marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria își face SRL pentru administrarea de imobile

Proiectul, contestat de PNL și de un deputat USR care nu a fost lăsat să ia cuvântul în ședință

Dispute pe un proiect de hotărâre de consiliu local privind iniţierea procedurii privind înfiinţarea unei societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract. Primăria Craiova vrea să își facă un SRL care să administreze imobilele din oraș, iar liberalii din consiliul local nu văd oportunitatea acestui proiect. Tot pe această temă, deputatul USR, Claudiu Prisnel, ar fi vrut să ia cuvântul în ședința Consiliului Local Municipal, dar nu i s-a permis.
„Avem un proiect de hotărâre privind inițierea procedurii de înființare a unei societăți comerciale cu răspundere limitată. Prin acest punct de pe ordinea de zi se dorește înființarea unui SRL, pe modelul Firea, cu obiect principal de activitate – administrarea de imobile. Dacă înțelegem că PSD Craiova vrea să copieze modelul Firea, dacă înțelegem că la partid sunt mulți care trebuie angajați, nu putem înțelege însă de ce acest proiect de hotărâre are un raport făcut pe genunchi. Nu are la bază o analiză economică temeinică, așa cum se face. Un proiect de maximă importanță este tratat astfel cu maximă superficialitate. Domnule primar, prin dispoziția dumneavoastră, s-a înființat comisia de analiză a oportunității și legalității înființării unei societăți comerciale. A fost o intenție foarte bună, dar nu ați mai urmărit ce a făcut ulterior această comisie. Procesul-verbal al acestei comisii este public pe internet și, vă spun, că este demn de kamikaze.ro. Adică dânșii s-au întâlnit acolo, în comisia de analiză, și nu au făcut nici o analiză. Vorbim de o investiție care va avea impact economic în bugetul nostru”, a spus consilierul local Marian Vasile (PNL).
Acesta a continuat afirmând că: „Noi avem RAADPFL-ul care are ca obiect administrarea de imobile, ce-i drept ale noastre, dar noi vrem să facem o altă societate care să administreze imobilele privaților. Dacă credeți că e o idee bună, haideți să începem prin a administra acest serviciu de către regia noastră. Să înceapă întâi RAADPFL-ul să meargă în piață și să vadă dacă are clienți, dacă nu considerăm că este doar o companie pe care doriți să o înființați pentru a angaja lipitorii de afișe ai PSD”.
Tot pe acestă temă a intervenit și liberalul Flavius Sirop care a precizat că liberalii din Consiliul Local vor vota împotriva acestei inițiative. „Din principiu, suntem împotriva oricărei forme de centralizare, oricărei forme de concurență neloială la adresa mediului privat. Dacă există deficiențe la asociațiile de proprietari, oricând locatarii se pot adresa unor firme private care nu trebuie sabotate prin astfel de mijloace. Eu mă tem că, prin această măsură, primăria vrea să impună un control asupra proprietarilor, cumva intervenind în relația directă a acestora cu furnizorii de utilități, într-un sistem centralizat în care primăria și centrează și dă cu capul, iar proprietarul de apartament, care până la urmă este liber să se asocieze sau să se ducă la o firmă privată, o să ajungă să fie doar un plătitor de facturi. Ce se va întâmpla dacă, la un moment dat, va fi nemulțumit de serviciile unei anumite regii, ce fel de presiune poate să pună? Asociația, fiind în subordinea primăriei, mă tem că ar fi părtinitoare cu furnizorii de utilități și ar proteja interesele acestora în detrimentul cetățeanului. Nu vom vota această inițiativă, pe care o considerăm că este o întoarcere la sistemul centralizat comunist”, a spus Sirop.
Viceprimarul Adrian Cosman a intervenit declarând că prin înființarea acestei societăți se urmărește asigurarea unor servicii de calitate. „În primul rând, trebuie să stabilim oportunitatea. Și dacă ne gândim că avem 19 asociații fără să fie administrate de nimeni, adică 3.000 de oameni care nu sunt administrați, este bine? Dacă ne gândim că sunt datorii la Termo, din cauza acestor probleme, este bine? Dacă ne gândim că sunt datorii foarte mari la furnizori, este bine? Noi vrem să venim cu o paletă bogată de servicii, să oferim cetățenilor foarte multe facilități. Asociația respectivă nu se adresează doar asociațiilor de proprietari, ci și persoanelor fizice și juridice. Și vă dau un singur exemplu: atunci când o persoană care stă la casă are probleme, vine societatea respectivă și repară robinetul. Nu punem monopol peste asociații, nu există această intenție, dimpotrivă vrem să asigurăm o gamă variată de servicii de foarte bună calitate. Vrem să creăm o platformă online pe care se pot efectua plăți”, a declarat Cosman.
În sala de ședință s-a aflat și deputatul USR Adrian Prisnel care a încercat să ia cuvântul pe această temă. Președintele de ședință a supus la vot solicitarea deputatului, iar majoritatea a decis ca acesta să nu vorbească, deși din sală s-a cerut să fie lăsat să își exprime opinia, fiind parlamentar al României. Președintele de ședință a cerut poliției locale să intervină, iar deputatul a ieșit din instituție, după ce proiectul a trecut la vot.
Adrian Prisnel a explicat pentru „Jurnalul Olteniei” ce ar fi vrut să spună public, în ședința de consilu local: „Sunt două aspecte. În primul rând nu s-a organizat dezbatere publică și nu s-a făcut o consultare cu oamenii care sunt direct afectați de înființarea acestei firme. Această firmă va intra în competiție directă cu firme de profil care administrează imobile, dar, pe de altă parte, Primăria care deține această firmă are și drept de control și cumva de coerciție asupra celorlalte din piață și atunci va fi natural favorizată și în modul ăsta se va forma un monopol de stat care nu este normal într-o piață. Și este o intervenție într-o piață care funcționează exact așa cum reiese din raportul pe care l-au scris dânșii pe acest punct”.
Întrebat de ce a așteptat până acum să reacționeze față de acest subiect, în condițiile în care ordinea de zi a ședinței a fost publicată anterior pe site-ul Primăriei, Prisnel a afirmat: „Mie mi-a venit destul de curând, în ultimele zile, această ordine de zi și nu am avut timp pentru că sunt ocupat și cu activitatea parlamentară, dar mi s-a părut foarte important subiectul”.

Politica