea excepțională a ediției 2006 acordat de UniuneaTeatrală din România, UNITER.

În 1997, Consiliul Britanic din București i-a acordat lui Emil Boroghina Premiul pentru cel mai bun manager de teatru din România și, în 2011, Premiul pentru întreaga activitate în promovarea relațiilor culturale româno-britanice.

La începutul carierei sale, Emil Boroghină a conceput mai multe spectacole de poezie cu intenția de a crea un Teatru de Poezie. În anii recenți, el a reluat unele dintre aceste recitaluri într-o viziune nouă, fiind invitat să le prezinte în cadrul unor evenimete culturale importante din România și din străinătate.

Politica