sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sentinţa lui Gutău, desfiinţată. Dosarul se rejudecă

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus desfiinţarea sentinţei de condamnare a primarului municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, condamnat în 2010 la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Decizia este definitivă. Instanţa supremă a decis rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs.

Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Gutău Mircia împotriva deciziei penale nr. 273 din data de 27 ianuarie 2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, pronunţată în dosarul nr.698/57/2008. Desfiinţează decizia penală, numai cu privire la revizuentul Gutău Mircia şi dispune rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs. Fixează termen la data de 14 mai 2018, cu citarea părţilor. Definitivă”, se arată în minuta dispusă luni de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Decizia vine după ce Mircia Gutău a formulat o cerere de revizuire.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, ne-a declarat că decizia Înaltei Curți de anulare a sentinței prin care a fost condamnat la închisoare de fosta șefă a instanței, Livia Stanciu, este una firească. El mai spune că faptul că, anterior, a avut câștig de cauză la CEDO a contat în ceea ce privește decizia de luni al instanței supreme.

În instanță, nu știi niciodată ce se întâmplă. Firesc așa este, ceea ce s-a întâmplat acum. În momentul de față, s-a casat sentința de condamnare și rămân cu două soluții de achitare, de la instanța de fond, Tribunalul Alba, și cea de la Curtea de Apel Alba Iulia. Acum se va relua procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia de condamnare dată de Livia Stanciu a fost anulată. Am câștigat la CEDO și pe baza acelei sentințe s-a judecat revizuirea”, a afirmat Mircia Gutău.

Edilul a adăugat că își dorește să primească o sentință definitivă de nevinovăție.

Iau lucrurile pas cu pas. În faza actuală, vreau să se consemneze o hotărâre definitivă și irevocabilă care să spună că sunt nevinovat prin inexistența faptei și după aceea lucrurile curg normal”, a spus Gutău.

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, şi fostul său adjunct, Nicolae Dicu, au fost condamnaţi definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ţinuţi în arest preventiv. Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie – iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.

Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu.

Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia.

După condamnarea din 2010, în iunie 2014, Mircia Gutău a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oară într-un proces de corupţie la doi ani şi şase luni închisoare cu executare, iar magistraţii au decis contopirea pedepselor.

Gutău a fost eliberat condiționat în septembrie 2011, după ce a executat aproape doi ani din trei ani şi jumătate.

În 2016, Gutău a câştigat la CEDO procesul intentat statului român, după ce a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru corupţie pasivă. Instanţa de la Strasbourg a stabilit că Gutău a fost condamnat cu încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Suferinţa pe care am îndurat-o nu mi-o poate da nimeni înapoi”, a declarat, atunci, pentru Jurnalul Olteniei, Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea.

Politica