vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Grevă la Filarmonica Oltenia

 

Artiştii Filarmonicii Oltenia din Craiova au concertat, vineri seara, purtând banderole albe la braţe. Ei au protestat faţă de atitudinea unora dintre şefii lor cărora le cer demisia, ameninţând chiar cu plângeri penale.

Membrii Sindicatului Liber al Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica Oltenia, sindicat reprezentativ al instituţiei, o acuză pe şefa de la Resurse Umane că face presiuni asupra lor pentru a se reclama unii pe alţii ori pentru a susţine păstrarea în funcţii a unor angajaţi apropiaţi ei. De asemenea, ei afirmă că aceasta le face „zile negre” pentru a se înscrie într-un alt sindicat. Astfel că au depus un memoriu, la conducerea Filarmonicii, prin care cer demiterea acesteia din funcţie. Angajaţii sunt nemulţumiţi şi de atitudinea şi modul cum îşi îndeplinesc îndatoririle de serviciu directorul artistic precum şi de şefa Biroului de Organizare Spectacole.

Acest compartiment, orchestra şi partea artistică, a fost controlată de un trio, însemnând domnul încă director artistic Mihai Ungureanu, şefa de personal Nina Călugăru şi şefa de la organizare, doamna Nedelcu Mihela care au creat o stare de tensiune pentru oameni. Oamenii sunt extrem de stresaţi. S-au făcut 36 de referate, unite într-un memoriu, pe numele doamnei Nina Călugăru. Dânsa a ales să intre într-un concediu medical, noi suspectăm că ar fi fictiv pentru că a intrat în concediu exact în ziua în care managerul a trimis memoriul la comisia de disciplină. Practic a fost un tertip ca să treacă perioada de 30 de zile în care se putea face cercetarea. Ne dorim ca cei trei să plece de la conducere”,  a declarat  Dorin Măciucă, liderul sindicatului liber al artiştilor instrumentişti din Filarmonica Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a mai precizat că dacă cele trei persoane împotriva cărora a fost îndreptat protestul nu vor pleca de la conducerea Filarmonicii Oltenia salariaţii îşi vor da demisia.

Pe de altă parte, semnatarii Memoriului sunt decişi să facă şi o plângere penală pe numele Ninei Călugăru.

Extrase din Memoriu

„(…) prin manipulare şi abuz de funcţie, i-a determinat pe unii angajaţi să semneze un document împotriva mea personal, pe care l-a depus la Primărie, aducându-mi prejudicii de imagine, oamenilor spunându-li-se şi arătându-li-se un cu totul alt document în care numele meu nu apărea, ulterior schimbând documentul şi adăugind fără ştirea oamenilor numele meu pe el, folosit bineînţeles în sens negativ. Când oamenii au constatat minciuna şi au auzit că de fapt documentul care urma să fie depus la Primărie era împotriva mea (deci, au fost minţiţi) au vrut să îşi retragă semnătura de pe acel document, mergând şi cerând doamnei Nina Călugăru acest lucru. Însă, dânsa le-a spus că acest lucru nu se mai poate, deoarece documentul a fost depus deja, deşi documentul nu fusese depus, a fost depus ulterior! Folosindu-se de poziţia dânsei de Preşedinte al Comisiei de Disciplină din cadrul Filarmonicii Oltenia a reuşit să intimideze anumiţi angajaţi pe care i-a ameninţat cu desfacerea contractului de muncă, să îşi dea demisia din sindicatul reprezentativ şi să se mute în celălalt sindicat, asta după ce persoanelor respective li se fabricaseră dosare cu mărturii ce s-au dovedit a fi false”.

„(…) au fost dese situaţiile când doamna Nina Călugăru m-a sunat în afara orelor de serviciu sau în weekend, motivul-subiect asupra căruia insista de cele mai multe ori fiind persoana dlui Ungureanu Mihai, care, citez: „trebuie susţinut în toate demersurile sale şi trebuie să ne aliem în acest sens”.

„(…) doamna Călugăru Niculina m-a apelat telefonic pentru a mă determina „să iau şi eu atitudine” împotriva încercării de îndepărtare a domnului Mihai Ungureanu, directorul artistic al Filarmonicii Oltenia, din funcţia pe care o deţine şi de a mă alătura anagajaţilor care l-au susţinut pe acesta prin strângere de semnături. Doamna Călugăru mi-a recomandat (sugerat) chiar să recurgem la acţiuni de susţinere „din afara” instituţiei a domnului Ungureanu, prin expunerea „situaţiei intolerabile de la Filarmonică” în faţa unor personalităţi marcante ale vieţii publice, respectiv politicieni, artişti de renume, sau jurnalişti. Scopul urmărit era acela de a influenţa în mod negativ percepţia şi reprezentarea extrainstituţională asupra viziunii managerului Filarmonicii Oltenia privind evoluţia activităţii artistice a instituţiei. Evident că nu am dat curs acestei tentative de instigare explicită la „revoltă” împotriva managerului Filarmonicii „Oltenia”, realizând că doamna Călugăru dorea să se folosească de mine şi de imaginea mea publică în atingerea unor scopuri lipsite de onestitate”.

Politica