Valeriu Zgonea, cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă

Excursie la Viena şi bani pentru construcţia unei case la Covasna. Asta ar fi primit fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, de la un fost ales local din Buzău pentru a o numi pe fiica acestuia secretar de stat.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi  luarea măsurii controlului judiciar  pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 15 februarie 2017, faţă de inculpatul  ZGONEA VALERIU – ȘTEFAN, vicepreşedinte, în perioada 2010-2012, şi ulterior preşedinte al Camerei Deputaţilor din cadrul Parlamentului României în legislatura 2012-2016, pentru infracţiunea de trafic de influenţă.
Totodată, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de numitul  DOBRICĂ DUMITRU, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 şi administrator/acţionar al unei societăţi comerciale, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă”, a anunţat DNA.

Potrivit anchetatorilor, în „cursul lunii iulie 2012, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a fost numit în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor din cadrul Parlamentului României.
În acest context, începând cu luna iulie 2012, suspectul Dobrică Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu – Ștefan, iar acesta din urmă a acceptat foloase necuvenite în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionarii publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influenţă, în vederea numirii unei rude a lui Dobrică Dumitru într-o importantă funcţie publică.
Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la suspectul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă de aproximativ 52.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism (excursie de 4 zile la Viena în intervalul 16-19.05.2013) şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.
La data de 22.04.2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu.
Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu-Ștefan, persoana respectivă şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23.01.2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Zgonea trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanţelor de judecată, ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Direcţia Generală de Poliţie a mun. Bucureşti – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent; să nu se apropie de celelalte persoane cercetate în cauză şi de persoane menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.


Populare

Recomandări