vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Platforma civică anti-Kozlodui propune demersuri similare cu cele austriece împotriva riscurilor implicate de obiectivele nucleare de la Kozlodui

Platforma civică anti-Kozlodui constituită de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), Asociația Civică pentru Viață ( AcpV), Asociația Pro Democrația Club Craiova și Asociația C.R.O.N.O., propune demersuri similare, la nivelul României, cu cele inițiate de Austria în lupta împotriva pericolelor reprezentate de energia nucleară.

La data de 24 ianuarie 2018, Austria a avertizat că intenţionează să dea în judecată Comisia Europeană (CE) pentru că a permis Ungariei extinderea centralei sale nucleare de la Paks. Ministrul austriac pentru Sustenabilitate, Agricultură şi Turism, Elisabeth Koestinger a scris, într-un mesaj pe Twitter, că Austria va acționa împotriva folosirii centralelor nucleare și că există suficiente motive pentru a da în judecată Paks II. „Pentru a ne proteja țara și copiii”, a adăugat aceasta.
Autoritățile române trebuie să ia exemplul celor austriece cu privire la problema energiei nucleare, îndeosebi în contextul demarării, în august 2017, a lucrărilor premergătoare pentru construcția megadepozitului de deșeuri nucleare la Kozlodui, la doar 4 kilometri de granița cu România. Mai mult, în noiembrie 2017, autoritățile bulgare au extins licența de funcționare a reactorului 5 cu încă 10 ani peste durata de exploatare proiectată (de 30 ani), fără ca populația din comunitățile potențial afectate din România să fie consultată, încălcând legea 86/2000 (Convenția Aarhus) și fără realizarea raportului de impact asupra mediului în context transfrontalier, încălcând astfel şi prevederile convenției internaționale ESPOO, privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, convenție care a fost ratificată prin legea nr. 22/2001. În acest sens, platforma civică anti-Kozlodui își propune, printre altele, readucerea în atenția autorităților locale a proiectului de referendum local privind subiectul Kozlodui, pornind de la cele peste 15.300 de semnături strânse de la craioveni în urmă cu doi ani.
Consultantul Greenpeace pe probleme legale al UE, Andrea Carta, a spus, pentru Euobserver, că „este dificil de prezis rezultatul demersului austriac, dar ceea ce contează este că însăși piața ne arată că viitorul stă sub semnul energiei regenerabile, iar energia nucleară nu poate concura cu aceasta. Ajutorul de stat pentru centralele nucleare este la fel de depășit ca și tehnologia în sine”.
În martie anul trecut, Comisia Europeană a aprobat investiţia pentru construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, în valoare de 12,5 miliarde de euro, finanţată în proporţie de 80% printr-un împrumut acordat de Rusia. Austria, care are graniţă comună cu Ungaria, sprijină energia verde şi nu are nici un reactor nuclear pe teritoriul ţării. Și Germania a decis ca până în 2021 să închidă toate centralele nucleare de pe teritoriul său. Printre alte țări membre ale UE, care își manifestă deja reținerile față de energia nucleară se numără și Luxemburg, Italia, Portugalia, Spania, Irlanda.

În numele platformei civice anti-Kozlodui, Lucian Bernd Săuleanu, președinte ARC, Luminița Simoiu, președinte Asociația Civică pentru Viață, Carla Stoica, președinte Asociația Pro-Democrația Club Craiova, Lucian Zuleanu, președinte Asociația C.R.O.N.O.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica