„Tataie” şi proxeneţii săi, la proces

A început procesul craioveanului Iulian Preda, cunoscut drept „Tataie”, acuzat de procurorii DIICOT Craiova că ar fi coordonat două grupări de proxeneţi şi traficanţi de persoane, şi al celorlalţi 13 craioveni inculpaţi în dosar, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism. La primul termen, de pe 15 decembrie a.c., o parte dintre inculpaţi s-au prezentat fără avocaţi, solicitând timp pentru a-şi angaja, astfel că judecătorii de la Tribunalul Dolj au amânat cauza pentru 25 ianuarie. „Tataie”şi alţi  şase craioveni au fost arestaţi pe 16 ianuarie, în urma unor descinderi ale poliţiştilor BCCO Craiova  şi procurorilor DIICOT Craiova, fiind acuzaţi că  au făcut peste un milion de euro din exploatarea sexuală  a tinerelor în Italia, însă ulterior au fost puşi în libertate, astfel că la acest moment niciunul nu mai este după gratii.

Reamintim că, pe 15 ianuarie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova au descins la 17 adrese din Craiova, în cadrul unei acţiuni de amploare vizând destructurarea a două  grupări infracţionale organizate specializate în trafic de persoane, proxenetism şi infracţiuni cu violenţă. Din cercetările poliţiştilor de crimă  organizată  a rezultat că  în perioada 2011-2016  pe raza municipiului Craiova  s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 5 suspecţi, la care ulterior au aderat  şi alte persoane  şi care au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunii de proxenetism. S-a reţinut că  membrii grupului au determinat sau au înlesnit practicarea prostituţiei pe teritoriul Italiei a mai multor persoane de sex feminin  obţinând astfel importante beneficii materiale. Mai mult decât atât, pe parcursul anchetei a reieşit faptul că, în paralel, în aceeaşi perioadă, pe raza municipiului Craiova  s-a constituit un al doilea grup infracţional organizat, format tot din 5 suspecţi, care,  prin acte de constrângere fizică  sau inducere în eroare, a  racolat, transportat  şi exploatat sexual mai multe persoane vătămate  prin obligarea acestora la practicarea prostituţiei, pe teritoriul Germaniei (Berlin), Italiei (Roma)  şi Spaniei (Barcelona).  De asemenea, a rezultat că  ambele grupări infracţionale erau organizate pe niveluri de ierarhizare bine definite, iar fiecare membru avea un rol infracţional prestabilit. Veniturile  obţinute  din activitatea infracţională  desfăşurată de către cele două  grupări sunt estimate la peste 1.000.000 de euro, după cum a anunţat DIICOT printr-un comunicat. Poliţiştii au ridicat în urma descinderilor 16 persoane, pe numele cărora fuseseră  emise mandate de aducere, şi le-au dus, rând pe rând, la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, pentru audieri, şapte membri ai grupării fiind reţinuţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism  şi pentru comiterea de infracţiuni cu violenţă.  Șase dintre ei, în frunte cu „Tataie”, au fost arestaţi preventiv.

Procurorii DIICOT au finalizat cercetările  şi au dispus trimiterea în judecată, în acest dosar, a nu mai puţin de 14 inculpaţi: Laurenţiu David Constantin, Gabriela Constatin, Ionela Simona Constantin, Rubinaşi Udilă, Suraj Udilă, Monica Preda, Iulian Preda, Domenik Preda, Cosmin Petrişor Țurcan, Ionuţ  Preda, Ștefana Chiriţă, Ion Bărăgan, Andreea Bologa  şi Mariana Preda, cauza fiind înregistrată  la Tribunalul Dolj. Între timp, o parte în martie  şi alţii în luna mai, cei  şase cu mandate au scăpat de arestul IPJ Dolj  şi au ajuns în arest la domiciliu. Judecătorii au analizat dosarul în camera preliminară, iar pe 16 septembrie a.c. au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul prin care inculpaţii sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism  şi infracţiuni cu violenţă, s-a dispus începerea judecării procesului, toate cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi fiind respinse. Aceştia au contestat hotărârea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Dolj, iar vineri, 4 noiembrie a.c., Curtea de Apel Craiova a pronunţat hotărârea. Contestaţiile inculpaţilor au fost respinse, astfel că, acum, va începe judecarea procesului, întrucât hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă: „Respinge contestaţiile cu obligarea la câte 50 lei fiecare cheltuieli judiciare. Menţine măsura arestului la domiciliu pentru inculpaţii Constantin Gabriela, Udilă Rubinaşi, Preda Iulian, Preda Domenik, Ţurcan Cosmin Petrişor şi Preda Ionuţ. Menţine măsura controlului judiciar pentru inculpaţii Constantin Ionela Simona, Udilă Suraj, Chiriţă Ştefana Sorina şi Bărăgan Ion Cosmin. Onorariile avocat oficiu se vor suporta din fondurile avansate de Ministerul Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe 15 decembrie a.c. a fost primul termen de judecată, la Tribunalul Dolj, însă instanţa a fost nevoită să amâne cauza din cauza faptului că o parte dintre inculpaţi nu aveau apărători: „Având în vedere lipsa de procedură cu partea vătămată Vasile Mirela, dispune citarea acesteia la adresa din Germania, Berlin. Încuviinţează cererea formulată de inculpaţii Constantin Ionela Simona, Udilă Suraj şi Bărăgan Ion Cosmin prin care solicită acordarea unui termen în vederea angajării unui apărător ales. Amână cauza la data de 25.01.2017, ora 11.00”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

 

 

 

Populare

Recomandări

OLT. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 03.04 – 09.04.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 03.04 – 09.04.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...