vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sauna din spital. “Dacă închidem ușa, murim!”

Temperaturi extreme afară, căldură înăbuşitoare şi în mare parte din saloanele Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Bolnavii stau la peste 30 de grade cu ferestrele şi uşile deschise şi îşi udă îmbrăcămintea cu apă ca să reziste caniculei. Unitatea sanitară are aparate de aer condiţionat în doar jumătate dintre saloane, dar nici nu şi-ar putea permite să pună în toate încăperile, pentru că ar creşte factura la energie electrică, iar bugetul este redus şi canalizat către medicamente.

În saloanele Spitalului Judeţean în care nu sunt aparate de aer codiţionat temperatura este greu de suportat. Mai ales pentru pacienţii suferinzi. Ca să mai scape de arşiţa soarelui, oameni au pus folie de aluminiu în geamuri şi stau cu uşile şi ferestrele deschise.

„Lăsăm geamul și ușa deschisă și e și curent. Dacă închidem ușa, murim. Transpirăm, ne schimbăm. Ne mai udăm cu puțină apă”, spun pacienții.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunt şi saloane dotate cu aer condiţionat, unde aerul este mai respirabil. Reprezentanţii spitalului spun însă că unitatea sanitară nu are bani nici pentru aparate noi de aer condiţionat, dar nici nu ar putea susţine plata unei facturi mai mari la energie electrică.

„Spitalul județean stă destul de bine. Are 30 de aparte pe coridoare și 100 de aparate pentru saloane. Evident, ar mai trebui încă pe atâtea ca să fie în toate saloanele. Dar nu trebuie să uităm faptul că unitățile acestea de aer condiționat consumă foarte mult curent electric, iar aici e o problemă cu impact economic”, a declarat Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgență din Drobeta Turnu Severin.

Județul Mehedinți iese astăzi de sub codul roșu de caniculă, însă meteorologii au emis cod portocaliu. Asta înseamnă că vor fi înregistrate temperaturi maxime de până la 39 grade Celsius.

 

Știrile RTS

Politica