vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Șpăgarul de la „Buletine”, la un pas de sentinţa definitivă

Curtea de Apel Craiova a amânat pentru 18 noiembrie a.c. soluţionarea apelului declarat de  şpăgarul de la „Buletine”, dar şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj împotriva sentinţei Tribunalului Dolj prin care a fost condamnat la 2 ani  şi 8 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani,  şi 90 de zile de muncă  în folosul comunităţii. Craioveanul a fost arestat în februarie 2015 pentru că  cerea mită, între 50  şi 200 euro, pentru eliberarea în regim de urgenţă  a unor cărţi de identitate  şi documente de stare civilă, fără  să  fie funcţionar în cadrul Direcţiei de Evidenţă  a Persoanelor Craiova.

Reamintim că, procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj au demarat, la jumătatea lunii ianuarie 2015, cercetarea lui Ion Kovacs, de 40 de ani, din Craiova, pe care îl suspectau că, în schimbul unor sume de bani, intervine pe lângă  funcţionari ai SPCLEP Craiova, pentru a facilita întocmirea sau preschimbarea unor cărţi de identitate  şi a altor documente de stare civilă  în regim de urgenţă. Bărbatul racola persoane din rândul celor care se prezentau la SPCLEP Craiova în vederea obţinerii unor documente de stare civilă, de la care pretindea sume cuprinse între 50  şi 200 euro, pentru rezolvarea în regim de urgenţă  a cererilor lor. Cei care plăteau, beneficiau de un regim preferenţial în obţinerea documentelor solicitate, mai exact le primeau în aceeaşi zi sau, cel mai târziu, în ziua următoare.  Cu ajutorul unui investigator sub acoperire, pe 4 februarie, Ioan Kovacs a fost prins cu 250 de euro, bani pe care îi primise pentru a facilita obţinerea unei cărţi de identitate provizorii. La percheziţia făcută  asupra sa, oamenii legii au descoperit: 50 de dolari, 270 lei, o carte de identitate pe numele unei femei, 250 de euro  şi 7 timbre fiscale în valoare de 2 lei fiecare. În buzunarul pantalonilor au fost găsite cele 5 bancnote din cupiura de 50 euro marcate criminalistic  şi încă  15 lei. După  flagrant a urmat o percheziţie la locuinţa lui Kovacs, unde a fost descoperit un număr foarte mare de documente  şi acte de stare civilă, în copie  şi original. S-a stabillit că  inculpatul a facilitat, în schimbul unor sume de bani, obţinerea de acte de identitate sau de stare civilă.

Procurorii au precizat, la momentul respectiv, că  în urma percheziţiei efectuate asupra bărbatului a fost găsit  şi un set de chei care aparţine directoarei. Mai mult, chiar Madlen Voicinovschi i-ar fi dat acestuia cheile, deşi bărbatul nu era angajat al instituţiei. Cheile erau utilizate de aceasta la biroul personal, la fişetele din birou, cât  şi la un spaţiu unde erau depozitate  şi arhivate listele electorale. Cheile au fost înmânate de către directorul Direcţiei de Evidenţă  a Persoanelor Craiova inculpatului Kovacs Ioan, deşi acesta nu este angajatul insituţiei. Madlen Voicinovschi a explicat că  setul de chei cu pricina nu face obiectul anchetei, fiind o întâmplare că  a fost găsit asupra inculpatului, întrucât o ajutase să  mute un fişet. Ioan Kovacs a fost reţinut pe 4 februarie, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Joi, 2 aprilie 2015, la cererea procurorilor, Tribunalul Dolj a dispus prelungirea arestului preventiv în cazul inculpatului, însă  decizia instanţei a fost contestată  de Kovacs. Luni, 6 aprilie, Curtea de Apel Craiova a decis să  schimbe hotărârea Tribunalului Dolj  şi a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. După o lună  de arest la domiciliu, mai exact, vineri, 8 mai 2015, tot Curtea de Apel Craiova a decis să-i înlocuiască lui Kovacs arestul la domiciliu cu măsura controlului judiciar pe o perioadă  de 60 de zile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Între timp procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj au finalizat cercetările în cauză, iar pe 13 august 2015 au dispus trimiterea în judecată  a lui Ioan Kovacs pentru trafic de influenţă. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dolj, unde a intrat în procedura de cameră  preliminară, fiind analizat de un judecător. Instanţa a decis că  toate actele de urmărire penală  sunt legale, iar la termenul de pe 9 decembrie a hotărât începerea judecării procesului.

Pe 19 mai a.c. s-a pronunţat sentinţa pe fond, magistraţii Tribunalului Dolj condamnându-l pe Ioan Kovacs la o pedeapsă  de 2 ani  şi 8 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. În plus, acesta este obligat să  presteze 90 de zile de muncă  neremunerată  la Biblioteca Judeţeană  sau la DGASPC Dolj. Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 250 euro, primită  de bărbat la flagrant  şi l-a obligat la 2.600 lei cheltuieli judiciare.

Nemulţumiţi de hotărâre, atât inculpatul, cât  şi procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj au declarat apel, care s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova. La ultimul termen, instanţa a admis cererea de amânare formulată de avocatul inculpatului, pentru pregătirea apărării, următoarea înfăţişare fiind stabilită pentru 18 noiembrie a.c., când ar putea fi soluţionată cauza. Hotărârea pronunţată  la Curtea de Apel Craiova va fi definitivă.

 

Politica