sâmbătă, iulie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Unirea Basarabiei cu România, marcată de consilierii doljeni

Consiliul Județean (CJ) Dolj a marcat, în deschiderea ședinței de astăzi, împlinirea unui secol de la unirea Basarabiei cu România, printr-o manifestare organizată la Palatul Administrativ, cu susținerea Muzicii Militare din cadrul Garnizoanei Craiova și a Corului Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu“.

Cu această ocazie, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a evidențiat importanța actului din primăvara anului 1918 în contextul realizării Marii Unirii: „La 27 martie 1918, Sfatul Țării din Chișinău adopta rezoluția prin care, după mai bine de un veac de nedreaptă despărțire, Basarabia revenea la patria-mamă: «Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) […] de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România.»

Ea devenea prima provincie care se unea cu România, contrazicând strategiile politice din perioada neutralității noastre în Primul Război Mondial, strategii care lăsau Basarabia pentru perspectiva mai îndepărtată, în favoarea ținuturilor aflate sub stăpânire austro-ungară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Momentul de la 27 martie 1918 este dovada clară că identitatea națională și sentimentul apartenenței la același neam se manifestă impetuos și nu pot fi îngrădite nici prin hotare impuse, nici de calcule diplomatice.

O exprima cel mai bine Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării din Basarabia: «Niciodată în cursul acestui veac nu s-a stins focul sfânt al conștiinței naționale. Și odată ce împrejurările deveneau favorabile, acest foc se transforma în flacără, care mistuia cât putea mai mult din piedicile ce erau puse în calea Unirii cu toți românii.»

Actul unirii Basarabiei cu România avea să fie promulgat, prin decret regal, la 9 aprilie 1918. Astfel, începea cel mai strălucit capitol al istoriei noastre naționale, la capătul căruia, după unirea Bucovinei, la 28 noiembrie 1918, și după Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, se desăvârșea întregirea neamului românesc.

Închei readucând în memorie cuvintele prin care, acum un veac, la Chișinău, premierul Alexandru Marghiloman saluta decizia Sfatului Țării și dădea pentru prima dată nume dezideratului nostru secular: «În numele poporului român și al Regelui Ferdinand I, iau act de unirea Basarabiei cu România de aici înainte și în veci! Trăiască România Mare!»“

Alături de președintele Consiliului Județean, Ion Prioteasa, la eveniment au participat vicepreședinții Oana Bică și Cosmin Vasile, administratorul public al județului, Cosmin Durle, consilierii județeni, directori ai instituțiilor aflate în subordinea sau sub autoritatea CJ Dolj, precum și personalul din cadrul aparatului de specialitate.

Politica