sâmbătă, martie 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Screciu a anunțat Prefectura când va da căldură Severinului

Când va primi agent termic Severinul și ce se va întâmpla cu cărbunele aflat pe stoc la mina Husnicioara. Aceste două probleme au fost tranșate la Prefectura Mehedinți în cadrul unei întâlniri instutuționale.

Joi, 20 octombrie, a avut loc la sediul Instituției Prefectului județului Mehedinți, ședința Comisiei de Dialog Social, constituită la nivelul județului Mehedinți. La primul punct pe ordinea de zi a ședinței, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Mehedinţi au prezentat un material informativ privind respectarea prevederilor legale în unităţile de alimentaţie publicăm pieţe agroalimentare, iar la următorul punct primarul municipiului Drobeta Turnu Severin a prezentat stadiul lucrărilor la reţeaua de termoficare a municipiului Drobeta Turnu Severin şi soluţia găsită pentru furnizarea căldurii şi apei calde, în această iarnă, locuitorilor municipiului.

Reprezentanţii Sindicatului Liber de la Cariera Minieră Husnicioara au criticat soluţia identificată de Primăria Drobeta Turnu Severin ca Termocentrala de la Halânga (Romag Termo) să folosească păcură şi nu cărbune pentru producerea energiei termice în acest sezon rece. Primarul municipiului Turnu Severin, Marius Screciu, a explicat că motivul pentru care s-a mers pe varianta păcurei a fost acela că nu s-a mai putut obţine o autorizaţie de funcţionare provizorie având în vedere problemele de mediu grave de pe platforma Romag Termo.

În context, prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, a declarat că s-au găsit soluţii pentru ca această carieră minieră să-şi continue activitatea, chiar dacă au pierdut principalul beneficiar, respectiv Termocentrala de la Halânga: „Soluţii sunt identificate, a fost semnat un contract de transport pentru a putea furniza cărbune de la Cariera Husnicioara pentru Termocentrala de la Turceni şi în perioada următoare pentru Termocentrala de la Işalniţa. În cursul săptămânii viitoare vom avea o întâlnire la Tg Jiu cu conducerea Complexului Energetic Oltenia pentru a purta discuţii în ceea ce priveşte asigurării livrării cărbunelui din depozitul de la Husnicioara către alte destinaţii”.

În ceea ce priveşte asigurarea agentului termic, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, dă asigurări că în cel mult zece zile va fi căldură în şcoli, grădiniţe şi în Spitalul Judeţean de Urgenţe, iar în jurul datei de 7 noiembrie şi în apartamentele severinenilor. Astăzi, 20 octombrie, Primăria va desemna şi firma care se va ocupa de producerea efectivă a agentului termic cu utilajele închiriate de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN). „Astăzi, are loc deschiderea ofertelor pentru operarea utilajelor pe care Primăria le-a închiriat de la RAAN. Aceste utilaje de producere a energiei termice trebuie operate de o firmă specializată, de oameni care cunosc utilajele şi care pot angaja rapid muncitori care să funcţioneze acolo. În acest moment avem patru oferte, se intră în negociere directă, sperăm ca la finalul zilei să avem operatorul şi în zilele următoare să ne putem apuca liniştiţi de treabă. Vă pot spune că suntem pe final şi cu negocierele pentru achiziţionarea de păcură. Astăzi (20 octombrie), aşteptăm ultima ofertă, mâine vom semna contractul şi cu cei care vor câştiga şi această negociere pe care am avut-o”, a declarat primarul Marius Screciu.

Politica