joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Expoziția Români și Bulgari în războiul din 1877-1878 la Muzeul Olteniei

Muzeul Olteniei Craiova, Secția de Istorie – Arheologie, și Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Agenția de Stat a Arhivelor din Bulgaria, și cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, vernisează, miercuri 18 octombrie 2017, ora 11, expoziția Români și Bulgari în războiul din 1877-1878.

Războiul ruso-româno-turc, care pentru marile puteri europene părea doar un alt conflict armat între cele două mari forțe ale Orientului, Imperiul Țarist și Imperiul Otoman, a jucat un rol primordial în istoria românilor și a bulgarilor. Pentru români, războiul a însemnat modalitatea de afirmare ca stat independent în rândul țărilor europene. Pentru bulgari, războiul ruso-româno-turc a semnificat eliberarea și crearea premiselor de obținere a independenței. Colaborarea dintre cele două popoare avea o lungă istorie în lupta împotriva stăpânirii turcești. În vremuri de restriște, patrioții bulgari au găsit adăpost și ajutor pe teritoriul românesc. La rîndul ei, populația bulgară a sprijinit armata română în acțiunile de luptă desfășurate în cadrul războiului ruso-româno-turc.

Expoziția oferă vizitatorilor o întoarcere în trecut, într-o atmosferă dominată de speranță, eroism în linia întâi, devotament pentru binele națiunii. Panourile grafice conțin numeroase imagini din perioada premergătoare și din timpul războiului. Se poate observa cum lipsa diversității mijloacelor media, în a doua parte a secolului XIX, nu constituia un handicap pentru circulația informației. Cromolitografiile din cadrul expoziției reușesc să redea cu acuratețe desfășurarea evenimentelor transmițând vizual o părticică din firul evenimentelor apărute într-un război. Pentru prima dată vizitatorii pot vedea în premieră imagini inedite precum cele care prezintă represiunea otomană în Balcani sau medalionul cu toți generalii români care au participat la războiul româno-ruso-turc. În fotografii atinse de patina timpului se pot vedea chipurile eroilor mai puțin cunoscuți, din Oltenia, care au participat la Războiul de Independență. Eroismul lor în luptă este dovedit de prezența a numeroase medalii și decorații militare românești. Atrage atenția, în mod deosebit bareta cu decorații a generalului Sergiu Băicoianu (1841-1934), ofițer de elită și erou al Războiului de Independență. Un alt punct de atracție al expoziției îl reprezintă cartea de onoare a inaugurării Monumentului Independentei, în Craiova (1913), sugestiv denumită „Cartea de aur”. Adevărată bijuterie bibliofilă, cu un aspect deosebit, aceasta conține semnăturile celor mari personalități românești ale timpului, începând cu familia regală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Găzduită într-o instituție, ea însăși încărcată de istorie, expoziția Români și Bulgari în războiul din 1977-1878 amintește vizitatorilor de destinele comune pe care românii și bulgarii le-au avut în decursul istoriei.

Politica