luni, iunie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Medicii şi asistenţii se pregătesc de grevă generală

Sistemul sanitar este la un pas de blocaj. Medicii, asistenţii şi ceilalţi angajaţi din sistem se pregătesc de grevă generală.

După ce medicii de la Sanitas au ameninţat cu greva generală, nemulţumiţi de Legea salarizării, Federaţia Sindicală Hipocrat anunţă strângerea de semnături pentru proteste.

Suntem profund nemulţumiţi şi de modul de dialog cu factorii decidenţi şi de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a Legii salarizării în sectorul sanitar, precum şi de întârzierea elaborării unui regulament de acordare a sporurilor. Prin urmare, trecem la strângerea semnăturilor pentru îndeplinirea condiţiilor de grevă. Vom parcurge etapele legale, vom avea o grevă de avertisment de două ore şi la finalul acţiunii vom declanşa greva generală pe perioadă nedeterminată, a declarat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit lui Cotojman, Federaţia a semnalat în ultimele luni o serie de aspecte legate de discriminările şi inechităţile salariale, transmiţând amendamente în vederea modificării sau completării unor acte normative în vigoare sau în fază de proiect. În plus, încă din perioada consultărilor pe Legea salarizării, sindicaliştii au atenţionat că menţinerea pragului de 30% din bugetul pentru salarii nu este realistă, decât prin raportarea la sporul de condiţii.

Includerea sporului pentru asigurarea continuităţii şi a indemnizaţiei de hrană în cuantum de 30% pe ordonator principal de credite ne va menţine ancoraţi în simulări utopice şi ne va plasa pe o pistă falsă a dialogului social. Un alt aspect care ne-a nemulţumit este legat de taxarea indemnizaţiei de hrană cu procentul aferent contribuţiilor la asigurări sociale în unele unităţi sanitare, din cauza absenţei unor clarificări detaliate şi obiective din partea autorităţilor competente, spune Ion Cotojman.

Liderul sindical mai afirmă că acordarea, la 1 martie, a salariilor din grilă, exclusiv pentru medici şi asistenţi, încalcă principiile de bază, formulate de legiuitor în aceeaşi lege, cu privire la nediscriminare, ierarhizare, stimulare.

Sindicaliştii mai spun că aplicarea exclusivă pe categorii profesionale afectează în mod discriminatoriu farmaciștii, biologii, chimiștii – din rândul personalului cu ciclul de formare de lungă durată; moașele, surorile medicale și tehnicienii – din rândul personalului mediu sanitar, și nu în ultimul rând, afectează personalul auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri, îngrijitoare.

Cu toate că, pe parcursul intervenţiilor noastre am adus dovezi clare cu privire la faptul că farmaciştilor nu li s-a acordat nici măcar majorarea cu 25% la 1 ianuarie, ca urmare a plafonării salariului de încadrare, nici acest aspect punctual nu s-a dorit a se temporiza în momentul modificărilor ulterioare ale legii. Pe lângă toate aceste categorii de salariaţi, nu sunt de neglijat nici angajaţii din structurile tehnico-administrative, care se ocupă de buna funcţionare a unităţilor sanitare şi de care depinde aprovizionarea lor, de implementarea politicilor economice care vizează eficientizarea cheltuielilor şi de alte activităţi de care personalul medical şi bolnavul nu se pot dezice, a mai declarat preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Sindicaliştii afiliaţi Hipocrat cer aplicarea grilei de salarizare pentru tot personalul încadrat în sistemul de sănătate, aprobarea regulamentului de sporuri conform anexelor I-IX, reevaluarea art. 25 din Legea salarizării unitare şi limitarea lui exclusiv la sporul de condiţii, reevaluarea Legii salarizării şi corectarea inechităţilor create între categorii profesionale, atât din interiorul sistemului de sănătate, cât şi în comparaţie cu alte categorii profesionale de bugetari.

Sindicaliştii mai afirmă şi că nu îi „onorează” nici modificarea ulterioară a legii salarizării, prin OUG 91/2017, care completează art.12 din lege cu următoarea formulare: “Începând cu anul 2023, salariile de bază (….) se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele I-VIII cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”.

De exemplu, arată Cotojman, conform coeficienţilor prevăzuți în legea actuală și, făcând o simplă operație aritmetică, avansăm teoria că un salariu minim brut pe țară pentru anul 2023, mai mic de 2.500 lei, nu implică nicio creştere salarială.

Politica