vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primar bucuros că este trimis în judecată: Se deblochează proiectul

Primarul oraşului Baia de Aramă a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi pentru instigare la tăiere de arbori din fondul forestier naţional, instigare la furt de arbori din fondul forestier naţional şi abuz în serviciu. Rafael Dunărinţu spune că pentru el este o „bucurie. Edilul a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, că astfel se deblochează un proiect pe care vrea să îl implementeze din 2012.

Direcţia Generale Anticorupţie (D.G.A.) a anunţat, la începutul acestei săptămâni că, la data de 4.10.2016, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Mehedinţi, delegaţi în cauză, au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi a emis rechizitoriu şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a edilului din Baia de Aramă, a altor patru persoane, dar şi a unei societăţi comerciale.

Ionel Rafael Dunărinţu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la tăiere de arbori din fondul forestier naţional, instigare la furt de arbori din fondul forestier naţional şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Lucian Nicolae Semen, administratorul societăţii comerciale TRANS EXFOR SRL, cumnatul primarului după cum arată adevărul.ro, a fost trimis şi el în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (două acte materiale), instigare la infracţiunea de tăiere de arbori din fondul forestier naţional, instigare la infracţiunea de furt de arbori din fondul forestier naţional şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive. De asemenea, Jugănaru Petruş-Sorinel, tehnician la  TRANS EXFOR SRL, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (patru acte materiale), iar Cristian Butaru şi Sorin Vasile Butaru au fost trimiţi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„La data 14.09.2013, D.I.R. a dispus ca firma la care fusese administrator cu puteri depline din anul 2004, de la înfiinţare, şi până în 2012, când devenise primar al oraşului, să taie ilegal, fără autorizaţie de exploatare emisă de Ocolul Silvic, arborii din pădurea publică a oraşului respectiv, rezultând un volum de 344,96 mc material lemnos, în valoare de 39.108,45 lei. Lemnul a fost comercializat ulterior către o altă societate comercială, în baza unor avize de însoţire a mărfii false în privinţa sortimentelor de lemn.
Cu ocazia cercetărilor, au fost identificate cinci avize de însoţire a materialului lemnos emise de societatea comercială, întocmite în fals în sensul că datele înscrise nu corespundeau cu datele din registrele de evidenţe a intrărilor – ieşirilor materialului lemnos al unui depozit al firmei, de asemenea avizele nu erau înregistrate sau erau înregistrate cu încălcarea dispoziţiilor legale în evidenţa gestionară primară a depozitului. Prin aceasta s-a încercat să se ascundă faptul că societatea comercială deţinea o cantitate de masă lemnoasă de provenienţă nelegală şi, de asemenea, s-au evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, influenţându-se astfel determinarea impozitului pe profitul datorat bugetului de stat.
Terenul pe care s-a realizat defrişarea se află în intravilanul oraşului şi era încadrat în categoria de folosinţă ,,teren forestier, fiind supus respectării regimului silvic. Ca motivaţie infracţională se reţine faptul că primarul dorea demararea unor proiecte de amenajare pe acel teren a unui cartier de locuinţe sociale sau, după caz, a unui patinoar, parc sau a unei pârtii de schi, se precizează într-un comunicat de presă al DGA.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Mehedinţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ce spune primarul Dunărinţu

Primarul din Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, că se bucură de faptul că dosarul a fost finalizat.

E cadoul meu pentru cel mai important proiect al oraşului pe care l-am început din 2012 şi care a stat blocat. Până la urmă pentru mine este o bucurie. Este vorba despre o suprafaţă de 4 hectare unde intenţionam să facem un patinoar cu parc, zona de agrement cu toalete publice. Există proiect, există PUG, există PUZ, le-am depus portbagaje de acte. Până la urmă nici nu mă interesează ce mi-au făcut mie. Mă bucur că l-au finalizat pentru că au oprit investiţia timp de patru ani jumătate. Dosarul a fost propus de două ori spre clasare, dar pe mine mă interesa să termine odată, a spus edilul.

Dunărinţu afirmă că în zona nu era pădure şi că municipalitatea doar a curăţat terenul. “Ei în primul rând nu au ţinut cont de Legea nr.46/2008 actualizată unde spune clar: intravilanele nu fac obiectul fondului forestier. Acest teren este în intravilan de la primul PUG al oraşului, făcut cu zeci de ani în urmă, prin HG 963/2002 a fost introdus în domeniul public. De atunci nu a fost atacată de Direcţia Silvică. Erau nişte tufărişuri acolo. Pe trei hectare a fost într-adevăr pădure groasă, a tăiat-o ROMSILVA la licitaţie, există documente. Eu am făcut curăţiri să dau drumul la investiţie şi ei m-au băgat la ce m-au băgat. Nici nu mai contează. Important e că l-au finalizat să pot începe lucrările pentru că acolo este un focar de infecţie se devarsă toate apele, toate mizeriile din tot oraşul. Asta este. M-am ales cu încă un dosar”, a mai precizat, pentru Jurnalul Olteniei, primarul Rafael Dunărinţu.

 

Politica