joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Minune! Avem teren pentru Spitalul Regional din Craiova

 

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre prin care s-a actualizat valoarea de inventar şi adresa poştală a unui imobil aflat în domeniul public al statului, precum şi prin care s-a transmis o parte din acesta din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în cea a Ministerului Sănătăţii, după cum au anunțat reprezentanți ai unor partide politice. Este vorba despre terenul pe care ar urma să fie construit Spitalul Regional de Urgenţă Craiova, aşa cum este el numit în documentele de pe site-ul Guvernului. Acest lucru se întâmplă, în cele din urmă, la trei luni de când atenţia politicienilor a început să se reîndrepte, mai în detaliu, asupra acestui proiect.

Terenul pe care ar urma să fie construit Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va ajunge, în următoarele 30 de zile, de la Ministerul Apărării Naţionale, la Ministerul Sănătăţii. Guvernul României a hotărât, miercuri, transmiterea acestuia între cele două entităţi, dar şi actualizarea valorii sale de inventar şi a adresei poştale.

În proiectul de hotărâre de pe site-ul Guvernului României, este menţionat, printre altele, caгe aprobătransmiterea unei părţi din imobilul 2985, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Sănătăţii (…) După preluare, partea de imobil transmisă potrivit art. 2 se va utiliza în vederea realizării Spitalului Regional de Urgenţă Craiova (…). În cazul în care nu se respectă destinaţia părţii de imobil prevăzută la art. 3, aceasta revine de drept în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (…) Predarea-preluarea părţii de imobil transmisă potrivit art. 2 se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se arată în document. Proiectul de hotărâre care există pe site nu are însă date referitoare la suprafaţa sau amplasamentul exact al terenului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Hotărârea de guvern, anunţată de mult, redactată târziu

Această hotărâre de guvern vine la trei luni după ce proiectul a reînceput să intre în atenţia politicienilor. La acea vreme, în luna august mai exact, deputatul PNL Ionuţ Stroe anunţa:

M-am asigurat, luni, că documentul este gata redactat şi urmează să fie pus pe circuitul de semnare/avizare, pentru ca în câteva săptămâni să intre în Ședinţa de Guvern spre aprobare. Acela va fi momentul de naştere, în termeni concreţi, al Spitalului Regional Craiova ( în acest moment lucrurile stau aşa: terenul este identificat, Hotărârea de Guvern de transmitere a acestuia în propietatea Ministerului Sănătăţii este scrisă pe circuitul de avizare, consultanţii şi experţii lucrează la analiza de evaluare a nevoilor şi capabilităţilor viitorului spital (nevoi, oportunitate, specialităţi şi patologii medicale, evaluări financiare, studii tehnice) pe baza căruia se va realiza studiul de fezabilitate şi planul de investiţii, finanţarea este posibilă cu sprijinul unor instituţii financiare, alături de banii europeni şi bugetul public, spunea Stroe în august.

După aceasta au mai urmat destul de multe declaraţii, inclusiv de la ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, legate de faptul că ar mai fi doar câteva săptămâni până la aprobarea unei hotărâri de guvern pentru transmiterea terenului. Însă ministerelor implicate şi guvernului le-a luat mult mai mult decât atât pentru a redacta acest act.

 „Premierul NU ȘTIA că trebuie dată o hotărâre de guvern pentru preluarea terenului

Cu toate acestea, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, scria, la începutul lunii noiembrie, pe Facebook, că a purtat o discuţie cu comisarul european Corina Creţu, despre spitalul regional.

Astăzi, doamna Corina Creţu, comisar european, m-a informat că ieri a luat legătura cu premierul Cioloş pentru a discuta situaţia spitalelor regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova. Premierul NU ȘTIA că trebuie dată o hotărâre de guvern pentru preluarea terenului pentru spitalul de la Craiova. Deci cei care făceau gargară pe aici, acum două luni, că au aranjat ei şi că săptămâna viitoare (adică acum vreo două luni) apare HG-ul, minţeau cum respiră din moment ce premierul nu ştia că trebuie să aprobe acest act normativ. Dacian Cioloş i-a promis Corinei Creţu că va rezolva rapid situaţia. Să vedem…, spunea primarul.

De la declaraţia aceasta au trecut aproximativ două săptămâni şi, între timp, hotărârea a fost redactată şi aprobată.

Politica