vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Foto/Video. Capcane pe străzile din Craiova

În luna octombrie, Jurnalul Olteniei vă prezenta una dintre cele mai periculoase treceri de pietoni din municipiu, mai exact cea din zona Poiana, care este amplasată exact într-o stație de autobuz. De atunci și până acum, nimic nu s-a schimbat. Pietonii continuă să coboare din autobuz și să se angajeze direct în trecerea străzii, pentru că, nu-i așa, se află pe trecerea de pietoni și au dreptul să traverseze. Cei care vor doar să traverseze nu au curaj să facă asta dacă nu se strânge un grup mai mare de oameni, având în vedere viteza cu care se circulă în zonă, iar alte persoane doar par că vor să treacă strada. De fapt, ele doar așteaptă autobuzul. Oamenii de la fața locului spun că nu se simt în siguranță în zonă și consideră că toți participanții la trafic sunt puși în pericol.

În stația-trecere de pietoni de la Poiana am găsit mai multe persoane care păreau că vor să traverseze. De fapt, aceștia așteptau autobuzul.

„Nu prea e bine pusă. Vreau să trec, stă autobuzul, și eu trec prin dreptul autobuzului? Mi se pare că pune în pericol pietonii. Și șoferii, bineînțeles”, consideră Gheorghe Vijulie. La rândul său, Tudora Pâslaru consideră că situația este agravată și de stația necurățată de zăpadă și gheață.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este periculos, mai ales și cu zăpada aceasta care nu este dată la o parte. Foarte periculos. Nu mă simt în siguranță în astfel de situații. Putem să alunecăm, să cădem… Și așa am mai căzut, am alunecat”, a spus femeia.

Nu în ultimul rând, un alt bărbat, Marius, spune că îți trebuie un pic de curaj ca să treci strada și că în zonă se circulă cu viteză.

„Trecerea de pietoni este bună, dar nu direct în stație. Mașinile vin din partea cealaltă, de la autobuze, dar cu viteză. Nu prea ai curaj să treci strada. Este și neglijența pietonilor, trebuie să aștepte să plece autobuzul și apoi să traverseze. Oricum, se cam circulă cu viteză. Nu știu dacă ar putea să mute stația, pentru că aici este zona mai largă”, a spus craioveanul.

bou-parcat-in-statie

Stația de la Luxor s-a transformat în parcare

O astfel de stație de autobuz, amplasată „peste mână”, este și cea de pe strada Arieș, din zona Luxor. Din cauza imposibilității autorităților locale de a ridica mașini, dar și din cauza nepăsării șoferilor, în general, stația este blocată de mașini parcate, iar, uneori, autobuzele sunt forțate să oprească pe banda de mers pentru ca pasagerii să poată coborî, blocând circulația, uneori, până în zona intersecției de la Universitate. În alte situații, nefiind în permanență un organ abilitat în zonă, care să îi sancționeze pe șoferii care parchează neregulamentar, conducătorii auto merg până la a parca pe trecerea de pietoni.

bou-parcat-in-trecerea-de-pietoni

Reamintim că, în perioada următoare, mașinile ar trebui să înceapă să fie ridicate, din nou, după ce Guvernul României a modificat Codul Rutier, introducând normele necesare pentru această procedură. Însă, până să se întâmple asta, va mai dura, pentru că RAT SRL, care se va ocupa de această operațiune, va trebui să achiziționeze platforme speciale care să nu permită mașinilor ridicate să atingă carosabilul.

Problema, în curtea Comisiei de Sistematizare a Circulației

Revenind la problema stațiilor de autobuz și la cea a trecerilor de pietoni, conform reprezentanților RAT SRL, care se ocupă de transportul public în municipiu, posibilitatea de a muta oricare dintre acestea două într-o locație nouă nu intră în competența RAT SRL, ci în cea a Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale în Craiova, constituită prin hotărârea consiliului local al municipiului Craiova HCL nr. 138/2012. Probleme precum cele amintite mai sus trebuie supuse discuțiilor la reunirea comisiei și, apoi, luată o decizie în ceea ce le privește.

Jurnalul Olteniei s-a adresat, inițial, ca și până acum, în mod direct, reprezentanților Primăriei Craiova pentru un punct de vedere privind această situație, însă, în cursul după-amiezii de joi, aceștia au precizat că, la nivel de instituție, s-a luat decizia ca toate informațiile către mass-media să fie transmise în urma unei solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Am transmis această solicitare, însă până la încheierea ediției, municipalitatea nu au oferit nicio informație legată de ce s-ar putea face pentru a spori siguranța și confortul participanților la trafic în aceste zone, despre care suntem convinși că nu sunt singurele. Atunci când vom primi un răspuns de la municipalitate, îl vom publica.

Politica