joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Plata muncii în gardă, criticată de sindicaliștii Promedica

Aplicărea legii salarizării 153/2017 și a regulamentului de sporuri în sănătate a adus modificări și plății activităților de gardă, fapt care creează o serie de probleme pentru personalul medical. Nemulțumirile apărute au fost sesizate și de către reprezentanții Sindicatului Promedica.

Sindicaliștii Promedica sunt de părere că ar fi potrivit ca sporul de gardă să fie minimum 50% în timpul săptămânii și 100% în weekend și în timpul sărbătorilor legale, punctând importanța acestor gărzi în unitățile spitalicești. Dacă lucrurile nu se vor schimba, foarte mulți medici vor renunța să le mai facă.

Decizia ca tariful orar practicat pe tot parcursul anului 2018 să fie cel din luna ianuarie a acestui an este una contrară prevederilor legale. Suntem de părere că activitatea din gărzile care acoperă urgențele medicale și chirurgicale este de maximă importanță pentru cetățeni și că efortul diriguitorilor sistemului public de sănătate ar fi trebuit să se concentreze aici în ultimii 20 de ani. Mai mult decât atât, noi știm că activitatea în spitalele noastre cuprinde garda ca parte esențială, o activitate care implică creșterea responsabilității, luarea de decizii în situații cu risc vital, diagnostic diferențial și interdisciplinaritate. Așadar, în aceste condiții, munca în gărzi este cel puțin la fel de dificilă ca munca în programul normal”, au transmis reprezentanții Promedica.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este injust ca acest spor de gardă să fie inferior sporurilor sectoriale”

Pentru a se modifica modalitatea de plată a gărzilor s-a făcut deja o petiție on-line, demersurile în acest sens fiind continuate la nivelul întregii țări.

De asemenea, este incorect, imoral și ilegal ca sporul de gardă să nu reprezinte echivalentul sporurilor de ore suplimentare și este injust ca acest spor de gardă, singurul pe care îl primește medicul pe perioada gărzii, să fie inferior sporurilor sectoriale din timpul activității obișnuite. Ca urmare a acestor observații asupra modalităților de plată, solicităm ca plata muncii în gardă să se facă la ora normală în salariul de bază, sporul de gardă să fie minim 50% în timpul săptămânii și 100% în weekend și în timpul sărbătorilor legale și, nu în ultimul rând, ne dorim ca sporul să fie scos din capitolul altor sporuri, fiind aliniat normării activității de noapte și de weekend. Considerăm că toate aceste măsuri sunt necesare pentru personalul medical din întreaga țară, motiv pentru care susținem cu tărie atât petiția online, cât și demersurile colegilor noștri realizate pentru a schimba modalitatea de plată a gărzilor”, este solicitarea Promedica. 

Politica