marți, iunie 18, 2024

Ultima ora

Sport

Șeful Finanțelor Publice Olt, trimis în judecată de DNA

Șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt, Florin Diaconescu, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la favorizarea făptuitorului. Și alți funcționari de la Finanțe, dar și reprezentanții unei firme din Olt ajung în fața instanței, într-un dosar care vizează infracțiuni de evaziune fiscală și spălarea banilor.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au anunțat că au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților: POP CONSTANTIN, la data faptelor reprezentant al S.C. Gardienii S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de: evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor în formă continuată (2 fapte), PRUNIȘOARĂ GHEORGHIȚA – la data faptelor consilier superior cu atribuții de control în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală, pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu în serviciu cu consecințe deosebit de grave asimilată infracțiunilor de corupție, luare de mită, trafic de influență, spălarea banilor în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, instigare la spălarea banilor în formă continuată, MIROIU ELENA – la data faptelor contabil în cadrul S.C. Gardienii S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de: evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor în formă continuată, SEFTER LUMINȚA, la data faptei manager financiar în cadrul S.C. Gardienii S.R.L, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată și în stare de libertate, a inculpaților: DIACONESCU FLORIN, la data faptelor și în prezent șef al Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la favorizarea făptuitorului,ȚUGULAN CHIRILĂ CRISTIAN, la data faptei adjunct al șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt și conducător al Activității de Inspecție Fiscală – Contribuabili Mijlocii din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, BODESCU ADRIAN CLAUDIU, la data faptei șef Serviciu Inspecție Fiscală Contribuabili Mijlocii în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, S.C. GARDIENII S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de: evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor în formă continuată.
Anchetatorii vorbesc de o gaură de aproape 9 milioane lei produsă bugetului de stat, într-o perioadă de circa cinci ani.
„În perioada ianuarie 2009 – august 2014, S.C. Gardienii S.R.L., a cărei activitate a fost coordonată de inculpatul Pop Constantin, nu și-a îndeplinit obligațiile fiscale, sustrăgându-se de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA datorată în raport de activitatea efectivă a agentului economic. La comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au participat efectiv și inculpatele Miroiu Elena (contabil) și Sefter Luminița (manager financiar până în luna iunie 2012)”, arată DNA.
Potrivit anchetatorilor, în toată perioada menționată, în deconturile de TVA ale fimrei Gardienii, depuse lunar la organul fiscal, au fost evidențiate la rubrica “TVA deductibil” sume mai mari decât cele susținute de documentele de evidență primară, respectiv facturi de achiziție de bunuri și servicii de pe teritoriul național, înregistrate în evidența contabilă. Astfel, inculpații au creat artificial, scriptic, TVA deductibil, diminunând astfel taxa de plată rezultată din activitatea reală a societății comerciale, cu consecința micșorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat.
Gheorhița Prunișoară este acuzată că din iulie 2012 a coordonat efectiv activitatea evazionistă a firmei și a primit bani frumoși pentru asta.
„Începând cu luna iulie 2012, activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv și girată de către inculpata Prunișoară Gheorghița, deși exista o incompatibilitate evidentă cu funcția publică pe care o deținea – consilier superior cu atribuții de control în cadrul D.G.F.P. Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală. Mai mult, cu prilejul realizării în luna octombrie 2012 a unei inspecții fiscale la S.C. Gardienii S.R.L., inculpata Prunișoară Gheorghița, cu încălcarea prevederilor legale, nu a menționat în raportul de control situația reală cu privire la TVA de plată sustrasă în mod ilegal, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în cuantum de 4.770.253 lei, concomitent cu obținerea de foloase necuvenite în același cuantum pentru firma “protejată”. Pentru “serviciile” sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata Prunișoară Gheorghița a pretins și primit de la inculpatul Pop Constantin sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 213.735,6 lei”, conform DNA.
Pe 3 iulie 2013 ea fost suspendată din funcție, în urma trimiterii în judecată într-un alt dosar penal. Ulterior, Gheorghița Prunișoarăa primit, de la inculpatul Pop Constantin, în perioada 10 iulie 2013 – 26 august 2014, sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 355.217 lei, pentru ca aceasta să-și exercite influența asupra foștilor colegi cu atribuții de control sau funcții de conducere din cadrul A.J.F.P. Olt, în vederea protejării S.C. Gardienii S.R.L., în eventualitatea unor controale fiscale, conform procurorilor.
”Influența inculpatei a fost una reală, în sensul că, în anul 2014, la instigarea lui Diaconescu Florin, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt, inculpații Bodescu Adrian Claudiu și Țugulan Chirilă Cristian au depus toate demersurile pentru ca inculpatul Pop Constantin să nu fie tras la răspundere penală, ca urmare a unor inspecții fiscale efectuate la S.C. Gardienii S.R.L., (prin luarea în considerare a unor regularizări nelegale de TVA, emiterea de decizii de impunere doar pentru obligații fiscale accesorii și prin nesesizarea organelor de urmărire penală cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală). Banii primiți drept mită de către Prunișoară Gheorghița au fost justificați în evidența contabilă de Pop Constantin prin achiziții lunare fictive de servicii neindividualizate, „prestate” de două societăți comerciale, ce aparțineau unor persoane apropiate inculpatei. Banii remiși în realitate inculpatei Prunișoară Gheorghița cu titlul de mită/cumpărare de influență au fost utilizați din dispoziția acesteia pentru achiziționarea unui apartament în municipiul București (în valoare de 153.000 de euro).În contextul sustragerii de la plata TVA, în perioada 02 iulie 2012 – 28 iulie 2014, inculpatul Pop Constantin a retras din contul deținut de S.C. Gardienii S.R.L., în numerar, prin 462 de operațiuni succesive, suma de 1.234.000 lei, banii respectivi fiind folosiți ulterior în interes personal. Pentru a justifica aceste cheltuieli, din dispoziția lui Prunișoară Gheorghița, inculpata Miroiu Elena a efectuat înregistrări nereale în documentele de evidență contabilă ale persoanei juridice (plăți către furnizori inexistenți)”, mai arată DNA.
ANAF s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 8.783.367 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere, reprezentând TVA dedusă nelegal de către S.C. Gardienii S.R.L și a solicitat obligarea inculpatei Prunișoară Gheorghița la plata sumei de 4.770.253 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere potrivit prevederilor legale, în solidar cu inculpații S.C. Gardienii S.R.L., Pop Constantin, Sefter Lumința și Miroiu Elena.
Procurorii au pus sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Prunișoară Gheorghița, Sefter Luminița, Pop Constantin și S.C. Gardienii S.R.L.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Politica