vineri, decembrie 6, 2024

Ultima ora

Sport

Primarul Genoiu răspunde senatorului Mario Oprea pe tema reabilitării Colegiului Naţional Carol I

După ce senatorul liberal de Dolj, Mario Ovidiu Oprea, a transmis un comunicat de presă în care acuză administraţia locală a Craiovei de indolenţă afirmând că este o minciună faptul că Primăria Craiovei a alocat bani pentru consolidarea colegiului, primarul Mihail Genoiu i-a dat replica într-o conferinţă de presă, susţinută miercuri.

Am văzut persoane foarte, foarte intrigate de ceea ce se întâmplă la Colegiul Carol I şi Opera Română. Este unul din lucrurile pe care ni l-am dorit şi ni-l dorim cu toţii să îl aducem în parametri cum au fost aduse şi alte clădiri. Însă, a spune şi a face referire la faptul că nu s-a făcut nimic în această perioadă este un lucru total eronat, total lipsit de sens”, a spus Genoiu.

Edilul a făcut şi o prezentare a etapelor parcurse cu referire la acest proiect.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În data de 15.11.2012 a fost încheiat pentru prima dată contractul pentru reactualizarea expertizei tehnice pentru reabilitarea Colegiului Carol I şi Teatrul Liric. În 19.07.2013 a fost elaborată tema de proiectare pentru reabilitare şi consolidare a corpului central al Colegiului Carol I. Procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică având ca obiect proiectul pentru reabilitare consolidare Colegiu şi Teatru Liric DALI şi proiectare a fost încheiată în 02.08.2013 şi a fost încheiat contractul în 02.08.2014. Ce se întâmplă în perioada asta? Clarificări, contestaţii, mai mulţi ofertanţi care se luptă şi se bat între ei. În data de 06.08.2014 a fost încheiat contractul acesta de proiectare DALI plus PT care a fost predat, sub formă de documentaţie, în 21.07.2016. În toată această perioadă a fost necesară obţinerea avizelor de la toate celelalte ministere: Culturii, Dezvoltării şi multe alte avize care au trebuit luate în această perioadă. (…) În data de 03.08. 2016 s-a emis ordinul de începere a lucrărilor la proiectare, moment în care firma a trimis informare că renunţă la partea de proiectare. Ce s-a întâmplat? Această perioadă foarte lungă de obţinere a avizelor a făcut ca firma să piardă o parte dintre colaboratori pentru că un astfel de proiect are componentă nu numai de arhitectură, cum sunt firmele care licitează, ci de rezistenţă, parte electrică, de instalaţii, o grămadă de colaboratori cu care lucrează şi în această situaţie toţi trebuie să fie atestaţi cu acea ştampilă de monumente istorice. Pierzând o parte din colaboratori datorită termenului lung care a durat pentru obţinerea avizelor a făcut ca firma să nu mai vrea să mai continue lucrarea. (…) Imediat după ce s-a renunţat s-a trecut la o altă etapă şi ea a fost începută în 15.05.2017 şi s-a scos la licitaţie de data aceasta Reabilitare, consolidare corp central Colegiul Naţional Carol I şi Opera Română, proiect tehnic şi execuţie. S-a unit partea de proiectare care a rămas de la cel care a făcut DALI cu execuţia pentru a se grăbi aceste faze. La licitaţia respectivă s-au prezentat mai mulţi ofertanţi care au cumpărat caietul de sarcini, dar ofertă a depus unul singur. Datorită complexităţii acestui proiect. Oferta depusă a fost declarată conformă însă datorită faptului că garanţia de participare la licitaţie a avut o dată pe ea cu o zi depăşire comisia a fost obligată să anuleze şi această procedură şi în data de 06.09 a fost anulată procedura. A fost reluată pe 21.09.2017. La ora aceasta este în evaluare”, a afirmat primarul Craiovei.

Senatorul de Dolj a trimis Primăriei şi o solicitare în baza Legii nr. 544/2001 în care a cerut o situaţie a cheltuielilor cu referire la acest proiect. Legat de acest aspect, primarul Mihail Genoiu a declarat: „Am primit această IP de la domnul Mario Oprea care face o mare confuzie şi în care, în afară de comunicatele pe care vi le-a trimis dumneavoastră, loveşte efectiv pasivitatea primăriei faţă de acest lucru, dar solicită aberant, un non sens, copii după cheltuielile alocate. Haideţi să lămurim un lucru. Cheltuielile sunt o consecinţă a unei investiţii, ele au la bază un document care se numeşte factură. Cheltuielile se pot demonstra cu factură. Alocarea este ceea ce se alocă din bugetul local. A spune cheltuieli alocate este un non sens, pentru că alocarea este bugetarea sau ceea ce prevezi şi cheltuiala este consecinţa. Cum să pot eu să-ţi dau un răspuns la o astfel de întrebare. În momentul în care te pretinzi un absolvent al Colegiului Carol I nu ai voie să faci gafe de felul acesta. Faţă de solicitarea de a spune data la care încep lucrările, este ca şi cum m-aş antepronunţa comisiei de evaluare şi spun domne lucrările încep mâine. Nu poţi să spui o dată exactă sub presiunea cuiva. Este aberant”.

Edilul a mai spus că în perioada 2014-2017 s-a cheltuit suma de 1,8 milioane lei pentru diverse lucrări la acest colegiu, dar şi că anul acesta va fi alocată din bugetul local o sumă „consistentă” pentru proiectul care vizează reabilitarea bazinului de înot de la Colegiul „Carol I” din Craiova.

Politica