joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Minerii prinși băuți la serviciu, dați afară la prima abatere

Minerii prinși că vin băuți la serviciu vor fi concediați fără a li se mai acorda o a doua șansă. Aceasta este noutatea contractului colectiv de muncă al Complexului Energetic Oltenia, intrat în vigoare la 1 aprilie. Potrivit celor din conducerea CEO, multe dintre accidentele de muncă s-au produs și pe fondul consumului de alcool, fiind cazuri în care salariații au prezentat și o alcoolemie de peste 3%.

Sorin Olaru, directorul de Resurse Umane al CEO, a menționat faptul că prin noul contract de muncă nu s-au modificat limitele de alcoolemie. Acestea sunt cele prevăzute şi în legislaţia rutieră.

Noul Contract Colectiv de Muncă aduce şi responsabilităţi, nu doar drepturi. Avem o prevedere nouă din acest an. Salariaţii care au o alcoolemie de 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat sau 0,8 în sânge vor înceta raporturile de muncă de la prima abatere. Consumul de băuturi alcoolice sub această limită va duce la cercetări disciplinare. Dacă nu poţi să conduci un autoturism cu o astfel de alcoolemie, cu atât mai mult nu poţi să conduci un excavator, să urmăreşti o bandă”, a explicat Olaru.

Am avut oameni care au murit din cauza consumului de alcool”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit directorului CE Oltenia, Sorin Boza, multe dintre accidentele de muncă înregistrate în cariere au avut loc şi pe fondul consumului de alcool. „Este inadmisibil să avem 3,2 alcoolemie în drum spre serviciu. Am avut oameni care au murit din cauza consumului de alcool. Am avut cazuri cu 1,75. Îşi pun viaţa lor în pericol, dar pun în pericol şi viaţa colegilor lor”, a spus Boza.

Periodic, CEO alocă fonduri pentru alcoolteste, anul acesta fiind pentru prima dată când angajații aflați sub influenţa băuturilor alcoolice riscă să fie concediaţi la prima abatere.

Politica