vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Hidroelectrica va fi listată la bursă !

Hidrocentrala Porţile de Fier 1 de pe Dunăre, din zona Gura Văii-Mehedinţi, este perla din cadrul Hidroelectrica.

Producătoarea de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile societăţi de stat, va fi listată la bursă „undeva la jumătatea anului viitor“, cu 15% din acţiuni ale statului, a declarat Ovidiu Agliceru, preşedintele directoratului, în cadrul unui eveniment. El a susţinut că Hidroelectrica nu poate fi listată până când nu se va cunoaşte exact care este situaţia celor 17 investiţii pe care compania le are în derulare şi când vor putea să fie acestea finalizate. Unele dintre investiţiile companiei sunt istorice, fiind începute în anii 1970. La data demarării, investiţiile aveau ca obiective principale, printre altele, apărarea împotriva inundaţiilor, acumulări pentru producerea apei potabile şi pentru irigaţii şi, într-o proporţie mai mică, producţia de energie. „O listare fără clarificarea absolută a viitorului acestor investiţii nu poate avea loc. Ne-am focusat pe soluţionarea acestei probleme. Listarea, dacă s-ar face acum, ar fi inutilă, iar Hidroelectrica nu va avea preţ“, a afirmat Agliceru. De asemenea, până în 15 septembrie, Consiliul de supraveghere al societăţii va primi, de la directori, notele de fundamentare referitoare la 15 din cele 17 obiective, două dintre ele fiind deja soluţionate în Consiliul de supraveghere şi trimise spre aprobare Adunării Generale a Acţionarilor. El a mai spus că vor fi listate 15% din acţiuni. În timpul insolvenţei Hidroelectrica, programul de promovare pentru listarea companiei nu a fost stopat, acesta aflându-se şi acum în derulare.

Problema Hidroserv  

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce priveşte situaţia de la Hidroserv, companie de mentenanţă deţinută integral de Hidroelectrica şi despre care au apărut informaţii că urmează să intre în insolvenţă, Agliceru spune că s-a încercat în mijlocul lunii martie obţinerea unui credit de 45 milioane lei. „La vremea aceea, Hidroelectrica chiar a insistat pe acest aspect şi a încercat să sprijine Hidroserv pentru obţinerea acestui credit, cu o scrisoare de confort cerută de bancă prin care Hidroelectrica arăta că susţine respectiva filială. (…) Majorarea de capital sau împrumuturile acordate de acţionari trebuie să aibă în spate socoteli din care să rezulte că din aceste valori investite sumele se vor recupera şi, ca orice acţionar care investeşte, şi Hidroelectrica trebuie să privească orice investiţie şi din prisma profitului. Ce acţionar astăzi ar plăti din vistieria Hidroelectricii sau ar expune-o într-o societate care până acum nu a fost curăţată de balastru?“, a menţionat şeful Hidroelectrica. Prezent la eveniment, Răzvan Nicolescu, consultant în cadrul Deloitte şi fost ministru al Energiei, a declarat că statul ar trebui să anunţe măcar un parcurs clar în privinţa listării Hidroelectrica, în condiţiile în care oferta publică nu poate să fie lansată până la începutul anului viitor. „Dacă nu se poate lista Hidroelectrica până la începutul anului următor, măcar să existe un parcurs clar în privinţa acestei listări. Ar trebui, cu această listare, să batem un record pe care statul l-a realizat cu Electrica, care a fost cea mai mare listare de pe piaţa de capital din România“, a spus Nicolescu. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat într-un interviu pentru News.ro, că producătorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat şi ieşit recent din insolvenţă, are şanse să fie listată pe bursă în acest an şi totodată că procesul de pregătire a listării „se derulează cu toate motoarele turate la maxim”.   Hidroelectrica ar deveni a treia companie de la bursa bucureşteană care ar îndeplini criteriile MSCI şi ar permite Bursei de Valori Bucureşti să devină piaţă emergentă.  

Performanţe financiare deosebite  

Profitul brut înregistrat de Hidroelectrica după închiderea contabilă pe primele şapte luni din acest an este mai mare cu peste 13% faţă de aceeaşi perioada a anului 2015, în condiţiile în care cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei cumulată până la sfârşitul lunii iulie 2016 este mai mică cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Hidroelectrica a înregistrat pe primele şapte luni ale anului 2016 un profit brut de 913 milioane lei. Compania avea la 31 mai lichidităţi de 1,6 miliarde lei. Producătorul de energie are acum 3.200 de salariaţi, faţă de 5.239 salariaţi la momentul intrării în insolvenţă.

Politica