joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noul stadion din Bănie: primul meci, vineri, inaugurare cu fast… altădată

Consilierii municipali craioveni au votat miercuri, în unanimitate, preluarea stadionului de la Compania Naţională de Investiţii. În cadrul ședinței extrordinare s-au adus câteva lămuriri cu privire la siguranța pe care o va oferi terenul de fotbal, la ceea ce mai este de pus la punct, amintind aici autorizația de securitate la incendiu, la posturile create pentru asigurarea mentenanței stadionului, consilierii liberali venind cu ideea de a se renunța la evenimentul inaugural. Legat de acest ultim aspect, despre inaugurare, nimeni nu a spus nimic oficial. Cert este că meciul de vineri, amicalul cu Slavia Praga, va avea loc, despre un eveniment cu fast zvonindu-se că ar fi programat spre finele săptămânii viitoare.

Proiectul de hotărâre privind preluarea stadionului de la Compania Națională de Investiții a fost votat favorabil și de către consilierii liberali, aceștia solicitând însă clarificarea anumitor aspecte. Flavius Sirop a pus accent pe strategia de marketing pentru viitorul stadion, pe susținerea financiară a terenului și a venit cu propunerea să se renunțe la evenimentul inaugural despre care se vorbește că ar fi programat pentru săptămâna viitoare.

Ne bucurăm că preluăm acest amplasament de la Compania Naţională de Investiţii, că investiţia a fost finalizată după mai bine de cinci amânări succesive, după peste un an de zile. Noi, consilierii PNL, vom vota pentru această preluare. Totuşi, vreau să ridic câteva probleme. Am citit în presa naţională despre exemple similare de arene cu cea de la Craiova, mă refer la Cluj Arena, Naţional Arena, care au pierderi deja foarte mari, acumulate în anii de activitate acolo. Vreau să vă întreb care este planul dumneavoastră de afaceri, adică cum vom veni să contrabalansăm deficitul pe care îl poate genera o astfel de arenă pentru că realizăm că sunt nişte costuri colosale ce vor fi susţinute din bugetul craiovenilor. Atunci, trebuie să avem foarte mare grijă cum chibzuim aceşti bani. Cine va administra? Doar această direcţie nou înfiinţată pe care o propuneţi dumneavoastră, astăzi? Cine va efectua lucrările de mentenanţă, acolo? Am vrea să le spunem public, ca să fie ca un fel de angajament în faţa craiovenilor care au aşteptări mari de la acest stadion. Încă o problemă pe care vreau să o ridic este cine va avea dreptul să joace acolo. Trebuie să ne gândim că nu toţi craiovenii se simt reprezentaţi de aceeaşi echipă, iar în contextul cheltuielilor foarte mari de la această arenă, trebuie să organizăm acolo cât mai multe evenimente ca să asigurăm un flux de cheltuieli şi venituri. O ultimă rugăminte, nu întrebare, să trecem peste această inaugurare, să considerăm meciul de vineri inaugurarea arenei şi să nu mai revenim la licitaţia pe care aţi retras-o, de a cheltui 250.000 de euro pe acea inaugurare cu oameni care scriu litere din trupurilor lor, care ne amintesc de alte vremuri. Haideţi să organizăm o festivitate frumoasă, înainte de acest meci amical. Mi se pare decent şi de bun simţ, cu chibzuirea banului public, gândindu-ne la faptul că o să avem de întreţinut o arenă foarte mare, care va genera costuri în sine”, a precizat Sirop.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Să ne asigure că nu vor fi probleme de siguranţă”

La rândul său, liberalul Marinel Florescu a cerut un punct de vedere referitor la siguranța oamenilor care vor ajunge pe acest stadion.

Eventual, o persoană din compartimentul tehnic al primăriei să ne asigure că nu vor fi probleme de siguranţă pe acest stadion. Ştim cu toţii că, la un moment dat, au apărut nişte inadvertenţe tehnice pe care nu le-am finalizat, la timpul respectiv. Eu nu ştiu care a fost cauza, cine a fost de vină şi dacă Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut acolo un control şi care sunt rezultatele acestuia. A doua problemă, denumirea stadionului. Circulă tot felul de zvonuri”, a spus Florescu.

Consider că suntem 100% siguri că această arenă poate găzdui evenimente”

Nici craiovenii și nici consilierii liberali nu ar trebui să își facă probleme privind participarea la meciurile ce vor avea loc pe arena din Bănie, susțin reprezentanții Primăriei Craiova. Au fost obținute toate avizele necesare, se va rezolva și cu autorizația de securitate la incendiu, semn că nu vor fi probleme ce țin de siguranță.

