joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Consiliul Județean Dolj continuă investițiile în cultură

Cultura continuă să fie un domeniu asupra căruia administrația doljeană se apleacă. În acest an, Consiliul Județean Dolj alocă fonduri pentru o serie de investiții în acest domeniu, în total, 20 milioane euro.

Restaurarea și renovarea culelor din comuna Brabova și Cernătești, Muzeul Exilului Românesc, Centrul Internațional „Constantin Brâncuși” sunt câteva dintre obiectivele către care Consiliul Județean Dolj direcționează în acest an fonduri.

După cum bine știți, Consiliul Județean Dolj a investit foarte mult în cultură în ultimii ani, iar rezultatele se văd. În acest an aproximativ 14% din bugetul Consiliului merge către această zonă. Restaurarea, consolidarea și promovarea celor două cule din comunele Brabova și Cernătești sunt două proiecte cu finanțare europeană, cu o valoare cumulată de aproximativ 980 mii euro, implementate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Sunt incluse lucrări de consolidare a clădirilor cu păstrarea autenticității construcției la cele două cule, lucrări de restaurare, realizare finisaje, dotarea culelor ca puncte muzeale și introducerea lor în circuitul turistic. Muzeul Cărții și Exilului Românesc este tot un demers cu finanțare europeană de aproximativ 4,5 milioane euro, implementat tot în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, iar acest proiect include consolidarea și restaurarea Casei Dianu din Craiova, care este monument istoric, păstrând autenticitatea construcției, dotarea clădirii în scopul înființării Muzeului Cărții și Exilului Românesc și alocarea din programul de investiții pentru anul 2018 a sumei de 1.420.000 lei”, a declarat Oana Bică, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe lista de investiții se află și Centrul turistic interactiv „Constantin Brâncuși” ce urmează a fi realizat în curtea Muzeului de Artă din Craiova. Investiția are o alocare de 15.671.230 de lei prin programul de investiții pentru anul 2018, iar contractul de execuție pentru finalizarea lucrărilor a fost sem­nat în decembrie 2017. Muzeul de Artă primește în acest an 1.443.000 lei pentru dotări și amenajări, dar beneficiază și de fonduri pentru achiziționarea unor opere de artă.

Și pentru Muzeul Olteniei din Craiova Consiliul Județean Dolj alocă fonduri în acest an, aproape un milion de lei pentru dotări și amenajări, în timp ce pentru achiziționarea de obiecte de patrimoniu sunt alocați 93.000 lei.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” se pregătește de renovări. CJ Dolj alocă peste un milion de lei pentru ca instituția să demareze reabilitarea corpului de clădire C3 care găzduiește secțiile de împrumut de carte la domiciliu pentru adulți şi pentru copii. De bani pentru lucrări de consolidare beneficiază în acest an și Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti“. Peste 2 milioane de lei din bugetul Consiliului Județean ajung la această instituție.

Politica