vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Grigore Leşe, la Craiova

 

Unul dintre cei mai mari promotori ai folclorului tradiţional românesc a venit, duminică, la Craiova, de Ziua Culturii Române, să cânte şi să vorbească oltenilor despre folclorul românesc, în cadrul unei conferinţe atipice “Întâlnirile SpectActor”, la sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional Craiova.

Rapsodul Grigore Leşe le-a relatat craiovenilor cum a ajuns prima dată în Cetatea Băniei, de unde moşteneşte glasul, dar şi diferenţele dintre muzica tradiţională şi cea academică.

“Am să încep cu o poveste. Era prin anii ’80. Am auzit că la Craiova este un festival Maria Tănase şi m-am gândit cum să fac eu să ajung la festivalul Maria Tănase. Eram tânăr, eram profesor la o şcoală generală dintr-o comună de munte. Din Maramureş s-au delegat patru cântăreţi pentru festival, nu eram printre ei şi am zis: trebuie să mă duc la Maria Tănase! Am venit cu personalul din Baia Mare până la Craiova, nu aveam bani, am mers o zi şi o noapte şi am dormit în gara din Craiova. Nu eram înscris la concurs. Atunci l-am cunoscut pe Tiberiu Alexandru, era în juriu şi nu a vrut să mă primescă. Am venit aici la Casa de Cultură şi am zis: “Domne, vreau să cânt şi eu!”, şi mi s-a spus: “Domne, nu eşti înscris, nu ai fişă!”. Am stat aici două zile şi la un moment dat li s-a făcut milă de mine. Pentru prima dată am fost pus în situaţia să nu mă arăt, că dacă mă arătam cum cânt, nu mă primeau. A trebuit să cânt la repetiţie prost şi când am ajuns la microfon a trebuit să mă arăt eu. Erau în jur de 120 de concurenţi, patru zile de concurs şi dimineaţa trebuiau afişate rezultatele. Nu ştiu dacă eram opt de toţi, dar în ăia opt am fost şi eu. Cei trimişi de aşa-zisele instituţi manageriale, nu erau niciunu pe listă. Am făcut cinste Craiovei”, a spus Grigore Leşe.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Repertoriul lui Grigore Leşe este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al Țării Lăpuşului şi care marchează evenimente importante din viaţa omului. Grigore Leşe cântă şi la diverse instrumente muzicale, iar în conferinţa ţinută la Craiova a ţinut să vorbească despre diferenţa dintre muzica tradiţională şi cea academică.

“În mâna stângă este muzica academică, Mozart, Beethoven, iar în mâna dreaptă este ţăranul, muzica ţărănească. Ce se întâmplă în România? Sunt oameni care nu rezolvă problema în academic, nu fac faţă în spectacolele de operă şi fug, aici, între ţărani. Interesant este faptul că niciodată ţăranii şi lăutarii nu fug de aici în partea cealaltă, ei stau pe loc, dar sunt neglijaţi. Cu alte cuvinte, oamenii din stânga au voce, dar nu au glas, oamenii din dreapta nu au nevoie de voce şi de şcoală că ei au glasul moştenit. Acum, de unde apar răutăţile? Sunt oameni cu talent, dar talentul îţi dă doar posibilitatea să arăţi că poţi, nu că ai rezolvat problema, talentul nu rezolvă problema. În momentul în care eşti foarte bun, nu eşti răsplătit pecuniar, să poţi trăi. Dar asta numai Dumenzeu o rezolvă. De ce trebuie să mulţumesc eu de fiecare dată? Pentru că la mine astea două merg de-o dată, fără să fac compromisuri. M-a întrebat cineva odată cum au cântat dacii? Nu ştiu, nu am trăit cu ei! Pot să mă raportez la un trecut apropiat, la mama, la bunica, la străbunicu. Țăranii cântă dezacordat câteodată, dar sunt adevăraţi. Aici e buba! Vreau ca oamenii din stânga, să cânte ce cântă oamenii din dreapta. Ce să se potrivească? Timbrul! Pavarotti nu poate să vină să cânte hore din Maramureş”, a mai spus Grigore Leşe.

Grigore Leşe s-a născut în satul Stoiceni din Maramureş. Interpretul de muzică populară românească a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Interpretare. Este doctor în muzică şi profesor asociat la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi la Universitatea de Muzică Bucureşti. Deşi are şi studii în domeniul muzicii, Grigore Leşe spune că fără “moştenirea” pe care a primit-o de la mama sa, nu ar fi izbutit în acest domeniu.

“Mi-a fost foarte greu să echilibrez ce am moştenit de la mama şi ce am învăţat la Academia de Muzică. Academia de Muzică nu are nicio legătură cu cântatul lui Grigore Leşe. M-am întrebat: Grigore, tu de ce horeşti pe lumea asta? Tu horeşti pentru că ai moştenit glasul de la mama ta. Și uite cum mi-am dat seama de asta. La nunta mea mama a venit şi nu a avut ce să-mi pună pe tavă. Mă, Grigore, eu ţi-am pus pe tavă ce am putut săţi pun. Grigore, mă, dar ţi-am pus şi eu ceva: ţi-am pus glasul, numa atât am avut”, a povestit interpretul.

 

Politica