joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bugetul și supraimpozitarea „pe paragină”, motiv de scandal în Ședința de Consiliu Local Craiova

Când e vorba de bani şi mai ales despre modul în care aceştia sunt cheltuiţi, este imposibil ca între consilierii municipali craioveni să nu apară discuţii. La şedinţa acestei luni, organizată joi, au fost multe puncte care au stârnit reacţii aprinse, singura acţiune unde liberalii şi social democraţii s-au înţeles fiind adoptarea unei declaraţii simbolice de Unire cu Basarabia. Ideea a fost a consilierilor PNL şi a fost semnată în debutul întrunirii de joi.

Niciunul dintre punctele care ţin de bugetul Craiovei şi de rectificări bugetare nu a fost votat de consilierii liberali. La punctul legat de situaţia Spitalului Filantropia, de ce se mai poate face pentru această instituţie, Adriana Ungureanu, consilier PNL, a venit cu o serie de propuneri. Prioritar este ca în noua clădire să fie organizată o Secţie ATI.

Vreau neapărat, la Spitalul Filantropia să aveţi în vedere că nu există Secţie ATI în acea clădire nouă unde s-a mutat o parte din spital. Este o problemă foarte mare. Ar fi bine să organizăm măcar două, trei paturi acolo. Nu ai cum să transporţi bolnavii. Greu este şi cu efectuarea analizelor sau a consultaţiilor în policlinică. Trebuie aduşi pacienţii de acolo aici, la policlinica din vechea clădire. Cu analizele se procedează la fel. Se recoltează acolo şi se trimit în Valea Vlăicii. Vă rog frumos să bugetăm şi să avem grijă ca pacienţii să nu mai fie plimbaţi şi să le îngreunăm situaţiile”, a spus Ungureanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

V-aş ruga să gândiţi de şapte ori înainte”

Primarul Mihail Genoiu a venit cu explicaţii privind partea legată de buget şi le-a reamintit consilierilor liberali că propunerile lor au fost şi vor fi luate în seamă.

Nu sunt schimbări fundamentale referitoare la buget. Toate rectificările care o să apară, rectificări pozitive, o să apară lunea viitoare. Legat de propunerile dumneavoastră unele sunt în lucru, au deja un traseu al lor şi vă rog să nu mai avem aceste discuţii, cum că nu au fost luate în seamă. Unele dintre ele sunt deja în derulare. În privinţa bugetului, să tot criticăm şi să spunem că nu avem bani nici măcar să bem apă, v-aş ruga să gândiţi de şapte ori înainte de a spune aceste lucruri. Până una alta, nu suntem un oraş care să sufere din cauza gropilor, nu suntem oraşul în care să nu ne zbătem pentru majorarea bugetului. Aşa cum un coleg de-al dumneavostră a remarcat noi am degrevat bugetul, anul acesta, de nişte cheltuieli foarte mari: Colegiul Carol şi Opera Română, cartierul de locuinţe. Acestea nu contează? Veniţi cu observaţii, cu lucruri constructive. Dacă doar criticaţi, nu vom avansa. Una dintre rectificări se referă la un punct pe care chiar dumneavoastră l-aţi avut, cel legat de Spitalul de Pediatrie. S-a alocat o sumă, se doreşte a se face ceva, se face o expertiză, la propunerea dumneavoastră, pe care culmea dumneavostră nu vreţi să o votaţi. Să ne hotărâm ce facem!”, a menţionat Genoiu.

Discuţii şi din cauza taxei de la Căminul de bătrâni

Consilierii liberali nu au fost de acord nici cu majorarea taxei la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Aceştia i-au propus directorului să recurgă la varianta reducerii personalului, considerând că sunt prea mulţi angajaţi. La rândul său, Vali Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova, a spus că la această instituţie se acţionează conform legii. „Este vorba doar de o mărire de 100 de lei. Este pentru primul an când ne obligă legea să punem cheltuielile salariale în costul întreţinerii unei persoane. Legat de personal, acesta este angajat conform legii. La 320 de bătrâni avem 160 de salariaţi. Aşa spune legea, aşa am procedat. Se lucrează permanent, în trei ture, fiind un regim non stop”, a explicat Giurcă.

Consultant în management la RAADPFL Craiova

Noua organigramă a RAADPFL a stârnit şi ea discuţii aprinse. Consilierii liberali consideră nepotrivit ca managerul instituţiei să aibă un consultant în management.

Avem organigrama RAADPFL. Consilierii PNL votează împotrivă întrucât am observat că se înfiinţează un post de consultant în management al managerului. Noi, craiovenii, plătim deja salarii mari pentru directori, pentru indemnizaţiile celor din Consiliul de Administraţie, iar acum managerul îşi ia un consultant de management. Nu cred că este normal”, a spus consilierul Marian Vasile.

