miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Modificări de taxe în piețele Craiovene

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL propune ca, de la 1 octombrie 2017, să își mărească o mare parte a tarifelor practicate în piețele pe care le administrează, să adauge altele noi, dar și să le micșoreze pe unele. Societatea spune că are nevoie de creșterile propuse pentru a-și desfășura cum trebuie activitatea, în condițiile în care în anii anteriori nu a propus mărirea taxelor, dar a avut parte de creșteri cu cheltuielile privind salariile, utilitățile, asigurările și altele. Punctul privind modificarea tarifelor va fi supus votului consilierilor locali în ședința lunară ordinară de joi.

SC Piețe și Târguri Craiova SRL propune ca, de la 1 octombrie 2017, să își modifice tarifele. Reprezentanții societății spun, în nota de fundametare atașată proiectului de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali la ședința lunară ordinară de joi, că „în susținerea aprobării tarifelor aferente locurilor publice din piețele și Târgul Municipiului Craiova, SC Piețe și Târguri Craiova menţionează faptul că a menţinut cinci ani nivelul tarifelor aplicate pentru utilizarea locurilor publice din piete, neexistând creşteri în anii 2013, 2014, 2015, 2016, 2017”, precum şi că în perioada decembrie 2012-august 2017 au fost înregistrate creșteri salariale, de salubritate, cu gazele naturale, apă-canal, asigurări etc.

Tarifele pe mese, de la 9 lei la 10 lei/mp/zi

Policlinica Buna Vestire Craiova

Modificările se referă, în mare, la redefinirea anumitor taxe și creșterea altora, în principal a tarifelor pe mese, cu o medie de 11%, de la 9 lei/mp la 10 lei/mp, o revenire la tariful de 1 leu/mp pentru comercializarea produselor second hand în Târgul Municipal Craiova, întrucât s-a avut în vedere ca această creștere să nu afecteze gradul de ocupare a piețelor și a Târgului Municipal. De asemenea, SC Piețe și Târguri Craiova precizează faptul că tarifele sunt sub media celor practicate de către societăți/regii cu obiect similar de activitate.

Astfel, vorbim despre o creștere de la 2 la 4 lei/mp/zi pentru produsele meșteșugărești. Parcarea autoturismelor în Piața Centrală ar urma să coste 3 lei/oră în loc de 2 lei, iar cei care pătrund în parcare cu dubițe și autoutilitare mai mari de 3,5 tone vor trebui să plătească o taxă de 5 lei/oră. Cei ce vor dori să folosească grupurile sanitare din Piața Centrală și Piața Brazdă vor trebui să plătească o taxă de 1 leu.

Piețe au luat în considerare și „eliminarea tarifului pentru evidenţa contabilă şi transmiterea declaraţiilor ANAF, întrucat nu au existat asemenea solicitări de-a lungul anilor, şi a tarifului pentru eliberare a copiilor documentelor solicitate în conformitate cu legislatia în vigoare”.

Micșorare de taxe pentru populare

În ceea ce privește tariful minim lunar pentru închirierea prin licitație publică a spaţiilor comerciale, situate în pieţe aflate în proprietatea/exploatarea SC Piețe și Târguri Craiova SRL, ale caror tarife erau delimitate până în prezent în funcţie de suprafaţa acestor spaţii, respectiv 30 lei pentru spaţii mai mari sau egale de 100 mp şi 50 lei pentru spaţii mai mici de 100 mp, se propune un tarif unic de 50 lei/mp/lună. Totodată, se propune și diminuarea tarifului pentru spaţiile de comercializare din boxele situate în hala de carne din Piaţa Centrală de la 60 lei la 50 lei/mp/lună, în vederea populării acesteia.

Mai mult, tariful de comercializare ocazional (pentru locurile de vanzare de cel puțin 1 mp și pentru cele în suprafață mai mică de 1 mp, în condițiile în care un loc are 0,25 mp), va scădea de la 12 lei/mp/zi, la 3 lei/loc/zi.

Și în Târgul Municipal, ar urma să se modifice tarifele. Astfel, cel pentru comercializarea de produse second-hand pe teren neamenajat va crește de la 0,5 lei/mp/zi, la 1,5 lei/loc/zi. Același tarif, însă pentru vanzarea sub platourile acoperite, va fi de 4,5 lei/loc/zi, de la 1,5 lei/mp/zi. Cei care vând produse noi pe teren neamenajat vor plăti un tarif de 6 lei/loc/zi, de la 3 lei/mp/zi.

Întregile modificări care ar urma să fie făcute la tarifele din piețele craiovene pot fi regăsite pe site-ul municipalității, www.primariacraiova.ro, la Consiliul Local -> Dispoziții de convocare -> 2017 -> Dispozitie şedinţă ordinară în data de 31.08.2017 -> punctul 37.

Politica