joi, iunie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, a scăpat de dosarul de abuz în serviciu

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, marți, 20 martie a.c., hotărârea definitivă în dosarul apelului declarat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Craiova l-a achitat pe fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, dar şi pe secretara Craiovei, Nicoleta Miulescu şi pe Carmen Liana Grigorie, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul Primăriei municipiului Craiova pentru abuz în serviciu. Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi emis nelegal o dispoziţie de restituire în natură a unui imobil din Craiova. ÎCCJ a decis schimbarea încadrării faptelor din abuz în servciu în neglijență în serviciu și a decis încetarea procesului pentru că a intervenit prescripția. Astfel, cei trei au scăpat de dosar, instanța dispunând și ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Solomon și ale Nicoletei Miulescu.

Reamintim că, DNA Craiova anunța, în decembrie 2014, trimiterea în judecată a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, proaspăt eliberat condiționat după ce executase o parte dintr-o pedeapsă de 3 ani de detenție primită pentru luare de mită. Potrivit rechizitoriului DNA Craiova, „în cursul anprimar, ului 2007, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiul Craiova şi preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii nr.10/2001, împreună cu cele două inculpate, şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1.310 m.p. şi clădire în suprafaţă de 330 m.p., situat în municipiul Craiova. Acest document a fost întocmit de către inculpata Grigorie Carmen Liana fără a ţine seama că actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se întemeiază cererile de restituire şi erau contradictorii, întrucât prezentau aspecte diferite, nefiind apte să demonstreze calitatea de moştenitor legal sau testamentar al acesteia, existenţa unui act de deposedare abuzivă sau să stabilească caracterul abuziv al preluării imobilului şi fără ca notificarea să fi fost examinată pe fondul ei şi să fi primit o propunere de soluţionare din partea comisiei interne de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001. Mai mult, inculpata Grigorie Carmen Liana a atestat faptul neadevărat că imobilul ar fi fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, deşi era donat autorităţii publice locale prin act autentic”.

Procurorii au mai susţinut că prin aceste demersuri, s-a produs o pagubă în dauna Primăriei Craiova în valoare de 2.064.216 lei, echivalentul a 660.000 euro, şi au dispus „luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Solomon Antonie şi Miulescu Nicoleta”. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest dosar, Primăria Craiova s-a constituit ca parte civilă: „În vederea fundamentării cererii de constituire ca parte civilă a fost întocmit un raport de evaluare care determină valoarea de piaţă la data de 2.12.2014 de 411.500 euro. Prin actul de vânzare-cumpărare nr. 4370/10.12.2007 autentificat la Birou Notarial Public Dana Tomiţă contravaloarea bunului – imobil tranzacţionat a fost de 660.000 euro. Dat fiind faptul că valoarea determinată prin raportul de evaluare este mai mică decât valoarea ce a constituit preţul vânzării propunem ca suma de 660.000 euro să constituie contravaloarea prejudiciului suferit de către autoritatea locală şi cu această sumă Municipiul Craiova să se constituie parte civilă în dosarul nr. 154/P/2013. Precizăm faptul că valoarea prejudiciului a fost estimată provizoriu în raport de valoarea de vânzare a imobilului la nivelul anului 2007, urmând a fi determinată în mod cert pe baza unui raport de expertiză ce se va efectua în etapa judiciară a procesului penal”.

După doi ani de proces, pe 21 decembrie 2016, Curtea de Apel Craiova i-a achitat pe cei trei inculpați.

Procurorii anticorupție, dar și inculpații, au declarat apel, înregistrat la Înalta Curte de Casație şi Justiție pe 28 februarie 2017. Marți, 20 martie a.c., instanța a pronunțat hotărârea definitivă. Cei trei inculpați au scăpat de acuzații pentru că s-au prescris, iar hotărârea de retrocedare a imobilului a fost anulată: „Schimbă încadrarea juridică a faptelor reținute în sarcina inculpaților Solomon Antonie și Miulescu Nicoleta din infracțiunea de abuz în serviciu, în infracțiunea de neglijență în serviciu. Schimbă încadrarea juridică a faptelor reținute în sarcina inculpatei Grigorie Carmen Liana din infracțiunea de abuz în serviciu, în infracțiunea de neglijență în serviciu. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaților Grigorie Carmen Liana, Solomon Antonie și Miulescu Nicoleta, pentru infracțiunea de neglijență în serviciu, constatând intervenită prescripția specială a răspunderii penale. 2) Restabilește situația anterioară comiterii infracțiunii și dispune anularea dispoziției nr.14851/19.07.2007 emisă de inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiului Craiova, județul Dolj, de restituire în natură a imobilului din municipiul Craiova, str. Severinului nr.46 (actualmente bulevardul Nicolae Titulescu nr. 38. 3) Respinge cererea formulată de partea civilă unitatea administrativ teritorială municipiul Craiova, de obligare a inculpaților la plata despăgubirilor civile. Ridică măsurile asiguratorii instituite asupra bunurilor inculpaților Solomon Antonie și Miulescu Nicoleta. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 20.03.2018”, se arată în hotărârea ÎCCJ. Primăria Craiova, dacă se consideră nedreptățită, poate deschide o acțiune civilă în termen de 30 de zile.

Politica