marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avertisment dur de la poliţişti

Poliţiştii nu recomandă cetăţenilor să circule pe drumurile naţionale după ora 22 şi până la ora 06 pentru că pot fi victimele celor certaţi cu legea. În acest interval orar este „liber” la condus cu viteză, ori în stare de ebrietate. Aceasta pentru că nu are cine să supravegheze traficul rutier. Asta au spus, vineri, la Craiova, reprezentanţii sindicatului Europol.

De la 1 ianuarie, poliţiştii nu mai sunt plătiţi pentru asigurarea continuităţii serviciului poliţienesc. Sindicaliştii din sistem spun că acum poliţiştii muncesc la negru şi, mai mult, între orele 22 şi 06, cei de la Rutieră merg în teren numai dacă sunt evenimente. Traficul rămâne nesupravegheat, astfel că cei obişnuiţi să încalce regulile de circulaţie îşi pot face neliniştiţi de cap.

Haosul instituţional existent este fără precedent în Poliţia Română şi în celelalte arme ale MAI. Există în continuare poliţişti care sunt planificaţi singuri în serviciu. Încă există colegi care lucrează la negru. Ei practic nu sunt pontaţi ca fiind la serviciu însă desfăşoară activităţi. Vorbim de asigurarea continuităţii serviciului poliţienesc care este un deziderat al instituţiei. Aceste neajunsuri ale poliţiştilor se răsfrâng asupra cetăţenilor. Faptul că astăzi, la nivelul IPJ Dolj, colegii de la Serviciul Rutier care sunt schimbul II, merg acasă la ora 22 şi asigură continuitatea şi permanenţa de acasă până la 6 dimineaţa doar dacă se întâmplă un accident, la prima vedere o să spuneţi ok, sunt prejudiciaţi poliţiştii şi atât. Gândiţi-vă că în Dolj, astăzi, între ora 22 şi 6 dimineaţa, pe drumurile naţionale poţi să mergi cu 200 km/oră, poţi circula beat, poţi să transporţi ce mărfuri vrei tu, furate, de contrabandă, ş.a.m.d, pentru că nu există poliţişti rutieri. Există colegi, într-adevăr de la posturi, care, sigur, sunt orientaţi spre comunitate, spre zonele rezidenţiale, dar nu spre drumurile naţionale”, a declarat, vineri, la Craiova, Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Europol.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, sindicaliştii Europol au mai atras atenţia şi cu alte ocazii (cititi aici despre avertismentul Europol) asupra faptului că poliţiştii sunt supuşi unei forme de sclavagism, fiind forțați să asigure continuitatea serviciului fără să fie plătiți.

Situația a apărut odată cu încetarea de drept a unui Ordin al ministrului de Interne, ordin care prevedea remunerarea cu 40% din salariu a polițiștilor pentru orele suplimentare lucrate în sensul asigurării continuității serviciului.

În momentul de faţă există obligativitatea instituţiei de a asigura permanenţa serviciului, avem acest deziderat în articolul 44 al Legii 360, unde se precizează în mod expres că serviciul poliţienesc este permanent, însă ne comportăm ca şi o instituţie care lucrează de luni până vineri de la 8 la 16”, a mai spus Andreica.

În aceste condiţii, reprezentanţii Europol le transmit cetăţenilor că ar fi bine să nu mai circule pe drumurile naţionale în intervalul orar 22-06.

Nu recomandăm cetăţenilor să mai iasă din case pe drumurile naţionale între 22 şi 6. Pentru că cei de bună credinţă, cei care respectă regulile de circulaţie, respectă legea s-ar putea să fie victime ale unor accidente din cauza unor nenorociţi, a unor interlopi, a unor infractori care circulă nestingheriţi”, a încheiat Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Europol.

Liderii Europol au venit la Craiova pentru a prezenta un proiect pilot care vine atât în sprijinul poliţiştilor supuşi unor agresiuni din partea celor certaţi cu legea, dar care este menit să ferească şi cetăţeanul de eventuale abuzuri ale oamenilor legii. Detalii despre acest proiect puteţi citi în ediţia de tipărită de luni a cotidianului regional Jurnalul Olteniei.

Politica