marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alte 13 primării din Dolj au primit documentațiile de cadastru gratuite. Goicea, cadastrată integral

Nu mai puțin de 13 primari din Dolj au primit, joi, documentațiile tehnice realizate în mod gratuit, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. Evenimentul a avut loc la sediul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, fiind prezenți edilii, oficialități locale dar și reprezentanți ai ANCPI-ului, în frunte cu directorul general Radu Ștefănescu.

În total, din 2016 până în prezent, pentru proprietarii de imobile din Dolj au fost eliberate gratuit peste 58.000 de cărți funciare. În trei comune din județ, printre care și Goicea, lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară au fost finalizate la nivelul întregului UAT.

Dacă acum două luni nu îmi închipuiam că o să reușim într-un timp atât de scurt să avem peste 25.000 de cărți funciare deschise și, ca o raportare la nivel național, să reușim să fim din nou în top, iată în martie am onoarea să avem alături de noi oficialitățile județului, cea mai importantă personalitate din cadrul ANCPI, domnul director general și bineînțeles primarii cărora le mulțumesc pentru implicarea avută. În perioada 2016 – martie 2018 am reușit să includem în Sistemul de cadastru și carte funciară, în mod gratuit, pe fonduri proprii provenite de la ANCPI, peste 58.000 de imobile ale proprietarilor din Dolj. Am reușit să încheiem cadastrul general într-o a treia comună din județ, respectiv Goicea. Am încheiat cadastrul atât intravilan cât și extravilan. Totodată, avem onoarea să înmânăm 9.261 de cărți funciare unui număr de 13 primari. În viitorul foarte apropiat vom demara finanțarea a treia 2018-2019 în care avem eligibile pe județul Dolj 101 localități. Suma alocată în acest sens este de 155.000 de lei pentru fiecare UAT”, a declarat Mihai Cilibiu, directorul OCPI Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Colaborare bună cu CJ Dolj

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, alături de vicepreședintele Cosmin Vasile și de administratorul public al județului, Cosmin Durle, la acest eveniment. În acest context, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a evidențiat relația eficientă de conlucrare între administrația județeană și OCPI și a apreciat, de asemenea, implicarea și deschiderea manifestate de primari în procesul de elaborare a cadastrelor.

OCPI Dolj este o instituție importantă, cu care Consiliul Județean a lucrat și continuă să colaboreze foarte bine. Numai dacă ne-am referi la situația noastră, pot spune că avem, la nivelul CJ, numeroase proiecte, derulate fie cu fonduri europene, fie cu finanțare din bugetul propriu sau cel de stat, în cazul cărora punctul de pornire este reprezentat de documentațiile furnizate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Suntem foarte conectați la activitatea acestei instituții și doresc să-i felicit pe toți cei care își desfășoară misiunea sub semnul legalității și al profesionalismului. Merită întreaga noastră apreciere și primarii localităților care s-au înscris în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, contribuind astfel în mod substanțial la îmbunătățirea cadrului necesar dezvoltării comunităților. Sperăm ca, în următorii trei – patru ani, de acest program să beneficieze toate localitățile din județ și, astfel, problema cadastrului să fie rezolvată. Prin prezența noastră, a conducerii CJ Dolj, la acest eveniment, dorim să transmitem semnalul că suntem alături de întreg corpul de profesioniști ai OCPI, oameni care au reușit, prin munca lor, să consolideze prestigiul acestei importante instituții a județului”, a precizat Prioteasa.

Totodată, președintele CJ Dolj a subliniat rolul notabil pe care îl are Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară în derularea inițiativei privind crearea Spitalului Regional de Urgență Craiova. OCPI Dolj a fost felicitat și de către subprefectul județului Dolj, Cristian Șovăilă, prezent și el la eveniment.

Luați-ne banii!”

Directorul general al ANCPI, Radu Ștefănescu, le-a lansat primarilor invitația de a profita de această oportunitate oferită de Guvernul României. Ștefănescu este mulțumit de cum au decurs lucrurile în acești doi ani, felicitând echipa din Dolj pentru faptul că mereu ocupă locul fruntaș în clasament.

Vreau să spun că Programul național de cadastru a început în anul 2015. Din păcate, pentru noi ca țară, am început un pic mai târziu, dar cu ajutorul domnilor primari care au înțeles necesitatea acestui lucru, cu ajutorul oficiilor de cadastru fruntașe, printre care și Doljul, cu ajutorul Guvernului României și de ce nu a consiliilor județene, iată că după doi ani începem să vedem roadele. Pentru acest an, Doljul este pe primul loc la numărul de imobile înregistrate. Felicitări! Eu sunt aici pentru că vreau să mulțumesc primarilor care au înțeles și care au fost alături de noi pentru că fără primari, fără prefecturi și fără consiliile județene nu vom putea face nimic din punct de vedere al cadastrului. Mai am o rugăminte către primari. Noi am găsit un mecanism prin care alocăm aceste sume anual tuturor primăriilor și rugămintea este simplă: luați-ne banii! Hai să punem ordine împreună, primării, Oficiu de Cadastru Dolj și nu în ultimul rând prestatorii care ne ajută să facem acest lucru”, a declarat Ștefănescu.

Când rezolvăm și partea cu intravilanul?”

Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea, a cerut o lămurire cu privire la cadastrarea terenurilor mixte.

Eu sunt unul dintre primarii care vrea să vă ia banii. La mine în comună este o problemă care cred că privește mai multe comunități. Noi avem suprafețe de teren care fac parte din sectoare mixte. Dumneavoastră ați cadastrat sectoarele extravilane. Când rezolvăm și partea cu intravilanul?”, a întrebat Pupăză.

Ordonanță de Urgență pentru terenurile mixte

Directorul ANCPI a dat asigurări că această problemă se poate rezolva dacă se va lua în calcul propunerea lor, deja înaintată Guvernului.

Mi-ați ridicat o minge la fileu. Este foarte important ce m-ați întrebat. Din păcate ne-am apucat târziu de cadastru, nu avem o experiență foarte mare, dar încercăm să găsim soluții. Și pentru acest aspect, la începutul acestei luni am propus o Ordonanță de Urgență prin care față de prevederile de până acum am spus că vom plăti și sectoarele mixte. Altă noutate este că se vor dubla prețurile pe care legea le impune pentru aceste înregistrări sistematice”, a explicat Ștefănescu.

Politica