luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Expoziție militară româno-americană, în Râmnicu Vâlcea

Mai multe vehicule de luptă ale US Army, alături de cele ale Armatei Române, au fost reunite, vineri, într-o expoziţie de tehnică militară desfăşurată în parcarea privată dintre Consiliul Judeţean Vâlcea şi sediul CEC Bank. Zeci de râmniceni, printre care mulţi copii, au luat cu asalt vehiculele complexe de luptă, punând întrebări despre funcţionarea lor sau făcând fotografii cu soldaţii americani, spun reprezentanții Primăriei. Evenimentul a fost organizat în continuarea întâlnirii de joi, de la Primăria municipiului, dintre primarul Mircia Gutău şi o delegaţie militară româno-americană şi a avut loc în contextul exerciţiului militar Saber Guardian 17 ce se desfăşoară, în această perioadă, în judeţul Vâlcea.

Joi, militarii americani şi români au fost primiţi de primarul Râmnicului, Mircia Gutău, alături de subprefectul Aurora Gherghina şi de viceprimarul Carmen Preda.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Râmnicu Vâlcea, vizita a fost una de informare documentară, care a avut drept scop promovarea parteneriatului strategic româno-american.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Delegaţia de militari americani, formată din colonelul Henry Donaldson, locotenent colonelul Lowe, căpitanul Jen Pitassi, căpitanul Schriver, locotenentul Dean Chanliongco, SSG Rosa Alicia, SSG Arthur Kleeb şi SFC John Wessly, a făcut o scurtă prezentare a exerciţiului aflat în derulare, apreciind ospitalitatea locuitorilor oraşului şi interesul arătat de aceştia în cadrul evenimentului „porţi deschise” de miercuri seara, din zona comunei Mihăeşti.

Primarul Mircia Gutău a subliniat că este o onoare să îi primească la Primăria municipiului şi le-a mulţumit pentru tot ceea ce Statele Unite ale Americii au făcut pentru România. Edilul-şef a făcut şi o scurtă prezentare a municipiului, iar militarilor le-a fost înmânată o mapă cu materiale de prezentare a Râmnicului.

În judeţul Vâlcea sunt peste 2.500 de militari NATO care participă la exerciţiul multinaţional Saber Guardian 17, găzduit de România. Este organizat un exerciţiu amplu de traversare a râului Olt pe un pod plutitor.

Trei soldaţi americani au ajuns la Spitalul Râmnicu Vâlcea, marţi seara, acuzând probleme medicale din cauza caniculei, doi dintre ei fiind transferaţi la Sibiu iar cel de al treilea la Bucureşti.

Managerul Spitalului Judeţean Râmnicu Vâlcea, medicul Dan Ponoran, a declarat că din cauza căldurii sufocante, dar şi a echipamentului militar foarte greu pe care îl poartă, cei trei au avut nevoie de îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, pacienţii erau deshidrataţi, aveau stări de vomă şi acuzau dureri de cap, iar unul dintre ei a leşinat.

spot_img
spot_img

Politica