Focar de rujeolă într-o comunitate de romi din Slatina

15 copii de etnie romă din Slatina s-au îmbolnăvit de rujeolă, în comunitatea respectivă fiind declarat focar. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Olt, din cele 15 cazuri, doar opt au fost confirmate cu laboratorul, în cazul celorlalți șapte copii fiind confirmări pe criterii clinice.

Potrivit directorului medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina, dr. Cătălin Pătru, în acest moment, 10 copii sunt internați în Secția de Boli Infecțioase cu rujeolă.

Rujeola este o boală care în primele zile de la debut până la apariția simptomatologiei se manifestă ca o infecție virală normală, perioadă în care copiii sunt contagioși. Există riscul să transmită. Nu putem să confirmăm că s-ar fi întâmplat asta în spital, dar dacă ar fi vaccinați copiii, nu ar mai exista riscul de a transmite celor care încă nu sunt la vârsta de vaccinare”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, dr. Cătălin Pătru.

Conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Olt, de la începutul anului, în județ s-au înregistrat 31 cazuri de rujeolă confirmate cu laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino București.

Toate cazurile au fost izolate în secțiile de Boli Infecțioase din cadrul S.J.U.Slatina (27 cazuri), S.M. Caracal (1 caz), Spital Craiova (3 cazuri). Debutul bolii s-a înregistrat din 14 octombrie 2016, cu forme ușoare și izolate. Numărul cazurilor cumulate de la debut a fost de 202 cazuri de rujeolă (an 2016= 38 cazuri, an 2017= 133 cazuri, an 2018= 31 cazuri)”, au arătat repezentanții DSP Olt.

Conform ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul românilor care au murit din cauza rujeolei a ajuns la 45.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri este 11.569, din care 45 de decese. În săptămâna 19 – 23 martie au fost raportate încă 257 de cazuri nou confirmate în 23 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, arată Centrul de Supraveghere a Bolilor Transmisibile.

Cele 45 de persoane care au murit din cauza rujeolei provin din: judeţul Timiş – 9, Dolj – 7, Arad – 6, Bacău 4, în Caraş Severin şi Neamţ au fost câte 3 şi câte unul în Bihor, Braşov, Călăraşi, Cluj, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Satu Mare, Suceava, Vaslui, Galaţi, Mureş şi în Bucureşti.

Populare

Recomandări

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 30.01 – 05.02.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Încă un an, încă o jumătate de milion pentru Catedrala din Craiovița Nouă

Mitropolia Olteniei primește și în acest an bani pentru...