vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenii se puseră pe distracţie. Începu festivalul de umor

Că olteanului îi plac glumele, prazul şi zaibărul ştie toată ţara. Iar olteanul se laudă cu ce are. Mai ales cu umorul. Aşa că făcu el ce făcu şi puse de o minunăţie de festival. De umor. „Oltenii & restu’ lumii”.

Ajuns deja la cea de-a XXII-a ediţie, Festivalul-concurs naţional de umor şi caricatură ”Oltenii & restu’ lumii” a început, joi, la Slatina.

Startul festivalului s-a dat, ca de obicei, cu instituirea vămii olteneşti la Podul Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

oltenii 1Actorii Ion Dichiseanu şi Andrei Duban, invitaţi de onoare ai festivalului au fost primiţi de autorităţile locale cu praz, pâine şi sare şi au intrat în posesia paşaportului de oltean.

Am primit paşaport de oltean şi trebuie să mă înscriu perfect în condiţiile care mi se impun pe acest document, aşa că sunt de-al vostru. Cred că cea mai grea condiţie este să dansez şi să cânt olteneşte. Am venit cu dragă inimă, cu multă plăcere, pentru că eu am şi filmat prin împrejurimi şi cunosc zona. Oamenii mă cunosc şi ei pe mine şi sunt încântat de primirea care mi-a fost făcută. Le mulţumesc tuturor celor care au organizat aceste eveniment. Mă simt foarte bine, aici, alături de prietenul meu, de «nepotul» meu, Andrei Duban. Am primit şi un praz, pe care îl voi duce la Bucureşti să demonstrez că am fost la sărbătoarea oltenilor. Eu am lucrat cu cei mai mari actori ai Olteniei, cu Dem Rădulescu, cu Amza Pellea, am cântat cu Horia Moculescu, care e şi el din zonă”, a declarat Ion Dichiseanu.

Revin cu plăcere, de fiecare dată, aici, la Slatina, fiindcă sunt oameni plin de umor. Într-un fel, ca să vă şi mărturisesc ceva, dacă tot anul spun bancuri şi cu olteni, mă simt nevoit să vin aici ca să mai îmi spăl din «păcate». Mă bucur tare mult când sunt invitat la acest festival pentru că sunt oameni cu spirit ascuţit şi îmi face plăcere să schimb bancuri şi glume cu ei. De la an la an, simt că ia amploare acest festival şi că oamenii vor să râdă. Să râdem nu costă nimic, încă”, a spusAndrei Duban.

La Vama Oltenească au venit şi doi reprezentanţi ai Bazei NATO de la Deveselu. Invitaţii nu au fost primiţi cu un covor roşu, ci cu o rogojină oltenească. Bineînţeles, primirea s-a făcut pe acordurile imnului Olteniei – „M-a făcut mama oltean”.

oltenii 2Cine nu a primit, joi, paşaportul de oltean trebuie să ştie că îl poate procura pe toată durata festivalului, de la birourile mobile situate pe Esplanadă.

Tot joi, a fost deschis Târgul meşterilor populari tradiţionali, şi s-a dat cep la butoiul cu vin de la Mustăria „La căţaua leşinată”.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului – concurs naţional de umor şi caricatură „Oltenii & restu’ lumii” se desfăşoară, la Slatina, în perioada 6-9 octombrie.

Din programul manifestării din acest an nu vor lipsi expoziţiile de caricatură, parada portului popular, petrecerile şi spectacolele demonstrative cu ansamblurile folclorice, grupurile vocale şi tarafurile din judeţ şi cu cele ale etniilor invitate, lansările şi prezentările de carte, concursul de recitaluri dramatice umor, concursul de epigrame, expoziţia naţională de fotografie umoristică, spectacolele de umor, muzică şi caricatură, gala filmului pentru adulţi şi copii, premiera teatrală şi concertele de muzică populară şi uşoară.

 

Politica