Ajutor în relaţia cu viitoarele controale”

Rela Filip, directorul RAADPFL a explicat cum stau lucrurile cu acest post şi de ce ar fi nevoie de un asemenea angajat.

Noi nu înfiinţăm acest post, ci îl transformăm dintr-un post de economist existent, deci nu mărim numărul de posturi în organigramă. După cum ştiţi, suntem singura regie care avem conducerea selectată pe O.G. 109, iar eu am mandat de management de execuţie dat de Consiliul de Administraţie. Cel care, dacă se va găsi, va ocupa postul de consultatnt va fi un consultant al CA şi al directorilor executivi. RAADPFL are un număr de 13 activităţi diametral opuse. Este un volum de legislaţie extraordinar şi consider că dacă se va ocupa acest post va fi un ajutor în vederea activităţii viitoare şi în relaţia cu viitoarele controale”, a precizat Filip.

Raportul controlului ANAF la RAADPFL, solicitat de liberali
Consilierii PNL au solicitat de trei ori să le fie pus la dispozție raportul controlului efectuat de ANAF la RAADPFL Craiova, raport întocmit la începutul anului. Liberalii spun că au informații că au fost găsite mai multe deficiențe la RAADPFL.
„S-au redactat două documente, un raport de inspecție și o dispoziție obligatorie. Faptul că nouă, consilierilor locali, nu ne parvin aceste documente în aproape 90 de zile nu este o situație normală. Vrem să știm, de asemenea, persoanele responsabile pentru deficiențele constatate și măsurile dispuse pentru că altfel vom merge pe supoziții și pe supozițiile noastre RAADPFL este în pragul falimentului. Din câte știm, pe supozițiile noastre, au fost constatate deficiențe de aproximativ un miliard de lei vechi, la verificare unui singur sector din 13 pe o perioadă de două luni din doi ani. Cercetările continuă”, a spus consilierul PNL Marian Vasile, adăugând că liberalii au informații că RAADPFL ar avea datorii „uriașe” la Taxe și Impozite. Până la finalul ședinței raportul nu le-a fost pus la dispoziție.

Consilierilor PNL nu li pare firesc ca cetăţenii să fie supraimpozitaţi pentru clădirile sau terenurile aflate într-un stadiu avansat de degradare, când tocmai Primăria Craiova deţine astfel de imobile.

Nu ştiu cum s-a stabilit această listă. Este ruşinos să mărim impozitul cu 500% când tocmai noi, Primăria Craiova, avem clădiri care reprezintă un pericol public. Din clădirile noastre cad cărămizi, dar uităm de ele şi ne îndreptăm spre cetăţeni. Este ruşinos. Nu înţelegem cum din tot oraşul acesta s-au găsit 12 imobile neîngrijite, unele la periferie, când chiar şi unde îşi are sediul PSD-ul, în centrul oraşului, vedem clar afişul: Atenţie cad cărămizi! Nu înţelegem cum aţi găsit aceste imobile, doar aceste imobile?”, a întrebat Vasile.

Supraimpozitare pentru craiovenii lipsiţi de reacţie

Primarul Craiovei a readus în atenţie faptul că aceste decizii de a supraimpozita imobilele neîngrijite respectă un regulament care face trimitere la aceste tipuri de imobile. Acest regulament a fost votat într-una dintre şedinţele locale anterioare şi acum s-a trecut la supraimpozitarea acelor craioveni care nu au avut nicio reacţie cu privire la aceste reguli.

Craiovenii au avut la dispoziţie anul 2017 pentru a se îngriji de clădirea în care locuiesc sau de terenul pe care îl deţin, din acest an trecându-se la supraimpozitare. Au fost identificate foarte multe terenuri şi clădiri, au fost notificaţi proprietarii, s-a început procedura conform regulamentului. Marea majoritate a răspuns pozitiv şi au început acţiunile conform acestui regulament, acţiuni de îndreptare a imaginii faţadelor clădirilor sau amenajarea terenurilor. Cei care sunt pe această listă nu au reacţionat în niciun fel. Mai sunt în procedură foarte mulţi proprietari, în diverse faze, comisia lucrând pe măsură ce depistează imobilul respectiv. Lista nu se va opri aici. Referitor la clădirile Primăriei Craiova, în toate cazurile s-a început câte o acţiune. Toate se vor rezolva. Cele care nu sunt monument istoric vor fi reabilitate, fiind alocaţi bani la Direcţia de Patrimoniu”, a conchis Genoiu.

Politica