vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalele Primăriei Craiova, la ţiplă

 

De când este primar al municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu a investit foarte mult în sistemul de sănătate, dorindu-şi condiţii la standarde europene pentru spitalele şi clinicile din Bănie. Edilul nu a acceptat ca oamenii, care îşi plătesc taxele, să nu poată primi îngrijirile medicale pe care le merită şi a investit masiv în toate spitalele municipalităţii. Mai mult decât atât, a făcut posibil construirea unui nou spital municipal.

Reporter: Dacă ar fi să facem o trecere în revistă a celor mai importante investiţii făcute în sistemul sanitar, care sunt acestea?

foto2Lia Olguţa Vasilescu: Au fost renovate jumătate dintre secţiile Spitalului Filantropia, celelalte urmând să fie relocate în unitatea medicală nou construită. Spitalul de Neuropsihiatrie a fost reabilitat şi utilat complet, iar Spitalul de Boli Infecţioase renovat şi dotat cu aparatură nouă. De asemenea, au fost modernizate policlinica din cartierul Craioviţa Nouă şi cabinetele din Centrul Istoric. Nu trebuie să uităm că se construieşte la Craiova un nou spital municipal, o unitate sanitară modernă, realizată la standarde europene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rep. : O altă investiţie în sănătate a fost pentru secţia de cardiologie a Spitalului Filantropia. Ce s-a făcut acolo şi ce a însemnat acest lucru pentru craioveni?

L.O.V. : Secţia de cardiologie a Spitalului Filantropia a fost readusă la viaţă, după 30 de ani în care nu s-a investit niciun leu. Această secţie este renovată de anul trecut. A costat în total 494.228 lei, în care au fost incluse toate cheltuielile: acoperişul, achiziţiile de aparatură medicală, ecograf, electrocardiograf, mobilier, paturi noi, lenjerii, saltele, sistem de semnalizare-avertizare, frigidere şi altele. Avem de-a face, acum, practic cu o clădire aproape nouă. Asta a fost intenţia noastră, să luăm clădirile şi să le refacem aproape de la zero pentru că nu ne mai permitem să facem cârpeli. Cârpelile te ţin un an-doi, dar am decis să facem o investiţie serioasă, cum am făcut şi la celelalte unităţi medicale din subordinea primăriei. A însemnat un lucru foarte bun pentru craioveni, mai ales că afecţiunile de inimă sunt foarte des întâlnite.

Rep. : Aţi avut o prioritate pentru cei mici şi aţi renovat toate secţiile pentru copii. Cum se prezintă acum aceste clinici?

L.O.V. : Spitalul de copii Filantropia este complet renovat. Mi-aduc aminte că în urmă cu câţiva ani, când am intrat în el, m-am gândit cu groază ce s-ar întâmpla cu copilul meu dacă ar trebui să îl aduc aici. Îl aduci cu o boală şi îl iei, probabil, cu alte şapte. Acum sunt condiţii de top, se poate compara cu orice spital din Uniunea Europeană. Înainte toate ţevile erau pline de rugină, mobilierul era foarte vechi. Erau şi nişte săli care nu se ştie la ce foloseau şi care, acum, au fost transformate în băi, practic fiecare salon are baie proprie.

La Secţia de copii a Spitalului de Neuropsihiatrie totul este nou şi a costat suma de 300 000 lei, de la bugetul local. Cu această investiţie putem spune că întreg Spitalul de Neuropsihiatrie respectă standardele europene.

olga-in-spitalUltima investiţie la o secţie de copii a fost pentru cea de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş. Investiţia a fost de 700.000 lei. S-a schimbat totul, clinica arată extraordinar. Inclusiv staţie de climatizare, pentru că este foarte important pentru un spital unde se tratează copii să fie o anumită temperatură şi iarna şi vara, mobilier nou, aparatură nouă, televizoare şi frigidere. În fiecare spital pe care noi l-am renovat am vrut să existe condiţii hoteliere, pacienţii să se simtă bine. Măcar să aibă confort din partea noastră dacă boala îi obligă să se interneze în aceste spitale. De fiecare dată le-am spus directorilor că rezervele trebuie să conţină frigider şi televizor pe lângă toată aparatura care este necesară, bineînţeles că tot mobilierul trebuie să fie nou, că saltelele trebuie să fie schimbate la o anumită perioadă.

Rep. : Ce ne puteţi spune despre Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş?

L.O.V. : A fost renovat şi modernizat. Am încercat să asigurăm urgenţele: generatorul, bucătăria, spălătoria, lucru la care nu se gândise nimeni înainte. După anii ’90, cred că niciun primar nu a călcat pragul unui spital, pentru că dacă o făcea, sigur nu mai era dezastrul de acum. Au fost modernizate şi birourile de internare, liftul, grupurile sanitare şi a fost achiziţionată aparatură medical. De asemenea, a fost montat un sistem de panouri solare pentru centrala termică.

Rep. : Care mai este stadiul lucrărilor la noul spital municipal?

L.O.V. : Eu trec de două ori pe săptămână în şantier şi îmi dau seama de fiecare dată că a mai avansat foarte mult lucrarea. Este capital pentru Craiova să aibă un spital municipal. Sigur că aşteptăm şi spitalul regional, care este pe fonduri europene, dar acea investiţie nu cred că va fi gata mai devreme de anul 2020 şi, atunci, era absolut necesară această investiţie, cu atât mai mult cu cât nu a costat foarte mult. Este vorba de opt milioane de euro, ca să ai un spital cu patru corpuri de clădire şi care îţi acoperă, practic, toate necesităţile, un spital nou. Nu putem spune că este construit de la zero, pentru că lucrăm pe un schelet care a fost abandonat în urmă cu 20 de ani, dar cu mobilier nou, cu toate dotările noi, cu aparatură nouă. O parte din aceasta a fost deja achiziţionată pe fonduri guvernamentale în ultimii trei ani şi se va muta în acest spital. Cu certitudine, însă, foarte mulţi craioveni care se vor trata aici o vor face în condiţii foarte civilizate, pentru că spitalul este gândit la standarde europene, cu absolut tot ceea ce este necesar şi ceea ce cere Direcţia de Sănătate Publică.

 

Comandat de PSD Dolj, CUI mandatar financiar 11160007. Executat de SC Inter Regional Media SRL – D

Politica