Recepţia a început în data de 23 octombrie şi a fost încheiată, ieri dimineaţă, pe 7 noiembrie. A fost o recepţie de mai bine de două săptămâni, motivul fiind tocmai acela că stadionul îndeplineşte toate condiţiile de siguranţă pentru desfăşurarea oricăror activităţi, în incinta acestuia. Au fost făcute verificări la toate instalaţiile care ţin de siguranţa la incendiu, de evacuări, de atenţionări. Au fost făcute verificări pe partea de structură – a fost prezent structuristul, care a avizat această construcţie, reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentantul Inspectoratului de stat în construcţii, aceştia dându-şi, într-un final, girul pentru a fi recepţionată această lucrare. De asemenea, vă asigur că ieri a fost depusă documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, pe lângă partea de proiectare, fiind necesar ca document doar procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Această documentaţie este în analiza celor de la ISU, să putem obţine autorizaţia într-un termen cât mai scurt posibil. Consider că suntem 100% siguri că această arenă poate găzdui evenimente atât sportive, cât şi de altă natură, în siguranţă, pentru toţi cei prezenţi în incinta acesteia”, a explicat Ionuț Gîlea, directorul Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Craiova și membru al comisiei de recepție.

Se dorește o „echipă de marketing puternică”

De promovarea terenului de fotbal și de atragerea cât mai multor evenimente se va ocupa o echipă de marketing care va funcționa în cadrul stadionului. „În ceea ce priveşte exploatarea ulterioară a acestei investiţii, în organigramă veţi vedea că nu sunt prevăzute doar posturi tehnice, sunt prevăzute şi posturi de funcţionari publici pentru a se crea o echipă de marketing puternică, care să poată atrage evenimente, să poată fi suportate toate cheltuielile cu întreţinerea acestei construcţii”, a completat Gîlea.

Liberalii consideră că a existat grabă nu doar cu meciul de vineri, ci și cu modificarea organigramei Primăriei Craiova. Astfel, a fost votat și cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, cel referitor la noua organigramă. Pentru viitoarea echipă de lucru de la stadion au fost luate posturi de la Urbanism, Taxe și Impozite sau Direcția de Patrimoniu.

Observ că modificăm organigrama primăriei în sensul de a crea 23 de posturi pentru mentenanța stadionului. Nu știu ce persoane dintre cele 23 vor fi prezente vineri, la meci, la primul eveniment, dar vom vedea. Problema este modul în care a fost făcută modificarea și implicit proiectul de hotărâre. Nu au fost făcute comisii de specialitate și dacă mă întrebați pe mine, aceste posturi sunt luate de la servicii de la care nu trebuiau luate. S-au luat două funcții de la Urbanism, două de la Patrimoniu, cinci de la Direcția de Taxe și Impozite, în contextul în care aveam posturi libere în alte structuri. Vă reamintesc faptul că tot ceea ce facem noi aici trebuie să se concentreze spre cetățean. Trebuie să oferim servicii publice de calitate și în timp util, cetățenilor. Ori, noi luăm posturi de la Urbanism, de la Taxe, unde știm că sunt cozi în anumite perioade ale anului. Nu este corect. Aceste servicii publice au nevoie de resurse, cea mai importantă fiind resursa umană. Consider că această nouă organigramă a fost făcută pe grabă, pe genunchi mai bine spus. Puteam să luăm trei posturi, de la Direcția de Agrement, de exemplu, unde și așa sunt 49 de posturi. Ar trebui mai multă responsabilitate”, a spus Vasile.

În încheiere, viceprimarul Stelian Bărăgan a dat asigurări că activitatea primăriei nu va avea de suferit și implicit nici cetățenii nu se vor trezi că le sunt prestate servicii publice deficitare.

Vă asigurăm că aparatul Primăriei Municipiului Craiova a analizat cu maximă seriozitate şi cu rigoare toate posturile care s-au mutat la acest serviciu nou-înfiinţat. Am avut discuţii cu fiecare şef de birou, cu fiecare şef de serviciu, cu fiecare direcţie în parte, inclusiv eu m-am opus în a transforma un anumit post din subordinea mea. Am analizat foarte atent această organigramă şi vă asigurăm că există bune intenţii şi că va funcţiona foarte bine. Nu vor suferi cetăţenii noştri, nu va fi aglomeraţie. Totul este aşa cum trebuie”, a fost mesajul lui Bărăgan.

Sper ca vineri, când se va inaugura acest stadion, toate locurile să fie ocupate”

La ședința de îndată, de miercuri, a fost prezent și un fost fotbalist, membru al echipei Craiova Maxima. Nicolae Ungureanu a vorbit despre vremurile de altădată și trage nădejde că și actualii jucători vor avea succes.

Este un stadion extraordinar. Chiar mai glumeam cu Emil Săndoi, acum o săptămână, când am participat la o acțiune și am intrat și noi pe iarba verde și vorbeam <<Doamne, dacă am putea să mai jucăm și noi acum, pe un asemenea stadion>>. Noi ne-am făcut datoria în acea perioadă, acum urmează alte generații de jucători care, sper eu, să ne calce pe urme. Văd că unii dintre ei au început să cocheteze cu echipa națională, ceea ce este un lucru foarte bun. Sper ca vineri, când se va inaugura acest stadion, toate locurile să fie ocupate și lumea să participe cu tot sufletul la această inaugurare, pentru că acest stadion și această echipă meritau să fie ale orașului Craiova”, a spus Nicolae Ungureanu.

Politica