vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vali Tița, admis la licența PRO!

Școala Federală de Antrenori a publicat, zilele tre­cute, lista finală a candidaţilor admişi la cursul de obţinere a licenţei UEFA PRO 2017. Printre cei 30 de antrenori acceptaţi se numără şi severineanul Valeriu Tița. Cu diploma primită după terminarea cursului, absolvenţii vor putea fi antrenori principali în Liga 1.

Pentru admiterea la curs s-au prezentat aproximativ 50 de candidaţi (România şi străinătate), care au concurat pentru 20 de locuri în faza iniţială, fiind aprobate ulterior de către UEFA, suplimentar, încă 10 locuri. Valeriu Tița nu a avut nicio emoție la examenul de admitere pentru licența UEFA Pro. Cu 197 de puncte, severineanul în vârstă de 50 de ani a fost al doilea pe listă, în spatele lui Aurel Țicleanu (219 puncte), dar în fața unor nume precum Cosmin Bărcăuan, George Ogăraru, Nicolae Dică, Adrian Mihalcea sau Laurenţiu Diniţă. Punctajul a fost obţinut pentru activitatea de antrenor, jucător, perfecţionări, licenţă şi vechime.

CV impresionant în fotbalul din deșert

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă în România a antrenat doar echipe mehedinţene: FC Drobeta (Liga a II-a), Dierna Orşova şi Minerul Mehedinţi Valea Copcii (Liga a III-a) și CS Termo Drobeta (Liga aIV-a), Tița are o carte de vizită impresionantă în fotbalul arab. Severineanul a pregătit opt formații din zona Golfului, cea mai importantă realizăre fiind câștigarea Cupa Asiei AFC, în 2010, cu echipa siriană Al Ittihad Aleppo, echivalentul Europa League. De asemenea, a pregătit naționala Siriei la ediția din 2011 a Cupei Asiei pe națiuni.

Cea mai înaltă calificare pentru un antrenor

Cursurile pentru obţinerea licenţei UEFA PRO se întind pe durata unui an şi nouă luni. Taxa de înscriere este de 4.000 de euro și, în plus, antrenorii vor fi nevoiţi să efectueze un stagiu de o săptămână la un club european de top. Absolvenţii acestui curs vor avea posibilitatea să antreneze, din postura de principal, cluburi de primă ligă, din orice ţară afiliată UEFA şi FIFA, inclusiv la echipele naţionale de juniori, tineret şi seniori. Acesta este cel mai înalt grad pe care îl poate obţine un antrenor de carieră.

Nicu Lungu

Politica