Executorul bancar și judecătoresc acuzat de infracțiuni de corupție, judecat în al doilea dosar la Curtea de Apel Craiova

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să amâne, pentru 1 februarie a.c., procesul executorului bancar și judecătoresc Costinel Romeo Drăgan, judecat pentru infracțiuni de corupție. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova l-au trimis în judecată pe executorul bancar şi judecătoresc Costinel Romeo Drăgan pentru zece infracţiuni de abuz în serviciu prin care a creat un prejudiciu de peste 2,7 milioane lei, acesta petrecând patru luni în arest preventiv. În plus, Drăgan urmează să fie judecat într-un al doilea dosar, vizând fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, în formă continuată, în care a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, vineri, 12 ianuarie a.c., instanța dispunând începerea procesului.

Procesul pentru infracțiuni de corupție al executorului bancar și judecătoresc (la data comiterii faptelor) Costinel Romeo Drăgan, trimis în judecată în urmă cu mai bine de un an de procurorii DNA Craiova, a fost amânat, joi, 11 ianuarie a.c., pentru data de 1 februarie a.c., în vederea continuării administrării de probe. O zi mai târziu, vineri, 12 ianuarie a.c., Curtea de Apel Craiova a dispus începerea celui de-al doilea proces în care Drăgan este inculpat, de această dată pentru fals material în înscrisuri oficiale: „constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.832/P/2016 întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind pe inculpatul Drăgan Costinel Romeo, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, prev.de art.320 alin.1 şi 2 C.p., cu aplic.art.35 alin.1 C.p. şi uz de fals în formă continuată, prev.de art.323 teza I C.p., cu aplic.art.35 alin.1 C.p., ambele cu aplicarea art.38 alin.1 C.p., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Drăgan Costinel Romeo. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 12.01.2018”, după cum se arată în încheierea de ședință a instanței.
Reamintim că executorul bancar şi judecătoresc Costinel Romeo Drăgan a fost arestat preventiv pe 5 octombrie 2016, de magistraţii Curţii de Apel Craiova, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova. La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Costinel Romeo Drăgan, la data faptelor executor bancar şi judecătoresc, acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care şase în formă continuată). În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada 2008 – 2015, inculpatul Drăgan Costinel Romeo, în calitatea sa de executor bancar şi judecătoresc, prin nerespectarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, a dispus în mod abuziv de sumele de bani puse la dispoziţie de datornici în dosarele de executare. Astfel, din conturile bancare deschise în acest sens, inculpatul a efectuat transferuri de bani în conturile personale, dar şi ridicări în numerar. Mai mult, executorul judecătoresc, folosind mecanismul de fraudare de tip „suveică”, a utilizat o parte din banii încasaţi de la unii dintre datornici pentru a acoperi sumele de bani scadente, ce li se cuveneau unora dintre creditori. De precizat este faptul că, pentru toate aceste operaţiuni bancare inculpatul Drăgan Costinel Romeo nu a întocmit nici un fel de documente justificative, iar prin nedistribuirea acestor sume conform destinaţiei legale a fost produs un prejudiciu în dauna creditorilor implicaţi în procedurile de executare silită care se ridică la suma de 2.784.944,20 lei, au comunicat reprezentanţii DNA – Serviciul Teritorial Craiova. În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparţin inculpatului Drăgan Costinel Romeo. Dosarul s-a înregistrat pe 25 noiembrie 2016 la Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menţine măsura preventivă şi asigurătorie dispusă în cauză. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au constatat atunci legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului.
Dosarul a intrat în camera preliminară, iar pe 31 ianuarie 2017 instanța a admis o parte din excepțiile ridicate de inculpat, constatând o serie de nereguli în rechizitoriu cu privire la care au fost anunțați procurorii anticorupție. Între timp, printr-o hotărâre rămasă definitivă pe 27 februarie la Înalta Curte de Casație și Justiție, Costinel Romeo Drăgan a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Anchetatorii au remediat neregularitățile constatate de instanță, rechizitoriul fiind analizat din nou de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Craiova care, pe 9 martie, anul trecut, a decis că procesul poate începe. Costinel Romeo Drăgan este în continuare sub control judiciar.

Populare

Recomandări

S-a surpat din nou o porțiune din DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu

Serviciul Rutier din cadrul IPJ Sibiu a informat miercuri...

Avertizare MAE: Risc ridicat de insecuritate în Istanbul

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care locuiesc...

ANM: Cod portocaliu de ninsori şi viscol, în Gorj și Vâlcea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare...