Slătinean, săltat de DIICOT pentru că le-a vândut droguri tinerilor din Piteşti care şi-au aruncat prietenul din maşină

Tinerii argeşeni care, în urmă cu  câteva zile, au abandonat pe stradă, în Piteşti, un bărbat cunoscut drept consumator de droguri, care la scurt timp a fost declarat decedat, consumaseră substanţe psihoactive cumpărate de la un tânăr din Slatina, Ionuţ Costin Chiriţă, condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare tot pentru trafic de droguri, în dosarul Atomenu.

Chiriţă este acuzat de efectuare de operaţiuni comerciale cu substanţe susceptibile de a avea efect psihoactiv și ucidere din culpă.

Trei percheziţii domiciliare au fost efectuate, joi dimineaţă, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Pitești, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Pitești, pe raza municipiilor Slatina şi Piteşti, în acest dosar. Anchetatorii au ridicat, în urma descinderilor, aproximativ un kilogram de fragmente vegetale, 4.500 de lei, telefoane mobile şi ustensile folosite la porţionarea şi ambalarea substanţelor interzise. 500 de grame de fragmente vegetale au fost găsite doar la locuinţa lui Chiriţă.

Procurorii spun că Ionuţ Costin Chiriţă a achiziționat online diverse substanțe cu efect psihoactiv, substanţe care ajungeau la acesta prin intermediul firmelor de coletărie, sub formă lichidă. În continuare, el a procurat material vegetal din farmacii, ceai de salvie sau „damiana”, pe care îl stropea cu lichidul cumpărat, folosind o proporție de aproximativ 10 miligrame de lichid la 30 de grame de material vegetal. Ulterior, Chirţă a comercializat materialul vegetal către diverși consumatori de pe raza judeţului Argeş, în cantități de 0,25 grame de substanță, contra sumei de 25 de lei.

Duminică, în jurul orei 16.00, pe o stradă din cartierul Teilor din municipiul Piteşti, un bărbat a fost coborât dintr-un autoturism şi abandonat pe stradă, unde a fost găsit mort în momentul în care au ajuns echipajele de intervenţie alertate de martorii care au sunat la 112. Martorii le-au declarat poliţiştilor că au văzut cum un autoturism a oprit, iar două persoane au dat jos din maşină un bărbat inconştient, pe care l-au lăsat pe stradă. La momentul la care au ajuns la faţa locului poliţiştii, bărbatul murise. Victima a fost identificată, fiind vorba despre un tânăr de 28 de ani, cunoscut drept consumator de droguri. Cauza morţii va fi stabilită în urma necropsiei. Autoturismul fost identificat în trafic de către un echipaj de jandarmi.

Toţi cei patru tineri consumaseră droguri cumpărate, mai devreme, din Slatina, de la Chiriţă.

La data de 11.03.2018, 4 tineri consumatori din municipiul Piteşti, s-au deplasat cu un autoturism în municipiul Slatina de unde au achiziţionat de la suspectul C. I. C., 5 plicuri de substanţă vegetală psihoactivă, pentru suma totală de 50 lei. Pe drumul de întoarcere către Piteşti, aceştia au consumat întreaga cantitate de etnobotanice iar unul dintre ei a intrat în stare de somnolenţă, fără a fi conştient. În această stare, victima a fost coborâtă din autoturism şi aşezată pe un trotuar din zona blocului nr. 2 situat pe strada Aleea Teilor din municipiul Piteşti, loc în care, la scurt timp, a fost găsită decedată”, se arată într-un comunicat remis de DIICOT.

Chiriţă, condamnat deja într-un dosar de trafic de droguri

Ionuţ Costin Chiriţă se numără printre membrii grupării de traficanţi de droguri din Slatina, conduse de Marius-Ionuţ Iordache, zis „Atomenu”. Cinci dintre cei opt membri ai grupării au fost condamnaţi la închisoare cu executare de Tribunalul Olt, restul inculpaţilor, printre care şi Chiriţă, primind pedepse cu suspendare. El a fost condamnat la 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare.

Reţeaua de trafic cu droguri de risc a fost destructurată, în dimineaţa zilei de 6 iunie 2017, când au fost efectuate, de procurorii DIICOT Olt, împreună cu poliţiştii şi jandarmii, şase percheziţii domiciliare, la Slatina.

Procurorii DIICOT spun că, în momentul în care primeau o comandă, membrii grupului se deplasau cu autoturismele în diferite zone din municipiul Slatina, unde livrau comenzile încasând sume între 10 şi 25 de lei, în funcţie de produs, respectiv ţigarete confecţionate sau produse cu materiale vegetale.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, în momentul în care liderul grupării, Marius Ionuţ Iordache, zis Atomenu, avea dificultăţi în procurarea substanţelor cu efecte psihoactive, de pe raza municipiului Craiova, partenerii săi Ana Lilea şi Marius Ionuţ Manda produceau singuri substanţe cu efecte psihoactive prin amestecarea plantelor de salvie cu acetonă ori alcool etilic. Astfel, produsul creat avea efecte psihoactive diferite decât substanţele psihoactive cumpărate de pe raza municipiului Craiova. Din acest motiv, consumatorii, mulţi dintre ei elevi ai unor şcoli din Slatina, ajungeau în stare gravă la spital.

În urma investigaţiilor efectuate în cauză s-a constatat că respectivele produse comercializate de către membrii grupului au provocat consumatorilor de astfel de produse, în special minori, stări de somnolenţă, de debarasare de la viaţa cotidiană, fie pe termen scurt, fie pe termen lung, iar mulţi dintre aceştia au avut perioade în care, după consumarea acestor produse, au fost internați în stare gravă în unităţi spitaliceşti”, se arată într-un comunicat remis de DIICOT.

Recomandări

Dolj. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru creşterea gradului...

Vâlcea. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 22.08 – 28.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru creşterea gradului...

Dolj. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru creşterea gradului...

Dolj. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru creşterea gradului...