miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

PNL Dolj, întâlnire cu oamenii de afaceri, la Craiova

Reprezentanții PNL Dolj au avut, miercuri, o întâlnire importantă cu oamenii de afaceri din regiunea noastră. Problemele abordate în cadrul întâlnirii au fost unele de actualitate, oamenii de afaceri punând în discuție lipsa forței de muncă, dar și dificultățile întâmpinate de ei și de investitorii străini în relația cu ANAF-ul.

Florin Cîțu, analist economic, candidat al PNL la Senat pe circumscripția București, a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă a PNL, despre numărul crescut al ajutoarelor sociale și importanța modului de atribuire a acestora.

A fost o discuție foarte interesantă. Pe oamenii de afaceri cu care am discutat în ultimele săptămâni au aceleași probleme. Am fost în Râmnicu Vâlcea, am venit aici, și în București, peste tot, lipsa forței de muncă reprezintă o problemă. Pare ciudat pentru România, o țară care are șomaj mare, să aud oameni de afaceri vorbind că nu găsesc forță de muncă. Relația cu ANAF-ul este, iarăși, firul care-i leagă pe toți oamenii de afaceri din România. În ambele situații, exemplele sunt cam aceleași. Și în programul acesta, dar și așa cum văd eu lucrurile, cum se dezvoltă economia, avem soluții care să-i ajute pe angajatori și, cumva, să descongestionăm piața forței de muncă. După ce am intrat în Uniunea Europeană, o parte din forța de muncă a plecat. Dar am identificat cu ajutorul oamenilor de afaceri o altă problemă: ajutoarele sociale.Se pare că ajutoarele sociale sunt un competitor foarte acerb pentru munca plătită. Sunt comune întregi unde, dintr-o dată, dintr-un număr de opt oameni care aveau nevoie de ajutor social, s-a ajuns la 200 de oameni care beneficiază de ajutor social. Este foarte important să ne uităm la modul în care sunt atribuite aceste ajutoare pentru că, deja, au devenit o frână în calea dezvoltării, nu mai vorbim doar de un cost pentru buget. Modul cum sunt folosite, în scop electoral, în special, au devenit o frână în creșterea economică și nu putem să nu ne uităm ca la un fenomen de corupție la nivel național. Aceste ajutoare sociale au început să fie folosite în interes propriu, în interes electoral și pentru a rezolva problema forței de muncă, se pare că aceasta ar fi problema. Bineînțeles că sunt și alte probleme, creșterea veniturilor, ar fi una dintre ele, dar, în acest moment, ar trebui să crești veniturile foarte mult ca să-i faci pe oameni să muncească”, a spus Florin Cîțu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Economistul a vorbit și despre problemele întâmpinate de oamenii de afaceri și soluțiile cu care vine PNL pentru rezolvarea acestora.

Relația ANAF – persoană fizică sau ANAF persoană juridică a ajuns într-un punct critic și vedem, astăzi, că foarte mulți oameni nu mai vor să-și deschidă afaceri în România, pentru că nu mai vor să aibă de-a face cu statul. Vă dau un exemplu simplu, să vedeți până unde s-a ajuns cu reglementările celor de la ANAF. Reglementarea care se referă la TVA a făcut ca în România să scadă în topul competitivității internaționale cu opt locuri. Este așa de mare problema că o singură reglementare adaugată ne-a făcut să pierdem opt locuri în topul competitivității. Asta înseamnă pentru noi costuri mai mari de finanțare internațională, înseamnă investitori străini care nu mai vor să vină în România pentru că este greu să faci afaceri, înseamnă lipsă capital ș.a.m.d. Relația ANAF-contribuabil trebuie schimbată. Același lucru îl aud și la București, și la Craiova, și la Cluj și în toată țara. Trebuie făcut ceva și urgent. Acest 0,88 va fi eliminat în primele momente după guvernare. Acesta este unul dintre lucrurile pe care îl vom face imediat. Alte măsuri care vor ajuta vor fi scăderea numărului de declarații pe care trebuie să-l facă o companie într-un an. Un alt lucru important este accesul companiilor, în timp real, la contul de la trezorerie și la fișa plătitorului”, a mai spus Florin Cîțu.

O altă propunere a oamenilor de afaceri este înființarea unei Bănci Agricole la nivel național.

S-a ridicat problema necesității unei Bănci Agricole la nivel național sau, dacă nu se poate o Bancă Agricolă, să fie o divizie agricolă a C.E.C-ului. S-a discutat despre simplificarea relației cetățeanului cu statul sau al persoanei juridice cu statul și în acest sens, vor fi proceduri de simplificare în relația cu statul”, a spus Nicolae Giugea, președinte PNL Dolj.

Comandat de PNL Dolj, CUI mandatar financiar 11160004. Executat de Inter Regional Media SRL-D.

Politica